StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA ŽUPANIJA

Kapovićeva šarena trojka osigurala većinu HDZ-u; "To je napredak, prije se kupovalo, kao Renatu Peroš, sada se trguje!"

Piše L.B.
17. lipnja 2021. - 16:59

Izborom Antonija Vučetića za predsjednika Županijske skupštine, u četvrtak je konsitutirana Skupština Zadarske županije. Vučetić je, uz Marka Klanca (HSLS) i Milana Stojanova (HNS) ušao Županijsku skupštinu kao nezavisni na tzv. „Kapovićevoj listi“, a s HDZ-om je ovaj trojac sklopio sporazum o suradnji u Skupštini kako bi HDZ-u osigurao većinu. HDZ je bez ove trojke imao nedostatnih 18 ruku od ukupno 37 vijećnika u ovom sazivu Skupštine.

Za potpredsjednike Skupštine su izabrani Zoran Šikić (HDZ), te Davor Čerkuč s Nezavisne liste Ivice Žuvele.

Kako su spomenuti „Sporazum o programskoj suradnji“ potpisali Božidar Kalmeta Kristijan Kapović, esdepeov Jure Zubčić je zgranuto je kazao da je koordinator i potpisnik ovih pregovora, Kristijan Kapović, „čovjek kojem se zabranjeno kandidirati na izborima."

-To ga nije sprečavalo da se u javnosti predstavlja kao pregovarač između HDZ-a i tri „svoja“ vijećnika. Legalno je pravo da sklapaju većinu u Skupštini, ali nitko ništa nije čuo o programskom usuglašavanju, već se dolovno radi o političkoj trgovini – rekao je Zubčić, na što je vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša otvoreno pitao što je Kapović još dobio osim što je „njegov čovjek“ predsjednik Županijske skupštine.

- Neka netko objasni. Svi čitamo da je Kapoviću HDZ obećao 17 posto udjela u svim gradskim i županijskim tvrtkama za njegove ljude. Jesu li te tvrtke štand na pijaci? Evo, neka se vidi kako se dogovara politička trgovina: traži se udio u tvrtkama, a zauzvrat tri rukice osiguravaju većinu – rekao je Rubeša. Njegov stranački kolega Marko Pupić Bakrač je kazao da se čak napredovalo nabolje.

- Prije je bila kupovina, kao Renate Peroš, a sada se došlo do trgovine. I to je nešto. Kapovićeva lista je već i prije sporazuma govorila da će ići s pobjednikom – rekao je Pupić Bakrač.

Za izbor potpredsjednika Županijske skupštine iz redova vladajućih, Zorana Šikića, također je bilo glasova protiv, ali koalicija nazvana „21 ruka“ funkcionirala je bez greške da sve odluke prođu.

- Zoran Šikić je isključivo političkim utjecajem izbjegao progon DORH-a. Iza toga ni jedna stranka ne može stati – negodovao Zubčić (SDP), no Šikić je dobio 21 glas i time postao potpredsjednik skupštine.

Prisegnuli su svi vijećnici, s tim što je Pupić Bakrač rekao „tako mi Bog pomogao, s kim imam posla, trebat će mi“, a Rubeša je istaknuo da „priseže da će se i dalje boriti protiv nepotizma i korupcije u Zadarskoj županiji."

Župan Longin čestitao je novoizabranom predsjedniku Skupštine Vučetiću, rekavši da je uvjeren da će Vučetić „Skupštinu voditi dobro i korekno.“ Vučetić je, pak, insistirao na predstavljanju interesa svih građana.

- Cijenit ćemo sve prijedloge, držati se pravilnika i Poslovnika, kao i svih normi kukturne naravi. Osobito molim dozu poštovanja jednih prema drugima te prema instituciji Zadarske županije. Ne želim da izigramo ljude koji su nam dali povjerenje – rekao je predsjednik Županijske skupštine Antonio Vučetić.

23. travanj 2024 13:12