StoryEditorOCM
4 kantunaPOČINJE SLAGANJE

"Kapovićevci" su dobili poziv za pregovore s HDZ-om oko formiranja većine u Županijskoj skupštini. Evo na čemu će inzistirati...

Piše P.O.
10. lipnja 2021. - 19:47

U petak započinju pregovori između HDZ-a i Nezavisne liste kojoj je na čelu bio Antonio Vučetić oko formiranja većine u Skupštini Zadarske županije! Listu će u Skupštini predstavljati Antonio Vučetić, Marko Klanac (HSLS) i Mile Stojanov (HNS), a s njima će na razgovorima biti i bivši virski načelnik Kristijan Kapović kao koordinator liste.

To je očekivani epilog s obzirom da je Kapović prije izbora, još dok mu silom zakona nije zabranjeno kandidiranje na izborima, najavljivao što je konačni cilj Nezavisne liste iza koje je stao.

-Ne zanima nas puko sudjelovanje na izborima, ne zanima nas ni jalovo opozicijsko djelovanje. Nas zanima pobjeda na izborima, zanima nas participacija u vlasti, odnosno mogućnost upravljanja da bismo mogli realizirati lokalne programe i rješavati probleme naših građana. Spremni smo nakon izbora sjesti sa svakim tko će s nama naći zajednički jezik oko stavljanja u prvi plan interesa građana Zadra i Zadarske županije, govorio je pred početak kampanje Kapović.

Zato nikog ne iznenađuje što se upravo to i događa. Prvi kontakti između HDZ-a i Kapovića uspostavljeni su još nakon prvog kruga izbora, ali se prostor za početak pravih pregovora otvorio tek sada.

-Mi smo bili transparentni prije lokalnih izbora. Naši birači su za nas glasali da budemo u vlasti iako nismo bili ni u čijem bloku. Ako ide – ide, ako ne ide - ne ide, kaže Kapović i najavljuje pozicije s kojih će Nezavisna lista ući u pregovore s HDZ-om:.

-Čekali smo drugi krug i da nas pobjednik izbora zove na pregovore. Nama su bitni projekti – pronatalitetni, demografski, socijalni, zdravstveni, gospodarski, infrastrukturni, to je ono na čemu ćemo inzistirati u tim razgovorima. Zbog toga smo išli na izbore iako smo u startu znali da ćemo biti manjinski partneri, kaže Kristijan Kapović

Nezavisnu listu DSU HNS HSLS je nosio Antonio Vučetić, osvojila je 5.150 glasova i tri skupštinska mandata, pregovori s HDZ-ovom koalicijom o mogućoj suradnji i formiranju većine kreću u petak, a planirano vrijeme održavanja konstituirajuće sjednice Skupštine Zadarske županije je kraj sljedećeg tjedna.

Čerkuč postaje "opozicijski podpredsjednik"?

Ako HDZ-ova koalicija uspije složiti većinu u Županijskoj skupštini, iz redova njihovih vijećnika bit će izabran i predsjednik. Tradicionalno, jedno podpredsjedničko mjesto pripada opoziciji, a za to će mjesto biti predložen Davor Čerkuč s Nezavisne liste Ivice Žuvele.

26. travanj 2024 06:09