StoryEditorOCM
4 kantunaPORTRET NOVOG MINISTRA

Karijera Šime Erlića je bez mrlje: Smatraju ga političkim projektom Kalmete, Zadru je osigurao milijune iz EU fondova, a jedini uteg mu je rođeni otac

Piše Predrag Opačić
11. siječnja 2023. - 14:35

Pozicija ministra regionalnog razvoja i fondova EU u Vladi Andreja Plenkovića je četvrto radno mjesto 38-godišnjeg Šime Erlića, zadarskog HDZ-ovca i dosadašnjeg državnog tajnika u ministarstvu kojemu će ubuduće biti na čelu. Nakon srednje ekonomske škole u Zadru, Erlić je studirao i diplomirao ekonomiju, a prvo radno mjesto dobio je u tadašnjoj Razvojnoj agenciji Zadarske županije gdje je radio od 2009. do 2014. godine.

Tada je, u drugoj godini posljednjeg gradonačelničkog mandata Božidara Kalmete, postao pročelnik novoformiranog Upravnog odjela za EU fondove u zadarskoj gradskoj upravi. Na tom je poslu Erlić slovio kao jedan od najuspješnijih gradskih pročelnika, ali i jedan od najboljih u Hrvatskoj, jer je u Zadru baš u to vrijeme realiziran cijeli niz projekata financiranih europskim sredstvima. Kruna njegove pročelničke karijere svakako je 130 milijuna kuna vrijedna obnova gradskih bedema, te Kneževe i Providurove palače u Zadru. To mu je bila „ulaznica za Zagreb” gdje je u rujnu 2020. godine imenovan za državnog tajnika.

Paralelno s tim, napredovala je i Erlićeva politička karijera u Zadru gdje je svrstan u mlade lavove vrlo bliske Božidaru Kalmeti zbog čega ga je lokalna opozicija nazvala Kalmetinim „političkim projektom”. Nakon što je u dva navrata vodio izborne kampanje zadarskog HDZ-a i dobro upoznao način funkcioniranja stranačkog mehanizma, elokventni je Erlić u studenom 2020. godine konačno postao i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a čime je lokalni ogranak stranke dobio dugo traženo „novo lice” s visokim rejtingom i u gradskoj i u stranačkoj javnosti. Na koncu je, u lipnju 2022. godine, postao i član Predsjedništva HDZ-a iako je osvojio svega 839 glasova, što je bilo najmanje od svih tada izabranih članova najvišeg stranačkog tijela.

Široj javnosti je ostalo nepoznato da je Erlić jednom već bio u kombinacijama za jedno od ministarskih mjesta koje je Andrej Plenković imao na raspolaganju kada je iz Vlade morala otići famozna ministarska četvorka Tolušić-Žalac-Marić-Kuščević. Na koncu, bez obzira je li mu se kao smetnja pri ulasku u Vladu pokazala nezavršena „Afera Ribar”, u čijim se mrežama našao i njegov otac, ili je Plenković izborom nove ministarske četvorke želio zadovoljiti i neke od sebi bliskih ljudi, Erlić tada nije postao ministar.

Uz ime Šime Erlića i njegov pročelnički rad nikada se u Zadru nisu vezale bilo kakve afere, ali je poznato da mu trenutni pravosudni status njegovog oca sigurno nije išao u prilog. Novica Erlić je dugogodišnji član HDZ-a koji vodi jedan od kultnih zadarskih kafića i to u prostoru Grada Zadra, a široj je javnosti postao poznat tek kroz "Aferu Ribar” kada je uhićen, a kasnije i optužen zajedno s Renom Sinovčićem. Stariji Erlić je bio direktor NK Zadra, a USKOK-ovom optužnicom ga se teretilo da je, sa Sinovčićem i još sedam osoba, kroz predstečajnu nagodbu tvrtke VOX sudjelovao u nezakonitom zarađivanju preko 120 milijuna kuna. Ta afera još uvijek čeka svoj pravosudni epilog.

Mlađi Erlić je samo jednom javno prokomentirao aferu u koju je umočen i njegov otac:

- Nikad se nisam petljao niti ću se petljati u rad NK ili HNK Zadar, niti sam na bilo koji način povezan s radom Kluba. Svakome tko imalo poznaje mene i moj radni vijek zna da je on vezan uz EU fondove, razvojne projekte, rad gradske uprave i sada za obnašanje funkcije državnog tajnika s koje nastojim raditi u interesu Zadra koliko god je to moguće, izjavio je medijima Šime Erlić.

Na jednoj od prošlih sjednica Županijske skupštine obznanjeno je da je Novica Erlić od Zadarske županije dobio 20.000 kuna poticaja za svoj kafić i to u vrijeme dok mu je supruga Branka zaposlenica Zadarske županije i ovlaštena osoba u Erlićevoj tvrtci.

Šime Erlić je trenutno jedini ministar iz Zadarske županije, a među državnim tajnicima su Josip Bilaver (promet i infrastruktura), Marija Pletikosa (socijalna politika i demografija), Silvijo Bašić (zdravstvo) i Stipe Župan (financije).

Imovinska kartica novog ministra

Kao državni tajnik Šime Erlić je primao mjesečnu neto plaću od 15.814 kuna, dok mu je supruga zaposlena u zadarskoj Prirodoslovno-grafičkoj školi s plaćom od 6.646 kuna, a ima ušteđevinu od 18.000 kuna.

Kod Privredne banke Erlić ima kredit od 40.000 eura, a kod OTP banke 102.900 kuna, a u imovinskoj mu kartici stoji da je vlasnik stana u Zadru od 50,65 kvadrata kojeg procjenjuje na 697.500 kuna, te osobnog automobila Peugeot 5008 vrijednog 170.000 kuna.

Erlić je otac troje djece.

24. travanj 2024 17:43