StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA SUTKINJA KOJA JE ŠUNJERGU STRPALA IZA REŠETAKA

Karijeru je započela u Benkovcu, a sudila je najpoznatijem balkanskom svodniku, ali i petorki koja je brutalno silovala maloljetnicu

Piše Tomislav Kukec / 100posto.hr
17. svibnja 2018. - 16:37
rada

Ime Tina Šunjerge ostat će upisano u analima hrvatske crne kronike kao ime jednog od najbrutalnijih ubojica vlastitih roditelja u našoj povijesti.

Zbog toga nije bilo dvojbe, sud u Zadru osudio ga je na četrdeset godina robije. Iako se vjerovalo da će Šunjerga biti prvi koji po novim kaznenim odredbama može u zatvor na čak pedeset godina, sutkinja Sandra Radanović ipak se nije odlučila za takvu kaznu, no i sa 40 godina kazne poslala je jasnu poruku da će brutalni ubojica dobar dio svog života provesti iza rešetaka te da će se, a što je u skladu s ulogom generalne prevencije osude, svako tako teško kazneno djelo biti vrlo strogo sankcionirano., piše 100posto.hr.

"Nedvojbeno je dokazano da je Tin Šunjerga ubio majku i oca. Tijekom postupka elementi bezrezervne osvete su dokazani planom i hladnokrvnošću prilikom ubojstava. Motivi su nemjerljivi životima, a zabrane je doživljavao kao oduzimanje slobode, on ih je mrzio i zbog toga se bezrezervno osvetio. On je maltretiranjem doživio to što su mu prigovarali zbog loših ocjena i drogiranja. Podmuklo je počinio ubojstva. Sjeo je iza majke jer je rekao da mu prijatelj mora prvi izaći iz auta, što mu je majka povjerovala i on je repetirao i ubio je. I otac je s povjerenjem pričao sa sinom ne sumnjajući ništa i on je gledao oca i ubio ga u pohodu. Ubrojiv. Postupao je s maksimalnim stupnjem krivnje, s izravnom namjerom, iz podmukle osvete", rekla je sutkinja Radanović u obrazloženju presude. 

Karijeru počela u Benkovcu

Žena koja je Šunjergu poslala na dugogodišnju robiju već je neko vrijeme zvijezda zadarskog pravosuđa, poznata kao vrlo uspješna kaznena sutkinja. Slučaj Šunjerga prvi je njezin veliki slučaj otkako je krajem ljeta prošle godine imenovana na mjesto sutkinje Županijskog suda u Zadru. No, sutkinja Radanović uspješnu je karijeru ostvarila i na Općinskom sudu u Zadru, gdje je bila i zamjenica predsjednice kaznenog odjela. 

Karijeru sutkinje započela je prije jedanaest godina, kada je sa mjesta sudske savjetnice imenovana na poziciju sutkinje u Benkovcu. Brzo se i uspješno probijala u pravosudnim krugovima, te je dospjela do mjesta u Zadru. TU je sudila u vrlo zanimljivim slučajevima. 

Tako je 2014. nagrađena kao jedna od najuspješnijih sudaca zadarskog Općinskog suda, jer je u godinu dana riješila čak 251 kazneni predmet.

2016. je osudila i zadarskog poduzetnika Rena Sinovčića, jednog od najmoćnijih ljudi u Zadru, te mu odrezala kaznu od 11,5 tisuća kuna sa sudskim troškovima zbog klevetanja novinarke Suzane Bandić. 

Još uvijek vodi suđenje Slobodanu Dubajiću Dabi kojeg su mediji u više navrata 'tepali' da je "najpoznatiji svodnik na Balkanu". Višestruko osuđivani Dabo sumnjiči se da je organizirao lanac prostitucije na luksuznim jahtama na Jadranu, a u nekoliko ga je navrata zbog istog djela osudio i sud u Srbiji.

Prvi slučaj teškog ubojstva, počinjenog na osobito podmukao način, pokazuje u kojem smjeru sutkinja Radanović namjerava graditi svoju karijeru. Kazna od 40 godina jedna je od najtežih koja se uopće može izreći po hrvatskim zakonima, a Šunjerga se ovime pridružio malenom klubu osoba koje su u Hrvatskoj osuđene na tu kaznu. 

22. travanj 2024 18:21