StoryEditor
4 kantunaFOTO: PROŠAO ROK

Kasni izgradnja studentskog doma: uskoro će se gradit još jedan. Korona je studentima smanjila stanarinu, iako ih i dalje izbacuju zbog turista...

Piše Katarina Ergović i Rosana Prvinić
3. svibnja 2021. - 23:07
Radovi na Studentskom domu i menzi na prostoru Novog kampusa trebali su biti zavrseni do 30. travnja.Luka Gerlanc/Cropix

Zadarski se studenti svake godine muče s pronalaskom smještaja. U Zadru ima oko 6000 studenata od kojih dvije trećine dolazi izvan Zadarske županije. Oko 260 studenata je smješteno u Studentskom i Đačkom domu. To znači da oko 3740 studenata svoj krov nad glavom traži u privatnom smještaju. Privatnim iznajmljivačima je prioritet turizam te ako studenti i nađu smještaj, većini je osiguran samo do početka sezone. Taj datum varira ovisno o iznajmljivaču, no koji god to datum bio, većina studenata zna kako se za vrijeme ispitnih rokova moraju snalaziti za smještaj.

Bez obzira na loša iskustva s privatnim smještajem, najveći problem u vezi studentskog smještaja je ipak studentski dom. Trenutni studentski dom može smjestiti samo 206 studenata. U zadnjih nekoliko godina, nove domove i kampuse dobili su i Osijek i Split, dok Zagreb u svoje domove smješta 10 posto svojih studenata. Može se reći kako Zadar podosta zaostaje, ne samo što se tiče i smještaja nego i studentske prehrane.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Zadar ima dvije menze, veliku i malu, no obje se nalaze praktički na istom mjestu na poluotoku. Zadarsko sveučilište izvodi predavanja na tri mjesta izvan poluotoka. Tijekom pauza između predavanja, studenti Odjela za ekonomiju čija je lokacija na Višnjiku, nikako ne mogu do menze jer im je predaleko. Zadnjih nekoliko godina, u studentskim krugovima se govori o novoj menzi koja bi bila rješenje tog problema. Ta menza bila bi u sklopu novom studentskog doma.

Kada je 2017. raspisan natječaj za projekt izgradnje novog studentskog doma i kad su se prikupljala sredstva za njegov početak, iz Sveučilišta su najavili kako će useljavanje početi u akademskoj godini 2020/21. Izgradnja novog studentskog doma počela je u siječnju 2020. iako je bila predviđena za listopad 2019., dok je sam projekt bio predstavljen još u rujnu 2018. godine. Dva tjedna nakon početka radova, radovi na dijelu gradilišta su bili obustavljeni zbog arheoloških nalaza. Dva mjeseca nakon dijela obustave, tj. u ožujku prošle godine, radovi su se nastavili. Predviđen kraj radova je tada bio planiran za 29. travnja 2021. godine. Međutim, uslijedila je pandemija koronavirusa koja je usporila radove i opet pomaknula datum kraja radova.

Datum predviđenog završetka izgradnje, 29. travnja 2021. je prošao, a kao što možemo vidjeti na fotografijama, radovi još uvijek traju. Poslali smo upit Rektoratu Sveučilišta u Zadru u vezi završetka radova novog studentskog doma, evo što su nam odgovorili:

“Na samom početku izvođenja radova, neposredno nakon uvođenja Izvođača u posao 16. siječnja 2020. godine na lokaciji gradilišta, pronađeni su arheološki ostatci iz rimskog doba nad kojima su provedeni arheološki nadzor i arheološki istražni radovi. Pronađeno je 170 rimskih grobova zbog čega su radovi na tom dijelu gradilišta bili obustavljeni na 2 mjeseca. Nadalje, zbog niza okolnosti povezanih uz pojavu pandemije COVID-19, mnoge se aktivnosti na gradilištu nisu mogle izvesti u planiranom roku. Svi sudionici u gradnji i opremanju ulažu izniman napor da studentski paviljoni budu spremni za smještaj studenata u sljedećoj akademskoj godini”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Dodali su i kako će se točan datum rezanja vrpce znati tijekom lipnja, no zasigurno završetak izgradnje i opremanje samih paviljona očekuje se krajem lipnja ili početkom srpnja 2021.

Studentski paviljoni imat će 284 kreveta u 129 soba, odnosno šest jednokrevetnih za osobe s invaliditetom, 91 dvokrevetna i 32 trokrevetne sobe. Osim studentskog doma otvorit će se i studentska menza s 500 sjedećih mjesta te kapacitet maksimalno 3.800 posluženih obroka po danu.

Dodatni sadržaji koje će zgrada imati su: praonica rublja, spremišta, tri čajne kuhinje te prostor za dnevni odmor, učenje i/ili boravak. Također dodaju da je projekt financiran u sklopu projekta Modernizacija, unaprjeđenje i proširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju te se nakon realizacije projekta zgrada neće nadograđivati dodatnim smještajnim kapacitetima i sadržajima.

Iz Rektorata ističu kako su svjesni činjenice da ovo nije dovoljan broj kreveta za studente Sveučilišta u Zadru međutim nadodaju kako je u tijeku izrada projektno-tehničke dokumentacije za zgradu STEM odjela s dormitorijem te se predviđa “smještaj s ukupno 384 kreveta u 184 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba prilagođenih osobama s invaliditetom, spremišta rublja s praonicama zajedno s prostorima za spremačice te učionice”, a ishođenje građevinske dozvole se očekuje u drugom kvartalu 2021.godine.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Kao što je već spomenuto, većina zadarskih studenata svoj dom tijekom akademske godine pronalaze u privatnim smještajima. Ovo je problem već dugi niz godina, a iz rektorata nam kažu kako su toga svjesni te izgradnjom i opremanjem potrebne infrastrukture žele riješiti ovaj problem. No naglašavaju kako “mnoga sveučilišta imaju studentske domove iz ranijih vremena, te su ranije započela s povećanjem početnog broja smještajnih jedinica.”

“Sve su to čimbenici koji utječu na konačnu odluku studenata prilikom odabira sveučilišnog centra, koji je od dominantnog broja studenata iz uže i šire okoline grada Zadra prerastao u centar s dvije trećine upisanih studenata koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske i iz susjednih zemalja” poručuju iz rektorata.

Uistinu, smještaj studenata u Zadru veliki je problem. Mnogi imaju neugodna iskustva s najmodavcima, nerijetko ih se izbacuje iz stanova prije ispitnih rokova, a od mjesečnih stanarina vrti im se u glavi. Međutim, iako je pandemija donijela mnoge probleme, barem je donekle riješila problem smještaja studenata. Mnogi vlasnici privatnih smještaja odjednom puno povoljnije nude svoje apartmane studentima jer je prošla turistička sezona značajno podbacila. Prihvaćanjem studenata, a u strahu od neuspjeha nadolazeće sezone, imaju barem osiguran dio zarade potrebne da pokriju kredite kojima su opremili apartmane.

Što će biti nakon izgradnje studentskog doma, što će se dogoditi s već postojećim domom, ostaje nam za vidjeti. Nadamo se svjetlijoj budućnosti u kojoj će većina zadarskih studenata moći biti smješteni u studentskim domovima te tako još više uživati u svemu što Sveučilište u Zadru i sam grad nudi.

Nova sportska zona za studente

Već smo pisali o Sveučilišnoj malonogometnoj ligi koja je svoje prve utakmice održavala na nogometnom terenu u sklopu ŠRC Franka Lisice koji je izgradnjom studentskog doma srušen. Upitali smo rektorat o izgradnji novih terena, a oni su naglasili kako “Sveučilište vodi računa o potrebama svojih studenata te općenito mladih, kao i svojih sugrađana, te je namjera u dogledno vrijeme u prostoru Novog kampusa osigurati zone za vježbanje na otvorenom.”

 

image
Luka Gerlanc/Cropix

Gazdarica ih istjerala zbog gostiju

Iskustvo s privatnim iznajmljivačem ispričala nam je jedna studentica. Na Njuškalu je zajedno sa dvije prijateljice pronašla oglas za stan. Stan je bio lijepo uređen, stanarina čak i normalna. I sve je zapravo bilo u redu tijekom boravka, jedina greška je možda bila što nisu potpisale ugovor već su u dogovoru s vlasnicom u stanu trebale biti od 1. listopada do 1. srpnja. Međutim, prije početka lipnja gazdarica ih je obavijestila kako moraju napustiti stan jer dolaze neki gosti. Rok je bio do kraja svibnja, a gazdarica im je ponudila rješenje - novi stan. Stan koji je bio za jednu osobu, a najamnina je bila puno veća od prijašnjeg.

Bez puno razmišljanja, jer ni same nisu znale što će, cure su prihvatile "rješenje" gazdarice da bi nakon par dana srele susjedu koja im je rekla kako nakon njih nikoga u stanu iz kojeg su izašle nije bilo sve do početka srpnja. Zašto je to gazdarica napravila, nikad nisu saznale, kaže i naglašava da joj je studiranje u Zadru ipak ostalo u lijepom sjećanju.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iskustva iz Doma: neugodna voditeljica

Naša sugovornica u Domu živi već dvije godine. Cijena doma je 300 kuna mjesečno i može ostati tijekom ljeta, i relativno je zadovoljna kvalitetom smještaja. Dvije ili tri osobe dijele sobu te kupaonicu u sobi, a kuhinja i prostor za učenje su zajedničke. Nekada se dogodi da bude gužva u kuhinji ili nedovoljno mjesta u hladnjaku, ali sada zbog pandemije nisu svi u domu pa je situacija dobra. No, mjesta za napredak ima jer je namještaj stariji te ponekad u sobama zna biti insekata. Dodaje kako su neki portiri znali biti neugodni, ali da je to donekle dovedeno u red. Zapravo najveći problem u domu je vrlo neugodna voditeljica, ali misli da je to nerješivo. Unatoč svemu, život u domu joj se sviđa jer je blizu fakulteta, a zbog skorog diplomiranja ne planira preseliti u novi.

08. svibanj 2021 15:25