StoryEditorOCM
4 kantunaUVALA U MJESTU DRAGE

Kazija: "Uništili su najljepšu uvalu u Dalmaciji, a meni otjerali goste!" Načelnik Kurtov: "Sve je po propisu!" Pročelnik Laštro: "Gradi se luka!"

Piše L.Burčul
24. rujna 2021. - 16:59

- Uništili su najljepšu uvalu u Dalmaciji, a meni otjerali goste – sažeo je svoje nezadovoljstvo mještanin Draga Duško Kazija, negodujući zbog radova koji se izvode u uvali Dugovača i koji stvaraju buku.

- Imao sam goste u kampu, više njih, svi su otišli zbog nesnosne buke. Razumijem ih. Otišli su samo 30 kilometara dalje, oni se žele odmoriti, što u mom kampu nisu mogli jer je nekome normalno da se u rujnu, u posezoni, kraj kampa dovuče teška mehanizacija. I iz okolnih kampova su turisti otišli – rekao je Kazija, vlasnik kampa „Delfin“, ističući da on nije protiv toga da mjesto napreduje, da se izgrađuje, no ne u bilo koje doba godine.

- Odluke o datumima početka izvođenja radova donosi svaka Općina za sebe; ima situacija kada se rade iznimke zbog kratkog roka u kojem radovi moraju biti izvedeni – komentirao je Krešimir Laštro, pročelnik županijskog Odjela za pomorsko dobro, more i promet, dodajući da se u uvali Dugovača gradi luka otvorena za javni promet.

image
vv v

U Općini Pakoštane načelnik Milivoj Kurtov rekao je da je Općina odredila 15. rujan kao datum kada se može početi sa grubim radovima, tako da nema kršenja općinskih odluka u ovom slučaju.

- Naravno da turista ima i u posezoni i mi smo s tim izvođačem radova dogovorili da poslože posao tako da naprave najmanju moguću buku. No formalno, oni nemaju zabranu za izvođenje radova u toj uvali – kazao je načelnik Kurtov.

Uređenje obalnog pojasa u luci otvorenoj za javni promet u uvali Dugovača košta 19,6 milijuna kuna, bez PDV-a, a s obzirom da je procijenjeni rok za završetak radova 15 mjeseci, ne čudi se što se počelo raditi prvog dana u rujnu kada je to bilo dozvoljeno. Radovi su započeli prošle godine. Izvoditelj radova je splitska tvrtka PGP d.o.o., dok stručni nadzor građenja vodi tvrtka STOPOSTOPRIRODNO iz Zagreba.

image
Pročelnik Krešimir Laštro
Cropix

- Trenutno su radovi nastavljeni nakon prekida zbog turističke sezone, sukladno odluci Općine Pakoštane, a očekujemo da će do sljedeće sezone luka biti potpuno gotova – naveo je županijski pročelnik Laštro, dodajući da je dio luke predviđen za odvijanje javnog pomorskog prometa, a dio za komunalne vezove.

- Na operativnom dijelu luke predviđen je prihvat plovila u javnom putničkom prometu, plovila opskrbe, te većih izletničkih plovila. Na istočnom dijelu uvale planirana je realizacija obale za osiguranje komunalnih vezova. Struktura planiranih komunalnih vezova planirana je tako da će ih 47 biti za brodice dužine do osam metara, te 29 za brodice dužine do 9,5 metara – istaknuo je Laštro.

Lukom upravlja Županijska lučka uprava Zadar, te će nakon završetka radova ŽLU Zadar provesti postupak dodjele komunalnih vezova putem javnog poziva.

- Na tom dijelu planirana je i mjesna riva, kao javni prostor od posebnog značaja za mjesto Drage. Duljina mjesne rive je oko 280 metara, a širina šetnice tri metra. S istočne strane planiran je i kontinuirani zeleni pojas širine dva metara – naveo je pročelnik Laštro.

U svibnju je u Dragama potpisan i ugovor o koncesiji za luku nautičkog turizma – Marinu Drage u istoj uvali, s koncesionarom, karlovačkim tvrtkama „VV Razvoj projekata“ i „Star turist“. Luka nautičkog turizma vrijedna je gotovo 63 milijuna kuna, a marina koja  će imati više od 190 vezova trebala bi biti dovršena kroz dvije godine.

image
Luka otvorena za javni promet lokalnog značaja LN - luka nautičkog turizma
Općina Pakoštane

Ova koncesija na pomorskom dobru, prema ugovoru, traje 20 godina, a površina određena ugovorom je 66.743 metra četvorna.

- Projektni kapacitet luke nautičkog turizma iznosi 192 veza. Koncesionar je dužan u roku od 24 mjeseca od dana sklapanja ugovora dovršiti izgradnju i predati davatelju koncesije uporabnu dozvolu te započeti obavljanje djelatnosti – naveo je Laštro.

Od stalnog dijela koncesijske naknade uprihodit će se godišnje 741 tisuća kuna, a promjenjivi dio naknade iznosi 11,10 posto godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja djelatnosti na području koncesije. Ovi iznosi dijele se na tri jednaka dijela – u državni proračun, u proračun Zadarske županije te Općine Pakoštane.

01. svibanj 2024 11:03