StoryEditorOCM
4 kantunaUSKOK JOŠ ŠUTI

Kaznena prijava protiv predsjednika Općinskog suda: zašto predsjednik Županijskog suda Željko Đerđ nije prijavio Pešića za zloupotrebu položaja?

Piše Ivica Nevešćanin
14. prosinca 2022. - 21:40

Predsjednik Županijskog suda u Zadru Željko Đerđ nije podnio kaznenu prijavu protiv Marija Pešića, predsjednika Općinskog suda u Zadru, zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene dokumentacije, zbog čega su ga u veljači ove godine USKOK-u prijavili suci Županijskog suda u Zadru Boris Babić i Hrvoje Visković, o čemu je Zadarski.hr već pisao.

- Predsjednik Županijskog suda u Zadru, vezano za provođenje nadzora rada sudske uprave u Općinskom sudu u Zadru 2021., nije podnosio protiv predsjednika toga suda Marija Pešića kaznenu prijavu – stoji na početku odgovora Sandre Radanović, glasnogovornice Županijskog suda u Zadru.

Sutkinju Radanović pitali smo je li Željko Đerđ, kao predsjednik Županijskog suda, podnio kaznenu prijavu protiv Maria Pešića, predsjednika Općinskog suda, na temelju rezultata nadzora rada ureda predsjednika Općinskog suda u Zadru, provedenu na zahtjev Županijskog suda, odnosno predsjednika Vrhovnog suda, od prosinca 2021. do veljače 2022. godine

Naime, suci Boris Babić (u međuvremenu umirovljen) i Hrvoje Visković su nakon provedenog nadzora podnijeli USKOK-u kaznenu prijavu protiv Pešića zbog sumnje u počinjenje kaznenih dijela zloupotrebe položaja i ovlasti te krivotvorenje službene dokumentacije. Sumnjiče ga da je sedam dana koristio službeni automobil za privatne potrebe, a u putnom nalogu sve je lažno prikazao kao poslovni put (u rodni kraj svoje supruge) u svrhu stručnog usavršavanja, kojeg je, kako sumnjaju suci, izmislio. Pritom je sebi još isplatio 300 kuna putnih troškova.

Na kraju kaznene prijave, suci Babić i Visković ističu kako USKOK njihovu prijavu može smatrati bespredmetnom ako je predsjednik Županijskog suda Željko Đerđ već podnio kaznenu prijavu protiv Pešića na temelju podataka koji su mu dostavljeni sa Zapisnikom o nadzoru i pravilnosti i zakonitosti obavljanja poslova sudske uprave Općinskog suda u Zadru od 4. veljače ove godine. Takvu prijavu, međutim, Đerđ nikada nije napisao niti uputio USKOK-u.

Suci su prethodno od predsjednika Đerđa tražili pomoć tijekom provođenja nadzora nad Pešićevim uredom, u cilju razjašnjavanja okolnosti Pešićevog sedmodnevnog putovanja u rodno mjesto njegove supruge u okolici Zagreba, gdje se navodno održavao nekakav stručni skup, za vrijeme blagdana i neradnih dana. Nakon što su službenica Općinskog suda i sam Pešić odbili sucima dostaviti Su predmet temeljem kojeg je službeno putovanje obavljeno i ENC uređaj kojim bi se moglo utvrditi njegovo stvarno kretanje u spornom razdoblju, suci Babić i Visković su 27. siječnja pomoć zatražili preko predsjednika Županijskog suda Željka Đerđa, ali odgovor na svoju molbu nikad nisu dobili. 

Zato smo glasnogovornicu Županijskog suda Sandru Radanović pitali je li predsjednik Đerđ podnio kaznenu prijavu protiv Pešića te ako je podnio, zašto je to napravio? Odnosno, zašto je nije podnio?

„Predsjednik Županijskog suda u Zadru je nakon provođenja nadzora od strane sudaca ovoga suda na poslovima sudske uprave Općinskog suda u Zadru zapisnik o nadzoru zajedno s priloženim dokumentima, sukladno odredbi članka 10. stavak 2. Sudskog poslovnika, dana 7. veljače 2022. proslijedio Uredu predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Državnom sudbenom vijeću i Ministarstvu pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, s time da je sukladno odredbi članka 81. Zakona o sudovima, vezano za utvrđeno stanje prilikom nadzora, predložio ministru pravosuđa Republike Hrvatske provođenje izvanrednog inspekcijskog nadzora u Općinskom sudu u Zadru u poslovima sudske uprave” navodi se u odgovoru glasnogovornice Županijskog suda.

Zašto su iskusni kazneni suci Babić i Visković podnijeli kaznene prijave protiv Pešića, a Đerđ, inače sudac građanskog odjela, na temelju iste dokumentacije nije, teško je nagađati. Prema zakonu, svatko tko zna ili sumnja na počinjenje nekog kaznenog djela, dužan je to prijaviti tijelima progona. U protivnom i sam čini kazneno djelo.

Đerđ je već jednom stao na stranu Pešića kada su se pet sudaca i jedna sudska službenica krajem prošle godine pobunili protiv njegovog godišnjeg rasporeda rada. Đerđ je tada odbio sve prigovore "pobunjenika" i dao za pravo Pešiću da uspostavi novi ustroj Općinskog suda na čiji rad otada prigovore imaju mnogi, suci, odvjetnici i stranke. No, Pešić se na sve optužbe brani postignutim rezultatima i učinkovitošću suda, a samu prijavu sudaca Babića i Viskovića smatra neosnovanom.

Iako su nam iz USKOK-a obećali reći što su poduzeli temeljem kaznene prijave protiv Pešića podnesene prije deset mjeseci, odgovor ni nakon ponovljenog upita nismo dobili.

Pisanje Zadarskog.hr o kaznenoj prijavi protiv Pešića u međuvremenu je stvorilo, kako kažu naši izvori, "uznemirenost", ne samo na zadarskom sudu, nego i u DSV-u i Ministarstvu pravosuđa, iako je kaznena prijava protiv Pešića gotovo godinu dana bila javna tajna o kojoj su svi sve znali, ali se nitko o tome nije usudio javno govoriti. A još manje, očito, nešto i poduzeti.

03. svibanj 2024 15:12