StoryEditorOCM
4 kantunaGRAĐANIMA NA GUŠT

Kino zona, Koncertni ured, Gradska knjižnica... "Dvije palače vidimo kao integralni prostor!"

Piše L.Burčul
22. ožujka 2022. - 21:24

- Galerija umjetnina, jednako kao i Muzej Grada Zadra, bit će postavljeni u jedinstvenom prostoru Kneževe i Providurove palače. Dolazak umjetnina Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u taj prostor, na određeno vrijeme, sjajna je prilika da se realiziraju brojni programi koji će nas promovirati, a s druge strane dobivamo vrijeme koje je potrebno za stvaranje koncepta Muzeja Grada Zadra i načina na koji će se njegov postav muzeološki prirediti, kao i vrijeme potrebno da se nađu izvori financiranja za takav koncept – kazala je pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić, razjašnjavajući situaciju o konceptu prostora na sedam tisuća četvornih metara Kneževe i Providurove palače.

- Dvije palače vidimo kao integralni prostor i netočne su informacije po kojima će se, zbog dolaska umjetnina iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti, nešto promijeniti u konceptu kakav smo zamislili. Naprotiv, dolaskom NMMU-a dobivamo, osim muzeološki, ono što nam je iznimno važno, a to je vrijeme u kojem će se koncept Muzeja Grada Zadra definirati i likovno oblikovati, što je iznimno zahtjevan i dugotrajan posao. Uz Muzej Grada, podrazumijeva se da sve ono o čemu smo do sada govorili nalazi svoje mjesto u prostoru Providurove palače, od Kino zone do Koncertnog ureda i Gradske knjižnice, te ostalih sadržaja namijenjenih građanima – naglasila je pročelnica Bušić, dodajući da je „Šest salonskih priča“, postav koji je sada u Kneževoj palači, podložan promjenama, što je logično s obzirom da će dio artefakata postati dio Muzeja Grada Zadra.

- Ističem da je cilj jedinstvenost te dvije palače. To o čemu govorimo, o programskoj koncepciji, ne treba brkati s konceptom upravljanja, gdje nije sve još definirano – kazala je Dina Bušić.

image

Pročelnica gradskog Odjela za kulturu Dina Bušić

Cropix

Postojale su u dijelu kulturne javnosti pretpostavke da će Galerija umjetnina biti sređena tek u trećoj fazi obnove, koja podrazumijeva rekonstrukciju cijelog dijela objekta u kojem je sada smješten Vodovod. Međutim, koncept Galerije umjetnina, kaže pročelnica Bušić, nastajat će paralelno sa stvaranjem koncepta Muzeja Grada Zadra.

Galerija umjetnina uistinu je imala najduži period u kojem nije mogla raditi – zatvorena je još 2005. godine, a obnovljena je i uređena 2017., kada je otvorena bogatom izložbom od 210 eksponata. Galerija u depoima čuva još nekoliko tisuća umjetničkih predmeta, no već dvije godine nakon otvorenja izložbenih prostora započela je obnova palače.

Izložbeni prostori sada će se početi koristiti, u pripremi je nekoliko izložbi.

Dok u gradskoj upravi programski Kneževu i Providurovu palaču vide kao jedinstveni prostor, pitanje upravljanja ostalo je još uvijek otvoreno, te se govori o „suradnji s Narodnim muzejom“. Privremenim useljenjem dijela eksponata Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti , te skorim otvaranjem i drugih sadržaja u Pridurovoj palači, oživjet će objekt čija je obnova (za obje palače) stajala više od sto milijuna kuna. Sav novac povučen je iz EU fondova, a svi projekti nastali su u gradskom Odjelu za EU fondove.

20. travanj 2024 01:51