StoryEditorOCM
4 kantunaLUTKE OD 8 METARA

Spektakularno otvorenje Glazbenih večeri u Sv. Donatu: simfonijski orkestar i ‘Petar Pan‘ u izvedbi zadarskih lutkara. Probe traju cijelu noć!

Piše Lada Burčul
5. srpnja 2022. - 09:40

Ovogodišnje, 62. Glazbene večeri u Sv. Donatu u Zadru, koje su punih šest desetljeća otvarane glazbenim programom, ove godine doživljavaju preobražaj i nadopunjuju se scenskim dijelom, u izvođenju ansambla Kazališta lutaka Zadar.

Otvorenje Glazbenih večeri, koje se ove godine unaprijed proglašava spektaklom a ne (samo) svečanošću, izravno će prenositi HTV, a održat će se na Forumu u srijedu, 6. srpnja, s početkom u 21 sat. Uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem dirigenta Alana Bjelinskog, plesačice i plesače, te kompletan ansambl Kazališta lutaka, na pozornici na Forumu u pojedinim scenama nalazit će se gotovo 200 ljudi. Redatelj cijelog spektakla otvorenja je Robert Bošković, koji s glumcima Kazališta lutaka na scenu postavlja klasik dječje književnosti, Petra Pana. Ovime Kazalište lutaka Zadar ujedno obilježava 70-tu godišnjicu osnivanja.

image

Robert Boskovic
 

Luka Gerlanc/

- Kuriozitet je da i mi imamo svojega Petra Pana, praizvedenog u Zagrebu 1966., nastao iz pera skladatelja Bruna Bjelinskog. Na Glazbenim večerima dva koncerta bit će posvećena njegovom opusu, a sâmo otvorenje obilježava izvođenje Petra Pana uz glazbu Simfonijskoga orkestra HRT-a, pod dirigentskim vodstvom Alana Bjelinskog – naveli su iz Koncertnog ureda Zadar.

Na scenu ste „izvukli“ cijeli ansambl Kazališta lutaka Zadar, glumci igraju i po više uloga?

- Radimo glazbeno scensko djelo  u kojem, uz glumce KLZ, plesačice iz zadarske škole Blagoja Berse i plesače iz Beograda, te uz Simfonijski orkestar HRT-a, se pojavljuju i lutke. One zauzimaju važan dio atraktivnosti scene i podizanja otvorenja Glazbenih večeri na sasvim novu razinu – kaže redatelj programa otvorenja Robert Bošković.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

Kazalište lutaka i otvorenje Glazbenih večeri neobična su kombinacija…

- Ni najmanje. U predstavi nema teksta, odnosno govora. Postoje samo uvodni i završni narativni dio koji, kao dio predstave, izvode glumci KLZ-a, dok cijeli program nose glazba, gluma i ples.

Glumci imaju lutke?

- Da. Htjeli smo na scenu postaviti sve lutke koje postoje u lutkarstvu uopće, no ipak smo izostavili male forme i ostavili lutke prikladnog formata za tako veliku, otvorenu scenu.

Lutke su velike?

- Jesu. Kapetan Kuka ima osam metara. Crno biće, kad se raširi, ima 18 metara. Nismo ni spomenuli projekcije, svijetlo, mapping… To radi moj tim i napravili smo nešto uistinu posebno, prema kriterijima glazbeno scenskog djela, atraktivnog i kvalitetnog.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

Tko je radio lutke?

- Autor lutaka i kostimograf SU Patricio Alejandro i Agüero Mariño, a dramaturgiju, prijevod i adaptaciju radili smo Igor Weidlich i ja. Izuzetnu koreografiju i scenski pokret radila je Milica Cerović, a scenografiju Vesna Režić. Napravili smo potpuno drugačije otvorenje Glazbenih večeri u sv. Donatu od dosadašnjih, a opet se sve, tradicionalno, veže uz hrvatske autore – kazao je Robert Bošković.

Glumci Kazališta lutaka Zadar dali su, kaže Bošković, iznimnu energiju i talent u specifičnom i zahtjevnom projektu, gdje poneki od glumaca, kao Dragan Veselić, zapleše i balet. Ovo je prvi Boškovićev veliki projekt u Zadru, za koji se već planira da bi, u nešto izmijenjenom obliku, postao sastavni dio kazališne sezone KLZ-a.

Otvorenje će u srijedu trajati jedan sat, uz direktan prijenos na HTV-u.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/
30. travanj 2024 18:40