StoryEditorOCM
4 kantunaNEOPISIVA TRAGEDIJA

Knin tuguje za dječakom koji se ugušio u autu: Bog zna što se ocu dogodilo u glavi, ali reći da se nije brinuo za dijete bilo bi svetogrđe

Piše Marko Didić
9. lipnja 2021. - 22:08

U Kninu nema odrasle osobe koja nije prošla neku veliku teškoću u životu, a neki i osobne tragedije. To je grad pun ljudi koji su došli odnekud gonjeni svojom mukom.

– Ili su nam mjesta spaljena, ili smo spašavali gole živote od noža, ili smo jednostavno morali zamijeniti kuće jer smo tamo odakle smo političkim podjelama zapravo završili na krivom teritoriju. Ali ni sve tragedije nisu iste. Puno ti je lakše kad znaš tko je krivac za tvoju sudbinu i kad znaš da ti je to što ti se dogodilo netko namjerno učinio. Ova tragedija koja se dogodila ovoj mladoj obitelji, kojoj se u očevu BMW-u "petici" ugušio petogodišnji sin, mislim da je najveća otkad sam ja došao u Knin – govori nam jedan Kninjanin koji se doselio iz Bosne.

Krivac se zna, to je dječakov otac, 34-godišnji profesionalni vojnik rodom iz Vinkovaca, protiv kojeg je podnesena kaznena prijava jer je 8. lipnja u jutarnjim satima u Kninu, neodgovornim postupanjem prema svom djetetu, grubo zanemario roditeljsku dužnost te time prouzročio njegovu smrt.

On je utorak, oko 16.45, doveden u Policijsku postaju Knin, a 15 minuta nakon toga bio je i uhićen. Oduzeto mu je odmah i legalno oružje koje je posjedovao, a angažiran mu je i odvjetnik po službenoj dužnosti.

Nakon što je ispitan u Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku, gdje je priveden uz kaznenu prijavu zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. Kaznenog zakona, Državno odvjetništvo nije predložilo određivanje istražnog zatvora budući da je ocijenjeno kako za to nema zakonskih uvjeta.

- Prema navodima kaznene prijave, postoji osnova sumnje da osumnjičeni 34-godišnjak, 8. lipnja 2021. oko 8 sati u Kninu, iz nepoznatih razloga nije odvezao dijete (2015.) u dječji vrtić, već ga je ostavio u zaključanom automobilu na parkiralištu, a kada je oko 15 sati, nakon poziva supruge, otišao do automobila zatekao je dijete bez svijesti te ga iznio iz automobila. Djelatnici hitne pomoći pokušali su reanimirati dijete, no nisu uspjeli te je u 15,30 sati konstatirana smrt djeteta - kazali su iz DORH-a u srijedu poslijepodne.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Umro je u snu

– Dječak bi za tri mjeseca napunio šest godina i on bi sigurno lupao nogama i rukama u automobilu da nije spavao kad mu je otac nakon poziva otišao u vojarnu, a njega ostavio. Dječak nije bio zavezan i ja mislim da je on umro u snu jer je temperatura u automobilu bila užasna, koja ga je najvjerojatnije i dovela u to nesvjesno stanje.

Ovdje su jučer cijeli dan radili radnici na gradilištu, bučio je bager; ovdje su dva stambena bloka, stalno prolaze šetači i nemoguće je da nitko ne bi vidio ni čuo da je dijete zapomagalo ili udaralo u autu – govore nam dvije stanarke susjednih zgrada.

– Ispada da mu je dijete umiralo i umrlo ni stotinjak metara od vojarne u kojoj radi i u koju je otišao, a po dijete se vratio tek kada mu je žena došla u vrtić po maloga, oko 15.15, i vidjela da dijete nije u vrtiću. E da su se barem tijekom dana njih dvoje čuli – govori nam osoba koja poznaje 29-godišnju majku djeteta.

Obitelj je živjela na više adresa. Tražili smo ih najprije u Ulici kralja Tomislava, u kojoj su bili podstanari, ali susjedi nam rekoše da su se odselili prije dvije godine u Teslinu ulicu. Neki nam rekoše da 34-godišnji vojnik ima adresu stanovanja u Potkonju, gdje mu živi šura, no kako god bilo i s koje god adrese pošli, po rekonstrukciji događaja ispada da je 34-godišnji vojnik automobilom povezao svoju ženu i sina.

Ženu je najprije odveo na posao na rotoru u Kninu, gdje radi u jednom dućanu cipela, da bi on dalje s djetetom produžio u vrtić, u koji tog jutra nije došao jer je prije toga skoknuo u vojarnu, a dijete ostavio u BMW-u tik uz cestu. Koji je to tako važan poziv bio i je li uopće bilo poziva, što se čovjeku dogodilo, teško je reći, ali on je cijelo vrijeme, doznajemo, navodno imao viziju da ga je ostavio u vrtiću te se onesvijestio kada je došao do svog BMW-a i ugledao svoga sina mrtvoga.

image
Paun Paunović/Cropix

Dijete je bilo bez nadzora od 7.50 do 15.15 tog dana, a kada je i kako umrlo, doznat će se obdukcijom.

Bezbrižno su se šetali

– Bog zna što se čovjeku dogodilo u glavi, u kakvom je on stresu, ali reći da se on nije brinuo za to dijete i reći da ga nije volio, bilo bi svetogrđe. Njih troje se nisu razdvajali, a majka je pokojnog dječaka jedva donijela na svijet jer ima problema sa šećerom. Ne znam kako će oni sada, kako će uopće živjeti s ovom tragedijom i neka im Bog bude u pomoći – govori nam jedna gospođa koja ih poznaje.

Kaže nam da je majka djeteta rodom iz Kaštela, da joj je otac došao u Knin raditi na željeznici, da ima i sestre, i da već godinama zna i nju i muža vidjeti kako se bezbrižno šetaju gradom, a da je mali dječak bio oličenje nježnosti i dobrote.

– Kada god bude ovom cestom s roditeljima prolazio bilo koji plavokosi mališan, uvijek ću misliti da je to on – reče nam ova žena i rasplaka nas.

Zvali smo i neke susjede ovog vojnika iz predgrađa Vinkovaca, koji su nam kazali da je do osamnaeste godine imao dva razbojstva i jedan pokušaj razbojstva u trgovini "Boso" u Vinkovcima. To je bilo u veljači i ožujku 2005., kada nije imao ni 18 godina.

Mladiću su te kazne ušle u rehabilitaciju i zato je mogao i potpisati profesionalni ugovor u vojsci, te je i formalno-pravno neosuđivan čovjek, a mladenački hirovi su ostali daleko iza njega kada je upoznao svoju životnu suputnicu i dobio dijete.

Sada ispred njega ostaje velika žalost i krivnja koja će biti veća od ikakve mu zatvorske kazne. Bila ona okvalificirana iz nehaja ili iz bilo čega drugoga.

Činjenice



a) 8. lipnja je u PP Knin stigao poziv iz centra 112 da je u Imotskoj ulici od jutra zaključano dijete u vozilu.

b) Dok je policija izišla na teren, tamo su već bili djelatnici Hitne medicinske pomoći Knin, koji su pokušali reanimirati dijete. Nakon neuspješne reanimacije, u 15.30 dr. Miroslav Omčikus je proglasio smrt.

c) U 16.10 na mjesto nereće izlazi mrtvozornik Hrvoje Odak, koji je potvrdio smrt djeteta bez tragova nasilja, a točan uzrok smrti će se utvrditi obdukcijom.

d) U 16.30 tijelo djeteta je pogrebno poduzeće "Zorić" prevezlo na Odjel patologije kninske bolnice, a na mjestu događaja, po nalogu zamjenice županijske državne odvjetnice Sande Pavlović Lučić, obavljene su očevidne radnje.

e) U 16.45 u PP Knin je doveden otac djeteta, koji je poslije petnaest minuta i službeno uhićen te cijelu noć i jutro provodi u PP-u Knin, a onda ga dovode i pritvorskom nadzorniku.

f) Djetetov otac je poslije pušten na slobodu.

Zatvorena trgovina u kojoj radi majka



Na vratima prostora gdje je zaposlena dječakova majka stoji na dva mjesta obavijest da je trgovina zatvorena zbog smrtnog slučaja. Gosti okolnih kafića nisu htjeli ništa govoriti o ovoj užasnoj tragediji.

23. travanj 2024 18:42