StoryEditorOCM
4 kantunaDRUGI DIO KAMPANJE

Koalicija "Srcem za Zadar" predstavila program za razvoj gospodarstva: "Građani žele zapošljavanje i ne žele robovati političkoj stranci do mirovine!"

Piše Iva Ivanac
15. travnja 2021. - 15:39

"Srcem za Zadar" želi grad usrećiti, a to će napraviti putem razvoja ljudskih potencijala i razvoja gospodarstva, kazao je Marko Vučetić, teolog i filozof te kandidat za gradonačelnika velike zadarske oporbene koalicije pet stranaka (SDP, Akcija Mladih, HSS, Centar, GLAS).

Nakon što su u vrijeme predizborne kampanje u koaliciji bili usredotočeni na, kako kažu, anti HDZ kampanju, od sada započinju provođenje drugog dijela kampanje. Tako su u četvrtak predstavili prvi dio programa vezan uz gospodarstvo, zapošljavanje i razvoj.

- Krećemo s drugim dijelom kampanje koji se odnosi na iskazivanje brige, pozitivnih emocija i pozitivnih političkih sadržaja kojima se diže kvaliteta života u Zadru i kojima se iskazuje na najbolji mogući način briga i skrb prema građanima, kazao je Vučetić dodajući kako su u anketama koje je koalicija provodila građani nezaposlenost uočili kao glavni problem.

- Naš program skrbi za gospodarstvo, društvo, ljude i za grad, jer bez ljudi nema grada, bez gospodarstva nema dostojanstvenog života, a bez one samoaktualizacije koja se ostvaruje putem dostojanstvenog rada nema sretnih građana. Čovjek koji je ponižen i poražen zbog toga što nema osobnu ekonomsku moć, je čovjek koji se osjeća nesretnim, rekao je Vučetić dodajući kako je Zadar prema anketi, zapravo grad nesretnih ljudi.

- Program je podijeljen na pet cjelina jer je i pet stranaka sudjelovalo u njegovom stvaranju. Zadar ima veliki problem nezaposlenosti, a poanta našeg programa je otvaranje novih radnih mjesta, jer ovo što danas imamo je opća katastrofa. Ankete su pokazale da je nezaposlenost velika i da je to najveći problem. Od gradske uprave i gradonačelnika ne čujemo konkretna rješenja i programe, jedino što nude su kreditne linije i novo zaduživanje građana, a ona neće omogućiti razvoj i nova radna mjesta već će samo akumulirati dugove, kazao je Daniel Radeta, predsjednik gradskog odbora SDP-a i kandidat za zamjenika gradonačelnika koalicije "Srcem za Zadar" dodajući kako Zadru hitno treba cjelovit paket mjera koji će stvoriti nova radna mjesta. Kritizirao je i gradonačelnika Branka Dukića govoreći kako nije prepoznao niti iskoristio potencijale Gaženice i Zračne luke Zadar.

- Nažalost, pista u Šepurinama je aktualnija od piste u Zemuniku, a što se tiče Gaženice i obećanih dvije tisuće mjesta, tamo ima jedva 30 zaposlenih, a i to je pitanje kakva su to radna mjesta i koliko se tamo uopće radi.
Vučetić je još istaknuo kako bi Zadar nazvao gradom loših filozofija, jer nema toga što gradske vlasti nisu isfilozofirale.

- Dvije tisuće radnih mjesta u Gaženici, Hyde park na Musapstanu, sad filozofiraju milijardu i pol kuna koji bi trebali biti uloženi u grad. Građani žele zapošljavanje, mogućnosti zapošljavanja, a ne da osvanu na nekom radnom mjestu i da tu robuju nekoj političkoj stranci do mirovine, to nije radno mjesto već robija i smrt, kazao je Vučetić dodajući kako je njihov gospodarski program usmjeren prema građanima i na zapošljavanje.

Marijana Botić (Akcija mladih) je kazala kako je jedna od prvih mjera ove koalicije smanjivanje prireza za dva posto, a predstavila je neke od glavnih odrednica programa koalicije koje se tiču gospodarskih mjera. Kazala je kako je u Zadar potrebno vratiti željeznički promet, potaknuti razvoj prehrambene i metaloprerađivačke industrije, strojogradnje te industriju prerade i uporabe otpadne plastike koje će biti zasnovane na čistim tehnologijama i održivom razvoju. Istaknula je kako žele realizirati prvi ekološki prihvatljivi golf teren na mjestu odlagališta Diklo, razvijati poljoprivrednu proizvodnju, ali i omogućiti novi zamah start up-poduzetništvu.

Na predstavljanju programa je sudjelovao i Zdenko Jukić, predsjednik zadarskog ogranka stranke Centar koji je Dukiću zamjerio nedovođenje trgovačkog diva Alibabe, ali i izjavu koju je dao za medije u kojoj navodi kako "nije vrijeme od velikih investicija". Poručio mu je da time pokazuje nepoznavanje osnova ekonomije.

25. travanj 2024 03:32