StoryEditorOCM
4 kantunaOPĆINA POLIČNIK

Kod njih nema demografske krize: Dolaze nam mlade obitelji, grade se kuće... A ključni trenutak bila je jedna ‘krađa‘

Piše P. O.
3. listopada 2023. - 12:54

Brojevi pokazuju da je općina Poličnik odavno postala sinonim za sredinu s najvećim i infrastrukturno najopremljenijim gospodarskim zonama na području cijele Zadarske županije.

U zonama Grabi i Murvica, s obuhvatom od čak 105 hektara, trenutno je zaposleno oko 1600 ljudi, kapaciteti zone Grabi su popunjeni oko 70, dok je Murvica na oko 55 posto, a interes investitora za dolazak u općinu sa 136 registriranih poduzetnika još ne jenjava.

Općinski načelnik Davor Lončar uvjeren je da je ključni trenutak bila jedna “krađa”: kad je veliki trgovinski lanac Metro ispred nosa “ukraden” Gradu Zadru i doveden u Murvicu, sve je postalo neusporedivo lakše, a zona se naglo počela puniti.

Nema brze zarade

– ​Zadar je tada komunalni doprinos naplaćivao 180 kuna po kubičnom metru, a mi smo tu cijenu prepolovili i to je bio naš ključni argument! Metro nam je išao naruku jer je pokrivao rate za beskamatni kredit od 40 tisuća kuna mjesečno, čime se gradila infrastruktura izvan “njihova zemljišta”.

Od prodaje zemljišta mi smo u zone Grabi i Murvica investirali 115 milijuna kuna svojih sredstava, a država nas je sufinancirala s oko 40 milijuna, pa su to danas u cijelosti komunalno opremljene zone u kojima se neprekidno nešto novoga gradi. Evo, sada smo položili kamen temeljac za “Momax”, što je investicija od oko 12 milijuna eura, “Aluminij” ulaže sedam milijuna eura, a nedavno je nakon ulaganja od tri milijuna eura otvoren i “Wagner” – kaže Davor Lončar, upozoravajući da bi država mogla dodatno olakšati otvaranje gospodarskih zona.

image

Interes investitora ne posustaje 

Luka Gerlanc/Cropix

– Zemljište za gospodarsku namjenu ne bi trebalo ići po tržišnim cijenama, jer se u pravilu radi o velikim površinama i velikim iznosima. Treba prvenstveno voditi računa da se ovako otvaraju radna mjesta i zapošljavaju ljudi. Osim toga, sredstva realizirana u nekoj općini trebala bi u toj općini i ostati, bez obzira na to gdje je sjedište neke tvrtke. Makar mali dio poreza na dobit trebao bi ostati tamo gdje je i stvoren. Država se naplati kroz PDV, ali, kada bi nama ostalo makar i jedan posto tog iznosa ili pet posto poreza na dobit, to bi dalo novi zamah jedinicama lokalne samouprave – uvjeren je Lončar.

– Treba znati da izgradnja gospodarskih zona ne donosi brzu zaradu, ne radi se ni o kakvoj kratkoročnoj dobiti, jer zone počnu stvarati prihode tek nakon pet do sedam godina. Zato treba planirati i biti strpljiv, ali efekt koji kasnije dođe pokazuje da su gospodarske zone isplativi i korisni projekti. Država bi morala voditi računa o samoodrživim općinama i provesti realnu decentralizaciju otvarajući prostor za razvoj lokalnih sredina – smatra Lončar, poručujući da Općina nema previše i da ih ne vode “neznalice i kauboji”.

image

Davor Lončar, načelnik Poličnika 

Jure Mišković/Cropix

Više djece

Uostalom, navodi Lončar, na području općine Poličnik broj zaposlenika u odnosu na prošlu godinu je porastao za šest posto, a u odnosu na 1993. gotovo za 800 novih ljudi. Razvoj općine ilustrira podacima koji pokazuju da je u posljednjih 17 godina općinski proračun s manje od 100 tisuća eura danas došao do šest milijuna eura izvornih prihoda. A Općina Poličnik upravo realizira još jednu gospodarsku zonu, Mazija, za koju se radi sva potrebna komunalna infrastruktura, od vode, preko struje do asfaltiranja prometnica u budućoj zoni.

Zapošljavanje u gospodarskim zonama u Poličniku tretiraju kao razlog doseljavanja i rasta broja stanovnika.

– Stanovništvo se povećalo za sedam posto, broj stambenih jedinica za 30 posto, a posebno je važno da se povećava broj djece kojih u vrtićkoj dobi imamo 200 i sada planiramo izgradnju nove osnovne škole u Murvici, gdje bismo željeli izgraditi još jedan vrtić. Kod nas nema straha od “demografske krize”. Dolaze nam mlade obitelji, pa ćemo uskoro, uz gospodarsku zonu, završiti s komunalnim opremanjem stambene zone Grabi. Ljudi kupuju zemljište i grade obiteljske kuće, a na području općine Poličnik imamo i 130 kuća za odmor od kojih je 90 kuća s bazenom. Uvjereni smo da smo s gospodarskim zonama ostvarili pun pogodak i zato smo se odlučili za gradnju treće zone – zaključio je na kraju načelnik Davor Lončar. 

 

Zbog blokada treba mijenjati zakone

U praksi nam se događaju paradoksi. Općina ima dvije pravomoćne sudske presude u svoju korist u sporovima oko dvije parcele s oko 60.000 kvadrata. Više od dvadeset gospodarstvenika je pokazalo interes za to zemljište, ali mi ne možemo ići s javnim natječajem jer su odvjetnici stavili zabilježbe!

Tako se zaustavljaju ulaganja i svakog dana gubimo sredstva, pa nam ne preostaje ništa drugo nego tužiti te odvjetnike i tražiti izmjene zakona, jer bilo tko može staviti zabilježbu na tuđu imovinu, pa imamo poplavu blokada.

02. svibanj 2024 09:11