StoryEditorOCM
4 kantunaAGENCIJE & IGRAČI

Koja je bila uloga Ivana Galovića, Marijane Stipić i Gašpara Begonje u optužnici protiv Giergie? Prava šteta nije 6 nego 17 mili. kuna! Evo zašto...

Piše Ivica Nevešćanin
18. veljače 2021. - 23:07

Kako je kaznena prijava Odjela za otkrivanje porezno kaznenih djela Porezne uprave, Područnog ureda iz Splita, podnesena protiv trojice bivših predsjednika KK Zadar, jednog direktora i samog kluba, na kraju postala samo optužnica protiv direktora Giuseppe Giergie za zlouporabu ovlasti u gospodarskom poslovanju? 

Pokušali smo pronaći odgovor na ovo pitanje, ali budući da je sudski postupak još uvijek u tijeku, sudska dokumentaciji nam nije dostupna, a drugi mogući izvori su jako suzdržani. Naime, presuda sutkinje Maje Ivković, kojom je Pina Giergiu osudila na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog odgovornosti za oštećenje državnog proračuna u visini 6 milijuna kuna na ime neplaćenih poreza i drugih davanja, još uvijek nije ispisana, a dok ne dobije pisani otpravak presude Giergin branitelj Milan Petričić ne želi davati nikakve izjave.

image
Bivši gradonačelnici Živko Kolega i Zvonimir Vrančić u društvu  bivšeg županijskog državnog odvjetnika Ivana Galovića
Luka Gerlanc/Cropix

Zato smo se od općinskog državnog odvjetnika u Zadru, Ivice Škare, tražili da nam pojasni kako je tekla procedura od zaprimanja kaznene prijave do podizanja optužnice. Naime, kaznenu prijavu tzv. poreznog Uskoka Županijsko državno odvjetništvo u Zadru dobilo je 2. prosinca 2012. godine. Tadašnji šef ŽDO-a bio je Ivan Galović, jedan od najdugovječnijih državnih odvjetnika u Hrvatskoj, čiji je rad od početka devedesetih do smjene 2014. nerijetko izazivao brojne kontroverze u javnosti, poglavito vezane uz progon ratnih zločina na području Zadarske županije, ubojstva srpskih civila, istragu ubojstva Mira Barešića, brojne procese pretvorbe i privatizacije zadarskih tvrtki te na koncu i zbog sumnji u nikad istraženu regularnost nekih lokalnih izbora, na kojima je oduvijek pobjeđivao HDZ. Galović je, među ostalim, bio poznat i kao veliki navijač KK Zadar, često je putovao na gostovanja s klubom i družio se s Giergiom, političarima i drugim zadarskim direktorima koji su donosili sponzorski novac u klub. Galović je kaznenu prijavu Porezne uprave spustio na ODO kojeg je tada vodila Marijana Stipić. Njenog nasljednika Ivicu Škaru pitali smo zašto je ODO odustalo od kaznenog progona Zvonimira Vrančića, Kristijana Magaša, Dina Perovića, trojice predsjednika i istaknutih članova HDZ-a, te KK Zadar? 

- Cijeneći činjenicu da u konkretnom predmetu kazneni postupak nije pravomoćno okončan, izvješćujemo vas da je ovo državno odvjetništvo zaprimilo kaznenu prijavu Ministarstva financija Porezne uprave, Područni ured Split protiv četiri hrvatska državljana te jedne pravne osobe, te da je kaznena prijava dostavljena radi provođenja izvida PU Zadarskoj Odjelu kriminalističke policije. Nakon provedenih detaljnih izvida ovo državno odvjetništvo je zaprimilo kaznenu prijavu – posebno izvješće PU Zadarske Odjela kriminalističke policije protiv dvojice hrvatskih državljana (1937. i 1967.), te jedne pravne osobe zbog učina kaznenog djela iz čl. 292. st. 2. i 1. al. 2. i 4. KZ-a/97. - navodi se u dogovoru i dodaje:

- Nakon provedenih dodatnih izvida i provedene istrage ovo je državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv prijavljene pravne osobe, te obustavilo istragu protiv hrvatskog državljanina (rođen 1967.) dok je podignuta optužnica protiv hrvatskog državljanina (1937.). 

Osobe rođene 1937. i 1967. su Pino Giergia i Dino Perović, predsjednik kluba inkriminiran za razdoblje od 19. lipnja do kraja 2009., odnosno do okončanja poreznog nadzora. 

image
Bivši šef krim policije danas načelnik Privlake Gašpar Begonja
Jure Miskovic/Cropix

Porezna kaznena prijava je dakle preko Galovića došla do Stipić koja je uz pomoć policije, a tadašnji šef odjela gospodarskog kriminaliteta bio je Gašpar Begonja, današnji HDZ-ov načelnik Privlake, provela istragu prema točno ciljanim osobama. Policija je razgovarala s mnogim protagonistima iz kluba u svojstvu svjedoka, ali samo s Perovićem i Giergiom u svojstvu osumnjičenika. Vrančić i Magaš nisu bili ispitani kao osumnjičenici jer je tako, doznajemo, tražilo Općinsko državno odvjetništvo. Zato je i moguće da Zvonimir Vrančić kaže kako sve do naše objave u Slobodnoj Dalmaciji nije znao da je bio prijavljen za neko kazneno djelo!

Nakon što je ODO dobilo tri kaznene prijave iz policije – protiv Giergie, Perovića i KK Zadar - Marijana Stipić traži dodatne izvide. Okončanjem dodatnih izvida ODO odustaju od progona Perovića i kluba te na koncu kao jedinog odgovornog za utaju šest milijuna kuna poreza 26. kolovoza 2014. optužuje Pina Giergiu. Zašto je samo on optužen, a ne i drugi, navodno je razlog u raspoloživim i pouzdanim dokazima, odnosno u manjem riziku. ODO je, kažu, procijenilo da bi se drugi mogući optuženici, s obzirom na inkriminacije i težinu dokaza, mogli izvući od kaznene odgovornosti, pa ih nisu htjeli optužiti. Isti dokazi su tako bili dovoljni za optuženje Giergie, ali ne i za optuženje triju predsjednika kluba. 

Međutim, sama činjenica da su i Porezna uprava i kasnije zadarska policija u svojim kaznenim prijavama kao odgovorne osobe za nezakonito poslovanje kluba prijavili i direktora (Giergiu) i predsjednika (Perovića) dovodi u pitanje izjavu Zvonimira Vrančića da on kao predsjednik po statutu kluba nije bio odgovoran za financijsko stanje kluba, to jest za sklapanje ugovora, pregovore i isplatu igrača, pa zbog toga i nije mogao kazneno odgovarati. Po toj logici ispada da je statut nekog kluba iznad Kaznenog zakona, što je pravni nonsens. 

Naime, za kaznenu odgovornost je bitno da li odgovorna osoba, a predsjednik upravnog odbora i direktor kao ovlaštene osobe kluba su to nesumnjivo bili, znaju što rade, da je to što rade kriminalno djelo i da to djelo žele ostvariti. No Vrančić, baš kao i Giergia, tvrde da oni nisu financijski eksperti i da nemaju znanja o obračunu poreza. Sudeći po ponašanju istražitelja ispada da su potpune „porezne neznalice” u klubu bili i računovođe, vlasnici kluba (Grad Zadar), ekonomisti, menadžeri, poreznici, bankari, revizori... Nitko, eto, nije znao kako se treba obračunavati porez, nitko osim Pina Giergie.

image
Giuseppe Pino Giergia
 
Luka Gerlanc/Cropix

Nisu to jedine 'nepodudarnosti' između kaznene prijave poreznog USKOK-a i pravomoćne optužnice zadarskog Općinskog državnog odvjetništva. Poreznicu su proveli nadzor nad poslovanjem kluba u razdoblju od prvog siječnja 2005. do kraja 2009. godine, punih dakle pet godina. U tom vremenu klub je igračima i trenerima isplatio više od 19,5 milijuna kuna, a porezni Uskok je utvrdio da je klub u tom istom razdoblju državni proračun ostavio bez 16.945.282 kuna! Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Giergia se tereti za štetu od 5.945.249 kuna. Gdje je nestala razlika od 11 milijuna kuna?

Nestala je o 'skraćenoj' optužnici. Kako se broj osumnjičenika smanjivao s pet na tri pa s tri na jedan, tako se smanjivala i suma neplaćenog poreza, ne samo na isplate igračima, nego i na kompletno novčano poslovanje kluba. 

Potrebno je, naime, istaknuti da je Giergia na koncu osuđen za četiri direktorske godine, od siječnja 2005. do kraja prosinca 2008. godine. U tom razdoblju klub je igračima isplatio više od 11,5 milijuna kuna i na to nije platio skoro 6 milijuna kuna davanja i drugih poreza. Samo u 2009. godini, koja je 'ispala' iz optužnice i presude, i za koju su uz Giergiu po funkciji najodgovorniji bili Kristijan Magaš i Dino Perović, igračima je isplaćeno 7.947.048 kuna, a nepodmirene porezne i druge obvezu izračunate na više od 5,8 milijuna kuna.

Tolika razlika između utužene odnosno presuđene štete za državni proračun i stvarne štete je dakle u činjenici što su predsjednici klubova ispali iz okvira počinjenja kaznenog djela, a zajedno s njima i svi zaposlenici kluba koji su sudjelovali u očito kriminalnom načinu vođenja kluba, što je konačno dovelo do ispuštanja samog kluba iz optužnice. Baš nekako u vrijeme kada je Grad Zadar s Ministarstvom financija sklopio aranžman o prijenosu dionica kluba u visini poreznog dugovanja, čime je knjigovodstveno sanirana šteta. No je li tako sanirana samo utužena šteta, ili stvarna, koju treba uvećati za još 11 milijuna kuna, pitanje je na koje nismo mogli dobiti odgovor.

Koliko je tko utajio poreza?

Poreznici su kaznenoj prijavi svakom pojedinačno pripisali vremenski okvir i financijski iznos odgovornosti za oštećenje državnog proračuna. Predsjedniku Zvonimiru Vrančiću za cijelu 2005. godinu i 2006. do 15. srpnja; predsjedniku Kristijanu Magašu za razdoblje od 25. srpnja 2006. do 19. lipnja 2009.; predsjedniku Dinu Peroviću za razdoblje od 19. lipnja do kraja 2009.;  direktoru Giergji od početka 2005. do kraja 2008. godine; te za sam Klub u razdoblju poreznog nadzora od 2005. do kraja 2009. godine. Obračunati dug, odnosno šteta za državni proračun po godinama iznosila je: u 2005. godini preko 2,5 milijuna kuna, u 2006. preko 2,1 milijun kuna, u 2006, preko 2,7 milijuna kuna, u 2008. preko 3,7 milijuna kuna te u 2009. preko 5,8 milijuna kuna. Ukupni iznos duga je bio 16,945.282 kune.

image
Juby Johnson i Davor Perišić iz KK Zadar
 
Duje Klaric/Cropix
Zašto nema progone poreznika koji su sve znali?

Općinskog državnog odvjetnika Ivicu Škaru pitali smo još dva pitanja, ali na njih odgovor nismo dobili. Naime, s obzirom na zaključak ODO-a da je trajanju kaznenog djela koja se pripisuju Giergji pogodovao nemar Porezne uprave, "čija djelatnica je na pregled imala njihove poslovne knjige i nisu naložene nikakve korekcije i sankcije klubu” zanimalo nas je jesu li moguće pokrenute istrage ili podnijete odgovarajuće kaznene prijave protiv odgovornih osoba u Poreznoj upravi koje su očito pogodovale činjenju kažnjivih djela u KK Zadar u inkriminiranom razdoblju.

Također smo ga pitali za pojašnjenje riječi zastupnice optužbe Branke Rukavine u završnom govoru kada je navodeći neshvatljivu ogluhu Porezne uprave nad nezakonitim radom kluba dodala "...a ovo očito uslijed općeg nastojanja da ta udruga preživi i nastavi se tradicija igranje košarke u Zadru". Temeljem citirane izjave pitali smo Škaru da li za ODO možda postoje neka kaznena djela koje se ne treba procesuirati jer se radi o nekom višem interesu, interesu iznad zakona, ali ni taj odgovor nismo dobili.

image
Giusepe Giergia i Kristijan Magaš na potpisivanju ugovora s Hrvojem Perićem
Vladimir Ivanov/Cropix
Tko je sve dobivao novac preko off-shore tvrtki?

U 2005. godini klub je preko agencija Wallman Group Agency (Cheyenne SAD), SBI basketball Agency iz Maribora te Executive Pro Management igračima Johnu Whortonu i Julius James Johnsonu (Juby) isplatio 2,258.234 kune. 

Godine 2006. preko agencije Wallman Group LC i Executive Pro Management klub je igračima J.J. Johnsonu, J. Whortonu, Carlu Englishu, Josipu Sesaru, Andrae Malone Pettersonu i Dean Oliveru isplatio 2,413.142 kune; 

Godine 2007. klub je preko agencija Wallman Group LC, Executive Pro Management, U1st Sports (Los Angeles SAD) igračima J.J. Johnsonu, Johnu Whortonu, Corey Lavelle Breweru, Shamell Stillworthu, Andrae Malone Pattersonu, Damiru Tvrdiću, Todoru Gečevskom i Jeri Macuri te treneru Aleksandru Petroviću isplatio 2,855.514 kuna. 

Za 2008. godini klub je preko agencija Wellman Group LC i Intermedia LC, te BPS konzalting iz Zagreba i MDB Sport iz Zagreba, igračima J.J. Johnsonu, C.L. Breweru, Shamell Stillworthu, Damiru Tvrdiću, Todoru Gečevskom, Jeri Macuri, Marlonu Garnetu, Maliku Dixonu, Marinu Šarliji, Damiru Rančiću te trenerima A. Petroviću i Zmagi Sagadinu isplatio 4,037.178 kuna.

U 2009. godini klub je preko agencija Wellman Group LC, Intermedia LC, U!st Sports LA, BPS Konzalting, Classique Business Solutions i Luxury Image Rights Limited za igrače J.J. Johnsona, Vladimera Boisu, Malika Dixona, Trenta Plaisteda, Desmonda Formera, Marlona Garneta, marka Cara, Damira Rančića, Sinišu Štembergera, Hrvoja Rančića te trenere A. Petrovića i Zmagu Sagadina isplatio 7,947.048 kuna. 

26. travanj 2024 17:54