StoryEditorOCM
4 kantunaPROVODI SE ISTRAGA

Koje je tajne sa sobom u smrt odnio bivši zadarski obavještajac? Matas je bio ključni akter afere ‘Vjetroelektrane‘...

Piše Vladimir Urukalo/SD
23. ožujka 2021. - 09:25

Bivši prvi čovjek zadarske ispostave SOA-e Toni Matas (51), koji je u nedjelju oko podneva pronađen na području Kravlje drage, između Knina i Gračaca, počinio je samoubojstvo, i to hicem iz pištolja marke HS 9, koji je legalno posjedovao.

Kako doznajemo iz pouzdanih izvora iz kninske policije, samoubojstvo je počinio u službenom automobilu passat Hrvatskih pošta, a kraj njega je pronađeno i oproštajno pismo u kojem navodno spominje USKOK-ovu aferu "Vjetroelektrane" u kojoj "glavna uloga" pripada nekadašnjoj kninskoj gradonačelnici Josipi Rimac. Kriminalistička istraga i očevid koji se provode nakon pronalaska njegova tijela, kao i obdukcija u kninskoj bolnici će pokazati što se zaista dogodilo, a u rasvjetljavanju cijele situacije bi svakako trebala pomoći i detaljna analiza razgovora i poruka s njegova mobitela koji je pronađen u vozilu koja će, ako se želi do kraja rasvijetliti njegova smrt, svakako morati biti napravljena.

Kako smo doznali od ljudi koji su ga dobro poznavali, Matas je nedavno prebolio koronu, što je na njemu ostavilo vrlo teške zdravstvene posljedice, toliko teške da mu je počela ispadati kosa.

A onda je, po pisanju medija, u petak bio pozvan u PNUSKOK da dade iskaz vezan za aferu "Vjetroelektrane". Neki koji su ga poznavali kažu nam da nikad ne bi ni pomislili da bi on, koliko god mu teško bilo, dignuo ruku na sebe. Ipak, doznajemo da mu je jako teško palo što ga je baš Rimac nakon izbijanja afere smatrala jednim od krivaca za sve i izdajicom koji ju je "utopio".

Glavna uloga

Tjednik Nacional još je u kolovozu prošle godine pisao da je jednu od glavnih uloga u ovoj aferi imao baš Matas, koji je bio vrlo blizak s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem. Matas je do svoje smrti bio direktor za korporativnu sigurnost unutar Hrvatske pošte, a kao djelatnik SOA-e bio je vrlo blizak bivšem predsjedniku HDZ-a Karamarku i Milijanu Brkiću. Karamarko ga je htio postaviti za ravnatelja SOA-e u vrijeme kad je premijer bio Tihomir Orešković.

A kako ga se povezivalo s aferom "Vjetroelektrane"? Dakle, Matas je već neko vrijeme pokušavao prodati svoje imanje od "tri završene kuće i četvrte na kojoj je započeta gradnja, a koje se nalaze na nadmorskoj visini od 972 metra", kako je stajalo u javno objavljenom oglasu. Imanje se nalazi u mjestu Ondiću u općini Udbina, a Matas je, kako bi ga prodao, osobno i preko poduzetnika Ante Sladića htio angažirati i Josipa Pleslića, poduzetnika kojeg istražitelji smatraju osobom od najvećeg povjerenja Josipe Rimac, a koji je nedavno u kontekstu afere "Vjetroelektrane" ispitan u svojstvu svjedoka. On je, pak, vlasnički ili upravljački povezan s više tvrtki, prije nekoliko godina bio je i direktor Narodnog radija, ali i Nestro Save, nekadašnjeg predstavništva ruskog Zarubežnjefta, vlasnika rafinerije u Bosanskom Brodu. Isto tako je i bivši zaposlenik SOA-e i MUP-a.

Prema Nacionalu, ali i nekim našim izvorima, Pleslić je u svom iskazu istražiteljima baš Matasa označio i prokazao kao dosad nepoznatog protagonista afere. Navodno je USKOK-u kazao da Rimac u nezakonitostima za koje je terete nije sudjelovala samostalno ni samoinicijativno, nego ju je na ključne sporne aktivnosti potaknuo baš Matas.

Pleslić je istražiteljima, tvrdi Nacional, izjavio kako je upravo Matas spojio Josipu Rimac s Antom Sladićem, poduzetnikom zbog kojeg se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivredna zemljišta, a sve kako bi Sladićeve tvrtke izvukle što više novčanih državnih poticaja. Također je istražiteljima kazao i dosta drugih detalja povezanih s još nekim projektima za koje je Sladić tražio da urgira Josipa Rimac, ali i on osobno.

Najveće povjerenje

Matas je, po Plesliću, bivšoj državnoj tajnici koja je u njega imala bezgranično povjerenje i nazivala ga "bratom", kazao da je Sladić čovjek od njegova najvećeg povjerenja te ju je zamolio da mu ona pokuša pomoći na svaki mogući način. Pleslić je, pisao je Nacional prije više od pola godine, istražiteljima izjavio da je na zamolbu Josipe Rimac otišao na sastanak s Antom Sladićem u jedan zagrebački kafić.

Rekao je da mu je Josipa Rimac rekla kako je Matas zamolio da ga i on (Pleslić) sasluša, kao i "da je on njegov“. Sladić je na sastanku tražio da organizira sastanak s načelnikom općine Tisno radi nekog zemljišta na kojem bi sadio ljekovito bilje.

Matasa se s Rimčevom povezivalo i kao čovjeka kojem se obratila nakon što je posumnjala da joj prisluškuju automobil.

Vrlo blizak njezin prijatelj je i Pleslić koji je, pisalo se, neposredno nakon izbijanja te afere preuzeo zamjenski Audi A5 koji je dotad koristila Rimac te joj dao svoj automobil koji je ona koristila cijeli taj dan, sve dok nije otišla u policiju prijaviti da je netko prisluškuje.

Vrlo je, pak, zanimljivo da se na početku, nakon izbijanja afere "Vjetroelektrane", niti jednom riječju u dokumentima nisu spominjali niti Pleslić niti Matas, iako su se detaljno analizirali mnogi tajno snimljeni kontakti i telefonski razgovori, kako nekadašnje "kninske kraljice" Rimac, tako i drugih aktera priče.

Politički pokrovitelji

S Karamarkom se nije čuo dvije godine

Velika je laž da je pokojni Toni Matas imao u zadnje dvije pune godine ikakvih veza sa Tomislavom Karamarkom što nije teško provjeriti po ispisima poziva na mobitel ili telefon pokojnika, a i Karamaka, ako to uopće itko želi istraživati. Ne da se nisu viđali nego se nisu ni čuli - govori nam jedan njihov zajednički prijatelj. Do razlaza sa Karamarkom je došlo nakon što se Matas priklonio Brkiću kada su se njih dvojica politički razišli.

- Karamarko je Matasu u životu više dobra napravio nego Josipa Rimac koja ga zvala 'brate', pa se Toni nije puno nervirao kada ga je Karamarko otkačio, tako da ne vjerujem baš previše da je njega pogodilo što ga je Josipa Rimac smatrala izdajnikom nakon afere Vjetroelektrane. Matas je imao odličnu plaću u Hrvatskoj pošti (oko osamnaest tisuća kuna), vozio je tog passata u kojem je nađen mrtav a koje je vozilo Pošte i jednostavno ovako na prvi pogled nije imao razloga da sebi išta nažao napravi unatoč tim navodnim pritscima na njega. Znalo se odmah nakon uhićenja Rimčeve koja je Matasova uloga u ovoj priči (povezao Sladića i Rimčevu) ali je i nakon toga normalno radio u Pošti na svom mjestu pošto protiv njega nije bila podnesena nikakva kaznena prijava - nastavlja čovjek koji je dobro poznavao Matasa.

Zbog Sladića se trebao mijenjati sadržaj Vladine uredbe vezane za poljoprivedna zemljišta, kako bi Sladićeve tvrtke izvukle što više novčanih poticaja a očigledno Rimčeva je do toga poduzentika došla preko Matasa.

- Sve to su znali oni koji kadroviraju u Hrvatskoj pošti ali im nije smetalo da Matas i dalje ostane na čelu korporativne sigurnosti pošto nije zaradio ni formalnu kaznenu prijavu a kamo li bio uhićen i ispitan. No sve te činjenice su znali oni koji su Matasa držali u pošti, ali njihova imena kao sadašnjih političkih mentora se u medijima ne spominju, a spominje se Karamarka koji sa ovim događajima nema nikave veze - govori nam naš izvor.
Marko Didić

18. travanj 2024 05:00