StoryEditorOCM
4 kantunaPROJEKT ‘ZAŽELI‘

Koje općine i gradovi uspijevaju povući novac? U zadnja dva kruga iz naše županije sredstva je dobio samo Grad Benkovac, te šest općina

Piše L.B.
14. prosinca 2022. - 18:20

Od 46 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koji su u četvrtom „paketu“ programa „Zaželi“ Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike dobili novac za zapošljavanje teže zapošljivih skupina žena je, s područja Zadarske županije, samo Općina Jasenice.

Ova je Općina za naredno razdoblje, u kojem će s novcem iz EU fondova zaposliti devet žena, dobila gotovo pola milijuna kuna.

- Možemo zaposliti devet žena na razdoblje od osam mjeseci. Pratimo natječaje nadležnog Ministarstva i javljamo se. Sada nam je dodijeljeno točno 441.575 kuna, što će se dalje raspoređivati u partnerstvu sa Zavodom za zapošljavanje Zadar i Centrom za socijalnu skrb Zadar. Nama je važno da se žene u našoj općini uspiju zaposliti i pridonjeti ne samo kućnom budžetu već i svom boljem osjećaju radne aktivnosti, a s druge strane, pošto se radi o gerontodomaćicama, od njihovih usluga veliku korist u poboljšanju kvalitete života imaju svi njihovi štićenici. One, u najširem smislu riječi, rade posao pomoći u kući – kaže načelnik Općine Jasenice Stipe Vulić. Ova općina broji nešto više od 1.300 stanovnika.

- U razgovoru s nadležnima u Zavodu za zapošljavanje rečeno nam je da u našoj općini ima „dovoljan broj“ nezaposlenih žena koje ispunjavaju sve uvjete da obavljaju poslove gerontodomaćice. Projekt je odličan, radi se o bespovratnim EU sredstvima gdje jedinica lokalna samouprave sudjeluje s nula posto sredstava. Na projekt ćemo se javljati i dalje, vjerujem da će natječaja biti još – kazao je Vulić.

Nakon četvrte odluke Ministarstva, u kojoj je novac dodijeljen za 46 jedinica lokalne samouprave, donesena je i peta, gdje su se sredstva rasporedila za čak 170 općina i gradova. Od njih 170, pet ih je s područja Zadarske županije.

Jedini grad koji je dobio sredstva je Grad Benkovac, i to u iznosu od 741.600 kuna.

Općina Novigrad dobila je 444.959 kuna, Općina Stankovci 494.400 kuna, te Općina Ražanac 493.650 kuna.

Općina Kali je u partnerstvu s Općinom Pašman dobila 642.188 kuna, a LAG „Mareta“ – Silba 444.959 kuna.

Radi se o dijelu treće faze projekta „Zaželi“, koji za cilj ima zapošljavanja teže zapošljivih žena na poslovima pružanja potpore i podrške za starije i nemoćne osobe. To ujedno podrazumijeva borbu protiv siromaštva i smanjenje nezaposlenosti, te poboljšavanje kvalitete života krajnjih korisnika operacije, osoba u starijoj životnoj dobi i nemoćnih osoba, osobito onih koji žive u teško dostupnim i slabije naseljenim mjestima.

Gradovi rekorderi po povlačenju sredstava u ovom projektu su Slavonski Brod, Đakovo i Bjelovar. Samo Slavonski Brod povukao je do sada 15 milijuna kuna.

Iako su neki od gradova s područja Zadarske županije povukli određena sredstva putem ovog poziva, niti jedan od njih ne može se mjeriti s aktivnošću većine gradova u Hrvatskoj u projektu „Zaželi.“ Primjera radi, Split je do sada povukao 13,3 milijuna kuna, a Gospić 8 milijuna kuna.

24. travanj 2024 22:34