StoryEditorOCM
4 kantunaPITANJE BEZ ODGOVORA

Koji je smisao EU projekata, ako stanovnici zbog kojih su novci utrošeni izgrađene objekte ne smiju koristiti? Evo slučaj iz Benkovca...

Piše Iva Ivanac
23. svibnja 2024. - 17:29

Županijska vijećnica SDP-a Vedrana Mišković na Županijskoj skupštini govorila je o EU projektu Grada Benkovca „Mreža domova“. 

- Novac europskih fondova je naš novac i itekako moramo paziti kako ga koristimo te kakvu korist od tih projekata ima lokalna zajednica. Često o tome govorimo, o projektima čiji su jedini trag fotografije sa početne i završne konferencije, o Pčelarskom centru bez pčelara, o brojnim drugim zgradama izgrađenim u okviru EU projekata koje zjape prazne ili im se funkcija potpuno drugačija od one koja im je projektom namijenjena. 

Velikom nizu takvih EU projekata pridružila se Mreža domova, EU projekt u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca. Radi se o četiri doma kulture, u Nadinu, Vukšiču, Lisičiću i Smilčiću. Kada je projekt 2021. započeo, navedeno je da se radi o izgradnji sekundarnih društvenih centara na području Grada Benkovca, odnosno društvene infrastrukture za provođenje aktivnosti društvenog, kulturnog, obrazovnog i rekreativnog karaktera, kazala je Mišković dodajući kako se među premisama ovog projekta navodi da će domovima upravljati nadležni mjesni odbori koji će moći iznajmljivati prostore i od najma moći financirati neke od lokalnih potreba. 

- Tko bi mogao biti protiv ovakvih ciljeva projekta, pogotov kad se radi o području koje je opustošeno i demografski devastirano? No, što se dogodilo kad su domovi završeni? U Domu u Nadinu krajem prošle godine održana je Cvitarijada i Degustacija vina i maslinovog ulja u organizaciji lokalnog predsjednika HDZ-a. I to je to, umjesto da upravlja Domom MO ga smije koristiti samo za sastanke a upravljanje je preuzelo Pučko otvoreno učilište na čelu s ravnateljem Pešutom. I tako u sva četiri doma. MO Nadin nije niti potpisao ugovor o korištenju s Gradom jer za sastanke im ne treba Dom kulture, dovoljna je zgrada škole u koju ionako ide tek nekoliko učenika, kazala je Mišković dodajući kako je upravitelj Doma nedavno zabrano tribinu o javnom interesu s obrazloženjem da se njome, pazite sad ovo, promovira nečiji privatni interes.

Ravnatelju Pučkog otvorenog učilišta u Benkovcu Mateju Pešutu, poznatom po tome da laže da je na putu da ne bi odgovarao na pitanja novinarke, povjerena je uloga moralno–političke policije koja arbitrira što zadovoljava kriterij moralno-političke podobnosti, a što ne. A tribina o javnom interesu ga očito ne zadovoljava. 

- U Vukšiću slična stvar, sudionici lokalnog nogometnog turnira nisu smjeli koristiti prostorije doma za presvlačenje. Zašto? Čemu i kome služi dom ako ne mještanima i njihovim gostima? Zbog ovih i sličnih situacija, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekta Europske unije (SAFU) trenutno razmatra prijavu sumnje na nepravilnost kod provedbe ovog projekta. 

Moje pitanje upućeno je gradonačelniku Benkovca i glasi: Zašto domovima ne upravljaju MO kako je predviđeno projektom već ustanova pod potpunom kontrolom gradonačelnika? Je li na djelu privatizacija prostora koji bi trebao biti otvoren i dostupan svim mještanima i služiti potrebama lokalne zajednice?, upitala je Mišković. 

Župan Božidar Longin kratko je kazao kako će pitanja uputiti gradonačelniku Benkovca Tomislavu Buliću.

15. lipanj 2024 09:07