StoryEditorOCM
4 kantunaPADAJU S NOGU

Kolaps zdravstva u Benkovcu! Buliću vezane ruke, Bek nije htjela pred kameru jer je ostala bez glasa. "Govorio kamenu il‘ Domu zdravlja, isto je"

Piše Zadarski.hr
25. srpnja 2024. - 15:04

Nova TV je u Dnevniku u srijedu navečer objavila prilog o kolapsu zdravstvenog sustava u Benkovcu! Naime, danima je ondje puna čekaonica pacijenata, a na uputnice se čeka i po nekoliko dana.

Prilog Nove TV pogledajte na ovom LINKU.

"Pada" sustav, a padaju s nogu i liječnica i medicinska sestra na kojima je sav teret posla jer su im kolegice otišle na specijalizaciju i rodiljni dopust. 

- Za jedan običan papir mora se dolaziti tri dana. Čeka se po dva dana i ne može se ništa napraviti. Meni samo treba uputnica za Zadar, kaže Nedjeljka Rogić

Tako je u Benkovcu posljednja dva mjeseca. 

- Trebaju mi dvije uputnice za Zadar, ali ne možeš doći na red da ih dobiješ, kaže Radojka Juković

- Internet svaki dan ne valja, ona pošalje lijekove, a oni dođu za tri dana do ljekarne, kaže Branko iz Benkovca. 

- Ovo je ludnica, kriva je Vlada. Sram ih bilo i predsjednika i premijera i ostale gore što su sebi digli plaće, kaže Živko Rogić

Snježana Livaja kaže da je kriva država što ne pošalje više liječnika. 

Iz Županije kaže da su se poklopile su se specijalizacija i rodiljni dopust. Sav teret pao je na jednu liječnicu i medicinsku sestru u jednoj smjeni. Tvrde - za njih nitko nema sluha. Rade bez klime, same kupuju toaletni papir, prozori samo što ne padnu.

- Pa to vam je džaba, vi obavijestili kamen ili Dom zdravlja, ista stvar!, kaže medicinska sestra Anka Ožaković

- Pa palo je, sad već dva mjeseca, prošle godine sam radila sedam mjeseci ovako, sedam. Ali nisam spremna na ovo opet, poručuje liječnica Nada Ivanić

Četiri tisuće je liječničkih kartona, a pacijentima se treba i posvetiti.

- Misle da ja mogu raditi za dvije ili tri osobe. Pa to ne može nitko, kaže liječnica.

Osim bez sluha za ove ljude, ravnateljica Doma zdravlja Renata Bek, piše Dnevniku Nove TV da je ostala i bez glasa. Putem poruka je za Dnevnik Nove TV poručila da je dobila virozu. I to samo 10-ak minuta nakon što je bila na sastanku s gradonačelnikom u Benkovcu. Do kraja radnog vremena bila je i u svom uredu. Nitko drugi pred kamere nije htio jer poručuju - slaganje rasporeda posao je, ali i odgovornost ravnateljice.

Gradonačelnik Benkovca: "Upozoravao sam"

Reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić razgovarala je s gradonačelnikom Benkovca Tomislavom Bulićem. 

Ravnateljica Doma zdravlja bila je kod njega na sastanku. Je li kod njega na sastanku ostala bez glasa? "Ne vjerujem, nije bila bez glasa. No, problemi zdravstvene skrbi u Benkovcu su veliki. Ja na to upozoravam zadnje dvije tri godine. Oni su kulminirali zadnjih pola godine. Ostali smo praktički bez liječnika. Upozoravam nadležne i ravnateljicu". 

Na pitanje je li ravnateljica išta obećala, kaže: "NIšta konkretno. Osim da problem postoji i u drugim općinama. Mi smo ponudili stambeno zbrinjavanje za novog liječnika opće medicine, iako imamo i svojih problema. Treba nam pedijatar, logopedi...imamo more problema". 

Kaže da je i njemu slično govorio kamenu ili Domu zdravlja.

- Upozoravao sam puno puta. Odnos prema Domu zdravlja je zapravo odnos prema ovom prostoru. NIsam kontaktirao ministra Beroša, pokušavam to riješiti na lokalnoj razini, ali udaram uvijek u zid. Činimo sve što možemo. Žao nam je da ovakav odnos imamo prema ovom prostoru. Da nije tragično bilo bi smiješno. 

Kaže da ipak ima jednu svjetlu točku u cijeloj priči, a to je skora energetska obnova zgrade. 

Ljudima poručuje da se strpe. 

- Meni su vezane ruke, ja tu ne mogu ništa napraviti. 

Iz Zadarske županije, pod čijom je kapom Dom zdravlja, poručuju da uskoro očekuju dolazak jedanaestero mladih liječnika, i da će nastojati "pokrpati" rad u ambulantama. Jer nije problem samo Benkovac. Problem su i Bibinje, i Obrovac, i Pag i ostali otoci.

Ministarstvo zdravstva trait će očitovanje o slučaju od Zadarske županije i Doma zdravlja. 

"Političarima su puna usta povratka u ove krajeve, ali vidimo da nužna zdravstvena skrb šteka", poručuje reporterka Nove TV

05. rujan 2024 12:56