StoryEditorOCM
4 kantunaPOČELA SEZONA

Koliko košta po osobi proslava krštenja, pričesti i krzimi u Zadru? Istražili smo što nude ugostitelji, cijene lete u nebo...

Piše M. Magaš
17. travnja 2023. - 20:51

Danas se ide na sve ili ništa! Čak i kad je riječ o proslavama sakramenata. Naime, rijetko koja obitelj na proslave krštenja, pričesti ili krizme pozove manje od 20 ljudi. U velikom broju slučajeva ta se brojka uzvanika penje i do 50! Da, pomislit ćete, kao mali pir. A takve su i cijene...

Jedna je Zadranka imala točno toliko ljudi za proslavu krštenja svoga sina. Mjesto za održavanje kasnog ručka počela je tražiti već početkom veljače.

- Većina restorana koje smo imali na listi želja, i koje smo nazvali, bila je dobrano bukirana za dan kad je nama trebalo, a to je bila sredina travnja. Tako da sam jednostavno otišla na internet i išla po redu – prepričava nam ova mlada majka koju su na nekim mjestima cijene za ponuđeno blago rečeno – šokirale.

- Nazvali smo jednu privatnu konobu koja je za 50 eura po osobi nudila hladno predjelo i teletinu ispod peke s krumpirima. Da se razumijemo, ispostavljeni račun tu ne bi ni vidjela. Raspitivala sam se malo i shvatila da neki za dodatnih pet eura nude više sljedova kao i na piru, samo nemate pašticadu u ponoć – smije se ova Zadranka koja je u konačnici odabrala skuplju opciju od 55 eura, ali za uslugu koju je ocijenila vrhunskom.

image

Peka

Tom Dubravec/Cropix

- Osim što je riječ o novom, modernom i ugodnom restoranu, van Zadra, prema Briševu, nije bilo osobe na krštenju koja nije pohvalila spizu. Bilo je hladno predjelo: pršut, šokol, pečenica, sir, francuska salata, domaći kruh, zatim juha, onda teleći i crni rižot te nakon toga je servirana teletina ispod peke s krumpirima i janjetina s ražnja uz sezonsku salatu. U cijenu je bilo uključeno piće kao što je pivo, vino, sokovi. Žestoka su se plaćala posebno. Kolače i tortu smo mi donijeli, a oni su nam za kraj uz kavu poslužili i voće. Zaista nemam zamjerke – naglasila je.

Cijena od 55 eura je trenutno najviša koja se nudi u Zadru, barem prema onome što smo i sami istražili. Nazvali smo nekoliko konoba i restorana kako bi provjerili kretanje cijena, ponudu, ali i rezervacije.

- Mi smo od Uskrsa bukirani svake subote do 1. srpnja - rekao na je voditelj jednog poznatog restorana, koji se osim ovih proslava, bavi i cateringom, a la carte uslugom, ali i često organizacijom večeri glazbe uživo.

- Imamo tri jelovnika koja nudimo zainteresiranima: onaj osnovni ili pak bolje rečeno ‘početni paket‘ nudi za 34 eura po osobi hladna predjela i toplu platu. U cijenu je uključeno vino, pivo, gazirani i negazirani sokovi, voda. Od te se osnove kreće i onda gosti mogu tražiti nadogradnju menija. Završna se cijena kreće od oko 45 do 50 eura po osobi – pojašnjava nam voditelj koji ističe da su se morali prilagoditi tržištu.

S njim se slaže i vlasnik restorana s velikom salom za vjenčanja koji ističe kako je prošle godine cijena bila po glavi 30 eura, a sada se to popelo na 40.

- Znamo da je to sve skupo, ali nama je nabava skočila toliko da smo neke namirnice koje smo prije imali u jelovnicima morali izbaciti kako bi ljudima i dalje bile relativno prihvatljive ponude – govori nam ovaj ugostitelj, čije se cijene danas kreću od 37 do 40 eura po osobi.

image

ražanj

Tom Dubravec/Cropix

Onaj koji nije prilagođavao jelovnik cijenama na tržištu već se drži svoga, provjerene kvalitete je i vlasnik poznate konobe izvan grada. On tvrdi da je po kvaliteti svojih namirnica i jela nadaleko poznat i zbog toga ništa ne misli mijenjati.

- Nama je cijena 48 eura po osobi s uključenim pićem. Radi se o tri slijeda hrane: hladno predjelo gdje mi dodamo i naše ručno rađene paštete, tri vrste lokalnog sira, domaći pršut i naš topli kruh. Goste dočeka i aperitiv. Sami radimo juhe s domaćim noklicama, janjetina je s ražnja, a teletina ispod peke. Želim naglasiti kako kod nas nema normativa, mi stalno punimo stolove. Kolače gosti najčešće donose sami – pojasnio nam je u detalje ovaj ugostitelj.

Onaj koji tvrdi da radi na rubu isplativosti za 40 eura po osobi je ugostitelj i Arbanasa. On govori kako još nije podigao cijene od prošle godine, što mu i nije bila namjera, ali nastavi li tržište divljati i on će biti prisiljen.

- Uz tu cijenu, u koje je uključeno piće, osim žestokog, za djecu naplaćujemo pola. Svjesni smo da dijete neće pojesti kao odrasla osoba, pa smo tu izašli u susret, no eto, ipak zauzimaju sjedalicu – naglašava ovaj ugostitelj. Najgore mu je što ovisi o vremenu jer nema unutarnjeg prostora već samo veliku natkrivenu terasu.

- Evo, već sam zbog lošeg vremena dvije krizme morao otkazati... Ali, tako je kako je. Čekamo sezonu i strane goste – zaključio je ovaj vlasnik restorana.

image

ilsutracija

Vladimir Dugandzic/
24. travanj 2024 14:45