StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO

Koliko liječnika iz zadarske bolnice ima dozvolu za rad privatno i koliko je među njima šefova odjela? Hoće li im novi zakon to zabraniti? Evo odgovora

Piše Ana Vučetić Škrbić
3. listopada 2022. - 21:10

U zadarskoj Općoj bolnici nedavno je završen veliki natječaj za voditelje svih odjela i službi na kojemu se u čak osam velikih bolničkih jedinica nitko se nije javio za rukovodeće mjesto.

Razlog za takav manjak interesa krije se, velikim dijelom, i u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti prema kojemu ravnatelji bolnica, njihovi zamjenici i pomoćnici te svi šefovi odjela više neće smjeti raditi u privatnim ustanovama izvan radnog vremena. Zakon bi trebao biti donesen krajem godine, a uz šefove odjela, novim se zakonom uvode ograničenja i za odjelne liječnike. Naime, ukoliko odjel na kojemu rade ima preduge liste čekanja, mogu ostati bez dozvole za rad privatno.

Očekivano, prijedlog je među liječnicima dočekan na nož, a iako se neslužbeno može čuti kako je rad privatno uvijek bio siva zona unatoč svim pokušajima da se taj sektor dovede u red, zakonska ograničenja ipak su- zakonska.

U zadarskoj bolnici odobrenje za dopunski rad izvan radnog vremena ima ukupno 60 liječnika i liječnica. Među njima, 14 je voditelja odnosno voditeljica odjela.

- Odobrenje se izdaje na rok od jedne godine i to sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i Pravilniku o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca- kaže ravnatelj zadarske bolnice, dr. Željko Čulina.

Na pitanje mora li liječnik prilikom traženja odnosno dobivanja tog odobrenja imati dokaz o ispunjenoj normi na svom radnom mjestu u bolnici,  ravnateluj odgovara kako Pravilnik takvo što ne traži.

Čulinu smo pitali je li, otkako je na mjestu ravnatelja, nekome od liječnika odbio izdati dozvolu za rad privatno i zašto.

- Da, za dvoje liječnika uskraćeno je izdavanje odobrenja za samostalan rad i to temeljem rješenja Ministarstva zdravstva nakon provedenog inspekcijski nadzor u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Naime, tijekom tog inspekcijskog nadzora utvrđeno je kako liječnici tamo rade bez potrebnog odobrenja. Stoga im je propisana mjera zabrane izdavanja odobrenja poslodavca za sklapanje poslova za svoj račun iz zdravstvene djelatnosti poslodavca- odgovorio nam je ravnatelj Čulina.

20. travanj 2024 15:53