StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGALERIJA

Konačno gotova rekonstrukcija Tuđmanove ulice! Gradonačelnik i suradnici na obilazak s novinarima došli na biciklama...

Piše Iva Ivanac
17. lipnja 2022. - 15:22
Zadar, 170622. Gradonacelnik Zadra Branko Dukic s procelnicima Antom Curkovicem i Darkom Kasapom obisao dovrsene radove na dionici ul. Dr. Franje Tudjmana. Na fotografiji: gradonacelnik Branko Dukic.Jure Miskovic/

U petak ujutro, malo iza deset sati, u promet je puštena i posljednja dionica Tuđmanove ulice. Kako su radovi izvedeni sa suradnicima, pročelnicima Antom Ćurkovićem i Darkom Kasapom, došao je provjeriti i gradonačelnik Branko Dukić i to na biciklu!

 

- Otvaranjem ove dionice, buduće prometne okosnice grada u prometnom smislu, fokusiramo sa na ono zašto zapravo radimo projekte ITS i ZUM čija je ukupna vrijednosti 50 milijuna kuna. Lijepo je vidjeti 900 metara uređene četverotračne ceste s nogostupima, biciklističkim stazama, zelenim pojasom, pametnim semaforima na križanjima, pustom infrastrukturom položenom ispod nje. Ali, ovdje se prvenstveno radi o okosnici cjelovitog gradskog prometnog sustava koji na ovoj cesti već od danas počinje funkcionirati, a to znači: povezivanje prometnih koridora u jedinstvenu cjelinu, veća protočnost prometa, smanjenje gužvi i onečišćenja, korištenje novih tehnologija uključujući umjetnu inteligenciju i veće korištenje javnog i alternativnog prijevoza. Dakle, nije uređeno samo ovih 900 metara ulice, koja se nastavlja na nedavno rekonstruirane državne ceste u gradu, nego su udareni temelji potpuno novog gradskog prometnog sustava, kazao je gradonačelnik Dukić najavljujući nastavak radova na uređenju prometne infrastukture u Zadru, koja obuhvaća izgradnju i uređenje prometnica, ali i pametno upravljanje tom infrastrukturom

Gradonačelnik Dukić je istaknuo kako je moguće da se u narednim danima uoče još neki nedostaci na novootvorenoj prometnici, ali kako će se i oni vrlo brzo ispraviti. 

Pročelnik Ante Ćurković osvrnuo se na cjelokupnu ideju optimiziranja gradskog prometa koja se provodi kroz više projekata, a u konačnici bi trebala pomoći rasterećenju prometa u gradu, umrežavanju raskrižja (17 do kraja ove godine),  korištenju javnog prijevoza, javnih gradskih bicikala i romobila, pametnom parkiranju i informiranju vozača i ostalih korisnika kroz jedinstvenu aplikaciju o stanju u prometu u svakom trenutku. 

Pročelnik Darko Kasap najavio je i nastavak rekonstrukcije Tuđmanove ulice za koju postoji već praktički gotov projekt, te istaknuo kako su u planu i rekonstrukcija ulice J.Š. od Cezana te projekt Hrvatskih cesta za izmještanje obilaznice. 

Bitno je naglasiti kako su u Tuđmanovoj ulici sva raskrižja pokrivena kamerama koje će se u skoroj budućnosti nadograditi kako bi mogle pratiti i brzinu vozila. 

Gradonačelnik Dukić je za kraj istaknuo kako je uz novu prometnicu zasađeno ukupno 77 stabala.

27. travanj 2024 06:38