StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 12 GODINA

Konačno je riješen sudski spor između Ilirije i Grada Biograda: evo tko je postao vlasnik zemljišta vrijednog više od 25 milijuna eura!

Piše Ivica Nevešćanin
14. veljače 2024. - 20:42

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je prijedlog Grada Biograda za revizijom pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda koja Iliriji d.d. daje pravo vlasništvo na 4,8 hektara atraktivnog zemljišta na području Solina, vrijednog više od 25 milijuna eura.

Time je okončana dugogodišnja sudska saga između poznate hotelijerske kuće i jedinice lokalne samouprave pokrenuta još 2012. godine, kada je Ilirija ustala tužbom protiv Grada Biograda zbog neovlaštenog upisa na polovinu njihovog zemljišta na kojem je prije 35 godina podignut Teniski centar i gdje Ilirija planirala izgradnju svog prvog hotel s pet zvjezdica.  

Iako su presude Trgovačkog suda u Zadru i Visokog trgovačkog suda u Zagrebu u prvom postupku bile u korist Ilirije, Vrhovni sud je 2022. prihvatio zahtjev Grada Biograda za revizijom te obje presude koje Iliriji daju pravo upisa vlasništva nad 48.705 kvadratnih metara građevinskog zemljišta u Biogradu ukida i cijeli postupak vraća na početak. 

Ponovljeno suđenje na Trgovačkom sudu u Zadru počelo je u ožujku 2022. godine, a prvostupanjska presuda u korist Ilirije donesena je 24. svibnja 2023. godine. Nakon uložene žalbe Grada Biograda i Visoki trgovački sud 19. rujna 2023. potvrđuje odluku prvog stupnja i daje pravo Iliriji da se kao jedini vlasnik upiše na gotovo pet hektara zemljišta u prvom redu do mora.

Nezadovoljan utvrđenim činjenicama Grad Biograd traži novu reviziju, no Vrhovni sud je ovaj put ne dopušta i odbacuje svih pet razloga za njeno pokretanje koje je u ime Grada Biograda naveo odvjetnik Marin Birkić.

Ali ni taj put do revizije nije tekao glatko. Nakon prvostupanjske presude Trgovačkog suda u Zadru u ponovljenom postupku, Birkić se žalio Viskom trgovačkom sudu, no kako je njegova žalba odbijena, Birkić je podnio predstavku na rad sutkinje Visokog trgovačkog suda Dubravke Zubović tvrdeći da je odluku o spisu, koji ima oko dvije tisuće stranica, donijela u roku pet dana, odnosno da nije uvažila ključne činjenice navedene u žalbi.

Kako ni žalba ni predstavka nisu polučile željeni rezultat, Birkić podnosi zahtjev za reviziju pravomoćne presude Visokog trgovačkog suda, međutim, sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse zaključuje da ne postoji osnova za pokretanje revizije ni po jednoj od pet točaka koje je Birkić predložio.

Podsjetimo, sukob Ilirije i Grada Biograda oko atraktivnog zemljišta godinama je blokirao razvojne planove te turističke kuće, ali i stvorio zategnute odnose između te najveće lokalne kompanije i gradske vlasti koju cijelo vrijeme predstavlja gradonačelnik Ivan Knez. On je i pokrenuo postupke za osporavanje vlasništva Ilirije nad vrijednim zemljištem tvrdeći da je Ilirija zemljište dobila od bivše Općine Biograd na trajno korištenje za izgradnju sportsko-rekreacijskog kompleksa i pratećih sadržaja, ali svoju obvezu nikada nije ispunila do kraja. Naprotiv, Grad Biograd smatra da je Ilirija izgradila svega 25 posto sadržaja na koje se obvezala, zbog čega je ugovor o pravu korištenja trebalo raskinuti i zemljište vratiti Gradu Biogradu kao sljedniku bivše Općine Biograd. 

Ugovorom iz 1988. godine između Skupštine općine Biograd i tadašnje hotelijerske kuće Ilirija je trebala u roku tri godine na 4,8 hektara zemljišta izgraditi teniski centar i prateće objekte. Ilirija je izgradila 20 teniskih terena i dio infrastrukture, ali ne i druge prateće objekte i sadržaje na koje se navodno obvezala. Grad Biograd je stoga 1996. proveo vještačenje i utvrdio da do ispunjenja ugovora nije došlo te je zatražio raskid ugovora o pravu korištenja i povrat vlasništva. Službenu odluku Grad Biograd je predao Općinskom sudu u Biogradu, ali ona nikad nije zavedena u zemljišnim knjigama. Naprotiv, nestala je iz suda bez traga, o čemu postoji i službena bilješka, zbog čega gradonačelnik Knez smatra da ju je netko namjerno uništio.

Ilirija je tako ostala upisna kao jedini vlasnik zemljišta kojeg je tijekom pretvorbe i privatizacije prenijela u temeljni kapital tvrtke. Sve do 2006. godine kad se prilikom nove izmjere Grad Biograd upisuje kao vlasnik polovine spornog zemljišta.

No Ilirija takav potez Grada Biograd smatra nezakonitim te putem odvjetnika Branimira Zorice pokreće spor koji se nakon 12 godina i dvije odluke Vrhovnog suda 17. siječnja 2024. konačno rješava u njihovu korist.

26. travanj 2024 13:10