StoryEditorOCM
4 kantunaUKOPNIH MJESTA VIŠE NEMA, NA LISTI ČEKANJA JE 210 ZADRANA

Konačno: stigla lokacijska za novo Gradsko groblje, izgradnja 7.500 grobnica kreće iduće godine!

20. studenog 2018. - 23:00
svi_sveti4-011117

Prije nekoliko dana u Zadru je konačno izdana lokacijska dozvola za gradnju novoga Gradskog groblja, čime se priča o ovom velikom komunalnom projektu bliži realizaciji jer bi građevinska dozvola trebala stići do isteka ove godine. Od kolike je važnosti da radovi počnu sljedeće godine, najbolje ilustrira podatak da se na listi ljudi koji čekaju na kupnju grobnica nalazi čak 210 Zadrana. Grad Zadar će za početak radova izdvojiti od tri do pet milijuna kuna, a novo će se Gradsko groblje na površini od 33 hektara graditi iznad Crnog.

- Na sadašnjem Gradskom groblju trenutno imamo svega 34 slobodne grobnice. Izgradili smo 200 grobnica 2013. godine, što je sljedeće godine prodano, još sto grobnica prodano je 2015. godine, pa na sadašnjem mjestu jednostavno više nema mogućnosti širenja. Novo groblje će imati kapacitet od 7.500 grobnica, što je dovoljno za oko 30.000 pokojnika. Uz to, predviđena je i izgradnja 2.200 niša za urne, pa procjenjujemo da bi izgradnjom novog Gradskog groblja potrebe Zadra bile zadovoljene za narednih sto godina, kaže direktor "Nasada" Lenko Ugrinić.

Izrada dokumentacije za novo Gradskog groblje počela je još 2007. godine, a gradit će se u fazama po projektu ugledne zagrebačke arhitektice Helene Paver Njirić.

-Novo je groblje planirano kao "rimski grad" koji ima svoje "ulice i trgove", praktično je to ogromno groblje podijeljeno na više malih koja će biti odvojena suhozidima i zelenilom. U sklopu groblja će se izgraditi i centralna zgrada, ispraćajnice, hangari, skladišni prostor, iz čega je jasno da će se graditi godinama, ali je, s obzirom na kronični nedostatak ukopnih mjesta na sadašnjem groblju, zaista najvažnije da se s radovima krene. Odmah na početku je planirana izgradnja 200 grobnica čime će se situacija odmah popraviti, zaključuje Ugrinić.


PROMJENA U NADZORNOM ODBORU: Umjesto Marija Paleke, predsjednik postaje Nediljko Pavlović?

Novi direktor Turističke zajednice Grada Zadra Mario Paleka bio je prije izbora na tu dužnost i predsjednik Nadzornog odbora komunalne tvrtke "Nasadi". Zbog nespojivosti tih dviju dužnosti, Paleka je odstupio iz Nadzornog odbora, a njegovo mjesto će preuzeti Nediljko Pavlović.

Članovi Nadzornog odbora "Nasada" su ostali Karlo Selak i Krsto Šare, a vrlo je vjerojatno da će od utorka mjesto predsjednika preuzeti Nediljko Pavlović koji je u NO predstavnik Grada Zadra.

 

Konferencija Adriatic Cemetery Days

U Zadru je održana međunarodna konferencija Adriatic Cemetery Days sa 130 sudionika iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Sarajeva, Sombora, Zrenjanina, Varaždina, Karlovca i brojnih drugih gradova. Sudionici dvodnevnog skupa (pogrebna poduzeća, komunalna društva, dobavljači opreme...) posebnu su pažnju posvetili zaknodavnim okvirima svoje djelatnosti i mogućnostima apliciranja za sredstva EU, te valorizaciji grobalja kao povijesne baštine i turističkih zanimljivosti, a najavili su i veći angažman u Udruzi znamenitih grobalja Europe, čija je predsjednica Lidija Pliberšek također bila na skupu u Zadru. 

07. svibanj 2024 04:28