StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON 15 GODINA ČEKANJA:

Konačno započeli radovi na uređenju budućeg Centra za mlade: "Ovaj prostor više neće biti crna točka urbanoj matrici grada!"

7. veljače 2020. - 16:15

Nakon gotovo 15 godina puste priče, raznih obećanja i nestrpljivog čekanja da se konačno pokrenu stvari vezane uz bivšu vojarnu Stjepan Radić, došao je i taj dan – u petak 7. veljače započeli su radovi na njezinoj obnovi, budućem Centru za mlade.

Gradilište su posjetili gradski čelnici na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem te pročelnicima Šimom Erlićem i Dinom Bušić, koji su jedni od najzaslužnijih za pokretanje ovog projekta vrijednog 32 milijuna kuna. Izvođač, tvrtka Brodomerkur iz Splita, ima 14 mjeseci za završetak radova te se otvorenje novog i modernog Centra očekuje početkom iduće godine.

- Imali smo puno susreta na ovom prostru do sad, a ja se iskreno nadam da je ovo jedan posljednjih prije velikog službenog otvorenja Centra za mlade! Naši će mladi konačno dobiti jedno mjesto gdje će svoje slobodno vrijeme moći kvalitetno iskoristiti. Bit će to centar društvenog, kulturnog i umjetničkog života koji će samostalno kreirati upravo mladi – istaknuo je gradonačelnik Dukić ispred razrušene vojarne, budućeg 4.500 metara kvadratnih velikog dvoetažnog prostora za mlade.

- KvartArt, koji se održava na ovom mjestu, pokazao je da su nekonvencionalni prostori izrazito potrebni našim sugrađanima, posebno mladima. Zato je Grad uložio napore da cijeli ovaj prostor postane njihov. Koliko pazimo na naše mlade govore i projekti poput izgradnje novog studentskog doma koji će niknuti u blizini ove bivše vojarne, radovi su već započeli na Centru za kreativnu industriju na Relji, a uskoro će započeti i oni na poduzetničkom inkubatoru. Ovdje u blizini, u sklopu Sveučilišta na Novom kampusu, imamo i Code Hub namijenjen upravo mladima, a i Višnjik koji je blizu ima sve više sadržaja. Cilj je da mladi ostanu vezani za ovaj grad i da što manje razmišljaju o odlasku – zaključio je Dukić.

U prizemlju novog Centra za mlade bit će prostori za razne udruge, mlade i izvedbene djelatnosti te velika multimedijalna dvorana dok su na katu predviđeni uredski prostori za nezavisne udruge. Tisuću metara četvornih bit će namijenjeno Gradskoj knjižnici koja će s Centrom biti povezana tzv. hladnim prolazom.

- Naša želja, namjera i cilj je novim prostorima Centra formirati odjel za korisničku skupinu koji nam je do sada nedostajao u knjižnici. Jer naši mladi, od 12 do 20 godina, s dječjeg odjela odmah prelaze na odrasli. Ovim Centrom to će se promijeniti te zbog toga intenzivno radimo na osmišljavanju plana i programa za njih. Pričamo s njima, slušamo ih te ćemo pokušati što više realizirati njihove želje – istaknula je ravnateljica knjižnice Doroteja Kamber Kontić te dodala kako je svjesna da su današnji mladi puno zahtjevniji s obzirom na to da su tehnološki izrazito obrazovani.

- Više godina intenzivno surađujemo s veleposlanstvom Sjedinjenih Država kroz knjižničku građu i opremu. Vjerujem da ćemo američki kutak preseliti u odjel za mlade te da će onda, što se tiče tehnike i tehnologije najnovijih dostignuća, biti na raspolaganju u budućem odjelu knjižnice za mlade – pojasnila je Kamber Kontić.

Kako je naglasila Dina Bušić, gradska pročelnica za kulturu i sport, već su jako duboko u procesu projekta „ZadrugArt”, platforme za suradnju i razvoj nezavisne kulture grada Zadra, koji je omogućio da kroz model sudioničkog upravljanja dođu do idealnog rješenja za sve udruge koje će se naći u novoj zgradi.

- Razne udruge participiraju u cijelom procesu i zapravo se svi upoznajemo još, ali dolazimo do određenih zaključaka i pametnih zajedničkih rješenja. Pozivam ovim putem sve koji se još nisu uključili procesu rada na modelu sudioničkog upravljana da dođu kod nas u Grad te da jednog dana, ne samo konzumiraju kulturne sadržaje u ovoj novoj zgradi, već da ih i sami proizvode – zaključila je Bušić.
 

Ovaj prostor više neće biti crna točka urbanoj matrici grada!
- Nakon silne procedure koja je odrađena tijekom godina, konačno možemo reći da su radovi službeno započeli! Ovim projektom, osim što će se stvoriti sadržaji za mlade, pretvaramo ovu zonu vojarne u javni sadržaj za sve građane. Uređenjem ove zgrade, revitalizira se kompletan kvart Voštarnica, a u suradnji s Gradskom knjižnicom i Nigdjezemskom, stvara se zona javnih i urbanih sadržaja, kulturne i mladih, na korist čitavog grada – naglasio je Šime Erlić, gradski pročelnik za EU fondove, dodavši kako slijedi i urbanističko uređenje kompletnog prostora oko vojarne Stjepan Radić.

- U suradnji sa svim sadašnjim korisnicima koji konzumiraju prostore u blizini, uredit ćemo cijeli okoliš te vjerujem kako ovaj prostor više neće biti crna točka u urbanoj matrici grada već oplemenjeni prostor kakav Zadrani i mladi zaslužuju – zaključio je Erlić.
25. travanj 2024 22:53