StoryEditorOCM
4 kantuna"ŽIVILI..."

Konobar iz Zatona pokraj Zadra gostima umjesto rakije ‘na račun kuće‘ poslužio - "Ecosol", deterdžent sa solnom kiselinom! Evo što se događalo...

Piše Božana Sviličić
5. travnja 2024. - 20:24

Konobar iz Zatona pokraj Zadra koji je gostima umjesto rakije ‘na račun kuće‘ poslužio - deterdžent sa solnom kiselinom pravomoćno je oslobođen optužbe za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti.

Županijski sud u Puli potvrdio je oslobađajuću presudu Općinskog suda u Zadru navodeći kako djelatnik restorana nije imao razloga posumnjati ni posebno provjeravati da li uistinu kanistar iz kojeg je točio tekućinu u bokal, sadrži rakiju ili se radi o deterdžentu za perilicu suđa.

Predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Puli Iztok Krbec obrazložio je kako je iz suglasnih iskaza višegodišnjih zaposlenika restorana proizlazi da je deterdžent kojeg je konobar nasuo u bokal izgledao kao rakija kojom su inače častili goste. Međutim netko je te večeri zamijenio njihova mjesta, pa je deterdžent za perilicu stavio na mjesto gdje se uvijek nalazio samo kanistar sa rakijom.

Bizarni incident odigrao se u srcu sezone, 6.kolovoza 2017.godine, oko 23 sata, nakon što je poslije večere tada 20-godišnji konobar restorana ponudio rakijom na račun kuće četvero gostiju. Iz kanistra bijele boje s vidljivim natpisom i upozorenjem na njemu, za šankom u čaše turistima je natočio deterdžent za pranje posuđa marke - "Ecosol"!

Zbog kobne greške prilikom posluživanja rakije "na račun kuće", Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) podiglo je ubrzo protiv njega optužnicu tereteći ga za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. U optužnici, se navodi kako je kobnu grešku učinio, iako je bio svjestan da se uz šank nalazi više kanistara, te je lakomisleno smatrao da u čaše toči -  rakiju.

Čaše su poslužene gostima, a oni su u uvjerenju da se radi o rakiji, popili deterdžent koji sadrži solnu kiselinu uslijed čega je dvoje tekućinu uspjelo ispljunuti zadobivši erozije jezika i usana uz crvenilo i otok, odnosno lakše tjelesne ozlijede.

Drugih dvoje gostiju je prošlo najgori scenarij i progutalo deterdžent i od toga zadobilo teške ozljede - kaustične ozljede jednjaka i želuca, a jedan od njih i čir

- Okolnost da je kanistar sa deterdžentom, kako su opisali svjedoci, a što je vidljivo i na fotografijama priloženim spisu, imao bočno naljepnicu sa oznakom da se radi o deterdžentu, obzirom da iz provedenih dokaza proizlazi da je i rakija koju je okrivljenik pretočio u bokale bila u istovjetnom kanistru, samo bez naljepnice, te da na mjestu gdje je netko te večeri stavio deterdžent za perilicu se inače uvijek nalazio samo kanistar sa rakijom i nije bilo razloga da okrivljenik posumnja da se tamo nalazi kanistar sa deterdžentom, ne dovodi u pitanje pravilnost zaključka prvostupanjskog suda – naveo je u obrazloženju sudac Krbec koji je kao neosnovanu odbio žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Zadru.

Tražili su da se konobara proglasi krivim zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja s prijedlogom da se oslobađajuća presuda ukine i predmet vrati prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje, odnosno da se presuda preinači na način da se konobara proglasi krivim i osudi za inkriminirano djelo.

Zadarsko odvjetništvo obrazložilo je kako je Općinski sud u Zadru propustio cijeniti okolnost da je na kanistru iz kojeg je konobar lijevao tekućinu bila zelena naljepnica iz koje je bilo jasno da se radi o deterdžentu. Zapitali su se kako konobar koji radi u restoranu pet godina nije mogao po mirisu, boji i gustoći prepoznati da se ne radi o rakiji već o - deterdžentu.

Županijski sud u Puli je tu žalbu, međutim, odbio navodeći kako je zadarski sud dao jasne i neproturječne razloge za ocjenu svih provedenih dokaza, pa tako i za ocjenu obrane okrivljenika, kao i iskaza svih ispitanih svjedoka, te ostalih provedenih dokaza.

- U tijeku postupka nije dokazano da bi upravo okrivljenik, a kako se tereti optužnicom, iz bokala u koji je ulio deterdžent za perilicu za posuđe natočio četiri čaše radi posluživanja gostima. Prvostupanjski sud je dao jasne i neproturječne razloge za zaključak da iz svih provedenih dokaza proizlazi da okrivljenik nije imao razloga posumnjati ni posebno provjeravati da li uistinu kanistar iz kojeg je točio tekućinu u bokal sadrži rakiju ili se radi o deterdžentu za perilicu suđa - navodi se u obrazloženju pulskog suda.

Naglašeno je kako u tijeku postupka nije dokazano da bi upravo okrivljenik, a kako se tereti optužnicom, iz bokala u koji je ulio deterdžent za perilicu za posuđe natočio četiri čaše radi posluživanja gostima.

- Dakle, neosnovani su žalbeni navodi kojima se ističe da je okrivljenik trebao provjeriti prije točenja tekućine iz kanistra da li se radi o rakiji ili o deterdžentu, jer se upravo kanistar iz kojeg je točio tekućinu nalazio na mjestu u šanku na kojem se uvijek nalazi samo kanistar sa rakijom, dok kanistar sa deterdžentom je trebao, kao inače biti odvojen i spojen crijevom sa perilicom - utvrdio je sud u Puli navodeći kako je niži sud utvrdio sve odlučne činjenice temeljem kojih je zaključio da u tijeku postupka nije dokazano sa izvjesnošću da bi okrivljenik počinio kazneno djelo za koje se teretio.

Višegodišnji zaposlenici spornog restorana opisali su na sudu kako je deterdžent kojeg je konobar nasuo u bokal izgledao kao rakija kojom su inače častili goste. Tako zaposlenik koji je prelijevao tu tekućinu iz bokala u čaše i poslužio je nije primijetio razliku, a niti su je primijetili gosti prije nego su počeli piti tu tekućinu,

Ta tekućina se nije razlikovala po izgledu i mirisu bitno od rakije koju su posluživali. Jedan od djelatnika je opisao kako je nakon što je gostima pozlilo do njega došao 20-godišnji konobar sav uzrujan, pa su obojica lagano probali tu tekućinu. Tek kada su primijetili da ih peče ispljunuli su je i shvatili, vidjevši kanistar za deterdžent na podu -  u čemu je stvar.

 

27. travanj 2024 02:05