StoryEditorOCM
4 kantunaNEUNIŠTIVI FRATAR

Kontroverzni fra Šime ne posustaje ni nakon kazne: u svojim Lišanima osnovao OPG ‘San Simeon‘, evo što planira uzgajati na državnom zemljištu...

Piše Zoran Šagolj/SD
6. veljače 2023. - 12:57

Fra Šime Nimac, kontroverzni svećenik poznat ponajviše po pronevjeri crkvenih 9,8 milijuna kuna dobivenih od prodaje zemljišta u Baškoj Vodi i raskošnom životu, u novom je poslovnom pothvatu.

Nakon što smo nedavno pisali da je u Sumartinu na otoku Braču, zajedno s kolegama, došao na ideju da unutar samostana iz 18. stoljeća, a kamo ga je red poslao "na hlađenje" nakon lanjske presude za pronevjeru, podigne turistički kamp s mobilnim kućicama, sada smo došli do informacije da je fra Šime u privatnom aranžmanu u rodnim Lišanima Ostrovičkim kod Benkovca pokrenuo uzgoj bobičastog, orašastog i ostalog voća.

Zbog toga je na Trgovačkom sudu u Zadru 24. ožujka prošle godine, mjesec i nešto dana prije presude kojom će u tandemu s fatalnom bankaricom Jasminom Bilonić biti osuđen i dobiti uvjetnu kaznu zatvora od godine dana uz rok kušnje od četiri godine, osnovao jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i nazvao ga OPG "San Simeon" (Sveti Šime).

image

Fra Šime Nimac u novom je poslovnom pothvatu

 

Jakov Prkić/Cropix

Vjerojatno ne želeći sebe stavljati u prvi plan što zbog svećeničke uloge, što zbog presude i roka kušnje, na čelo tvrtke kao vlasnicu instalirao je majku Iku Nimac, a Saru Duratović, za koju nam mještani kažu da mu je nećakinja, za direktoricu.

Da nema sumnje da se radi o Nimčevu poduzeću, svjedoči i činjenica da je na etiketama pakiranja od jednog kilograma badema naveden njegov broj mobitela, isti onaj na koji nam se uredno javio kada smo nedavno tražili njegov komentar za spomenutu priču na Braču. Naravno, i ovaj put smo ga željeli čuti, ali na naša četiri poziva, kao ni odaslanu SMS poruku, nije danima uzvratio.

Da stvar bude još zanimljivija, fra Šime je u novom poslovnom pothvatu imao pomoć države, iste one čija su ga pravosudna tijela gonila i na koncu osudila. Kako nam navode naši sugovornici iz Lišana Ostrovičkih, a koji zbog vlastite sigurnosti i očitog utjecaja ovog svećenika u svim sferama žele ostati anonimni, nasadi badema, čiju jezgru "San Simeon" i reklamira za svoj glavni proizvod, podignuti su na zemljištu u državnom vlasništvu.

image

Etiketa na kilogramu badema iz Lišana

Točna lokacija je Točić-Zamišljen, a riječ je o ranije nepristupačnom terenu obraslom dračom i makijom. Kako bi ga doveo u red, poduzetni svećenik morao je uložiti podosta truda i novca, ali sve mu je bilo olakšano i zbog poticaja koje je također dobio.

Spomenutim površinama prije su upravljale "Hrvatske šume". Zato smo od njih zatražili objašnjenje i dobili prilično zanimljiv odgovor:

- "Hrvatske šume" nemaju nikakav poslovni odnos niti s tvrtkom "San Simeon", niti sa strankom Ika Nimac. Međutim, na navedenoj adresi je zabilježena stranka OPG Šime Nimac, Lišane Ostrovičke 44, 23420 Lišane Ostrovičke, koja je u sklopu Programa Vlade za podizanje višegodišnjih nasada s Ministarstvom poljoprivrede sklopila dva Ugovora o služnosti u svrhu podizanja višegodišnjih nasada (vinogradi, voćnjaci ili maslinici).

Jedan ugovor se odnosi na područje Šumarije Benkovac u katastarskoj općini Lišane Ostrovičke, a drugi Ugovor se odnosi na područje Šumarije Biograd u katastarskoj općini Sveti Filip i Jakov.

Nakon potpisivanja ugovora između stranke i Ministarstva poljoprivrede 2015. godine, "Hrvatske šume" su uvele stranku u posjed temeljem Zapisnika o uvođenju u posjed i te površine više nisu pod gospodarenjem "Hrvatskih šuma". Na njima su podignuti višegodišnji nasadi, izdvojene iz šumskogospodarskog područja te pravno i u naravi predstavljaju poljoprivredno zemljište.

Šime Nimac očito raspolaže i upravlja dvama OPG-ovima registriranima na istoj adresi u rodnom kraju. Ovaj koji navode "Hrvatske šume" već se spominjao u javnosti, i to zbog optužbi mještana da je na njihovim parcelama dijelom podignuo raskošan maslinik, čiji ulaz krasi ograda s inicijalima "ŠN" i propeti sokol.

Sve je isplivalo prije 10 godina i prve, poslije poništene, presude za pronevjeru novca dobivenog od zemljišta, odnosno kada je Crkva tražila da se, uz bijeli VW Passat, ovrši i maslinik. Fra Šime Nimac imao je spreman odgovor: tvrdio je da je samo posjednik, ali ne i vlasnik, što je onemogućavalo ovrhu.

– Smatram se krivim i izražavam žaljenje zbog svih ovih djela, u ovih deset godina moj je život mogao biti drukčiji i ići drugim smjerom. Tražim oprost od svojih nadređenih i svih onih kojima sam nanio štetu, jako mi je žao.

Poučen ovim iskustvom mogu sa sigurnošću reći da više nikad neću počiniti nikakvo kazneno djelo – izjavio je fra Šime nakon što je u drugom pokušaju u proljeće lani, umjesto dvije godine zatvora, osuđen uvjetno na Županijskom sudu u Splitu.

Zajedno s bankaricom ima do dvije godine od pravomoćnosti presude vratiti uzeti novac od Crkve. Poslovi koje je pokrenuo u privatnom aranžmanu i uz pomoć države možda mu pomognu prikupiti gotovinu.

image

Rješenje o upisu tvrtke ‘San Simeon‘ u registar Trgovačkog suda u zadru

18. travanj 2024 10:33