StoryEditorOCM
4 kantunaDOZNAJEMO

Kontroverzni svećenik don Tomislav Vlahović, koji se lažno predstavljao kao policajac, ipak dobio uvjetnu zatvorsku kaznu!

Piše Ana Vučetić Škrbić
27. prosinca 2021. - 11:28

Godinu dana nakon završetka suđenja, Županijski sud u Zadru preinačio je presudu svećeniku Zadarske nadbiskupije, don Tomislavu Vlahoviću, koji je u prosincu prošle godine proglašen krivim zbog lažnog predstavljanja i zlouporabe ovlasti.

Kontroverzni svećenik je prije tri godine, dok je bio policijski kapelan i župnik u Perušiću kod Benkovca, zaustavio automobil s četvoricom lokalnih mladića lažno se predstavljajući kao policajac šibensko-kninske Policijske uprave. Sutkinja Općinskog suda u Zadru, Ana Zrilić, proglasila je 33-godišnjeg Vlahovića krivim jer nije imao nikakve ovlasti zaustavljati i legitimirati svoje župljane, ali kaznu nije dobio jer njegovo djelo nema ni žrtve ni posljedice.

Tu je presudu drugostupanjski sud sada preinačio pa je don Vlahović ipak dobio uvjetnu kaznu zatvora od šest mjeseci s rokom kušnje od jedne godine.

“Za oslobođenje od kazne, svećenik se morao ispričati oštećeniku ili popraviti štetu. A kako u ovom slučaju konkretne štete nije bilo, nisu bili ispunjeni uvjeti za oslobođenje od kazne, pa je sankcija sada preinačena u uvjetnu zatvorsku kaznu" stoji u obrazloženju presude koju je potpisala sutkinja Županijskog suda Sandra Radanović. Ta odluka sada je pravomoćna. 

U lipnju ove godine, nakon brojnih pritužbi župljana, don Tomislav Vlahović premješten je iz Sali na Dugom otoku gdje je njegovo službovanje obilježeno problematičnim ponašanjem, i to nakon skandala koji je napravio u Benkovcu.

Sve je kulminiralo u vrijeme pandemije i lockdowna kada je don Tomislav u svojim propovijedima poručivao da se pravi vjernici ne mogu zaraziti, odbijao slušati naputke nadbiskupa i provoditi mjere Stožera civilne zaštite. Potom je 1. svibnja na zgradi Župe Sali, povodom državnog blagdana Praznika rada i crkvenog spomendana Sv. Josipa radnika, uz zastavu Republike Hrvatske izvjesio i zastavu HOS-a s ustaškim sloganom Za dom spremni. Nezadovoljni Saljani su mu zbog toga jajima gađali škure župskog doma. 

"Jesam, s ponosom sam je izvisio zato što je danas obljetnica Bljeska, a sutra dan pogibije našeg Franka Lisice. A vi novinari ste partizančine kao i oni koje izvrću povijesne insignije i lažu" kazao nam tada don Vlahović, od čijeg se postupka na kraju ogradio i Ordinarijat Zadarske nadbiskupije pokrenuvši kanonski izvid.

"Izražavamo žaljenje zbog sablazni i nereda pa molimo sve koji su time pogođeni neka imaju strpljenja i razumijevanja dok kanonski postupak traje" odgovoreno je tada iz Ordinarijata koji je na kraju don Tomislava Vlahovića poslao u župu Blaženog Alojzija Stepinca na zadarskom predjelu Bili brig gdje je postao pastoralni suradnik. 

22. travanj 2024 08:46