StoryEditorOCM
4 kantunaIMOVINA NA BUBNJU

Kontroverzni zadarski odvjetnik Davor Buljan ostao bez poslovnog prostora na Poluotoku: zbog dugova prostor prodan na javnoj dražbi humanitarcu Periću

Piše B.S.
20. siječnja 2022. - 19:15

Bivši vlasnik licencije "Formule 2000", zadarski odvjetnik Davor Buljan (73), koji je odslužio 15-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog prevare dvojice američkih Hrvata koji su preko njega htjeli kupiti tvornicu TVIK d.d. u Kninu, ostao je bez poslovnog prostora kojeg je godinama imao na trećem katu zgrade na adresi Stomorica 1 na Poluotoku u Zadru.

Buljanov odvjetnički ured našao se 'na bubnju' Općinskog suda u Zadru nakon što ga je zbog poreznog duga ovršilo Ministarstvo financija, a uz državu, zbog novčanog duga i poznata talijanska građevinska tvrtka Biasuzzi s.p.a., te tvrtka za pružanje financijskih usluga B2 Kapital d.o.o. iz Zagreba.
Poslovni prostor na trećem katu zgrade, ukupne površine 81,94 četvornih metara prodan je na javnoj dražbi za 662.614,80 kuna zadarskom poduzetniku Alenu Periću koji je u središte javnosti
dospio u prosincu 2020. nakon što je deset svojih apartmana u Petrčanima kraj Zadra ponudio obiteljima iz Petrinje čije su kuće nastradale u razornom potresu.

Prvo dražbeno ročište održano je 4. ožujka 2021. kada je utvrđena vrijednost prostora bila 971.422,21 kuna. Iako je prva ponuda u iznosu od 2.500.000,00 kuna, bila ona Ane Tičić, ona ipak nije
uplatila kupovninu zbog čega je stan dosuđen Alenu Periću čija je ponuda bila iznos od 662.614,80 kuna.
Buljan je 22. ožujka 2018. sproveden u Remetinec zbog kazne na koju je pravomoćno osuđen 2012. zbog prijevare Ante Ljubičića i Michaela Pranjića, koji preko njega htjeli kupiti kninsku tvornicu. Buljan međutim nije kupio spomenutu tvrtku već je 175 tisuća američkih dolara zadržao za sebe.
Prošle je godine pravomoćno osuđen za prevaru vlasnika zadarskog hotela 'President' gdje je ostao dužan 137.914 kuna za banket nakon održane prve utrke morskih bolida u Zadru koju je organizirao zahvaljujući prijateljstvu s Tuliom Abatteom, svjetskim imenom u proizvodnji superbrzih čamaca.

Kao predsjednik udruge moto-nautičkog kluba “Formula 2000” i organizator svjetskog prvenstva u utrci motornih čamaca s vlasnikom hotela dogovorio je smještaj natjecatelja i njihovu prehranu. Vlasnik hotela rekao je kako je račun prvotno bio naplaćen, no da je odmah napravljen povrat tih sredstava jer je Buljan prijavio krađu i zloporabu njegovih bankovnih kartica.
Za utaju 1.5 milijuna kuna poreza, Buljan je optužen 2009. godine i a prethodno su ga tužili i vlasnici tvrtke Kiim plovila, Joža i Franja Ocepek iz Trbovlja u Sloveniji da ih je prevario 2000. godine nakon što su razgovarali o kupnji marine Dalmacija. Buljan im je tada kao posrednik kazao da na račun tvrtke Medial. Com uplate 2.6 milijuna kuna što su oni i učinili, no novac je završio na Buljanovu računu, a oni zauzvrat nisu dobili ništa.

17. travanj 2024 11:02