StoryEditorOCM
4 kantunaU MREŽI KORUPCIJE?

Pupić Bakrač: ‘Tvrtka generala Gotovine iz Libije uvozi jeftine tune bez papira i ubacuje ih u jadranske kaveze‘! Ministarstvo: ‘Sve je legalno‘

Piše Lada Burčul
4. siječnja 2022. - 20:06

Tuna u kavezima dviju tvrtki, „Jadran tune“ i „Pelagos net farme“ kojoj je osnivač Ante Gotovina, nabavlja se iz Libije, bez ikakvih papira, te za nju plaćaju dva eura po kilogramu. Papiri se kasnije rješavaju u Ministarstvu poljoprivrede RH, da se sve legalizira. O tome saznanja ima i policija i DORH.

Upravo ovako glasi opis posla kojega nam je ispričao Marko Pupić Bakrač, državni ribarski inspektor te županijski i gradski vijećnik Akcije mladih iz Zadra, a koji je to u ponedjeljak djelomično objavio i u priopćenju koje je odaslao javnosti.

- Prvo moram naglasiti da ovo govorim kao javna osoba i županijski vijećnik, a ne kao zaposlenik Ministarstva. To što se događa u Ministarstvu poljoprivrede poznato je i policiji i DORH-u. To je još jedan od predmeta koji tamo skuplja prašinu – kazao nam je u utorak Pupić Bakrač.

- Tu se radi o uvezenoj tuni iz trećih zemalja bez valjane dokumentacije. Potom se drže sastanci u Ministarstvu poljoprivrede, kojima predsjeda ministrica Marija Vučković, o tome kako je legalizirati. Znači, kako legalizirati tunu, a ne kako raditi po zakonu. Da je po zakonu, ta tuna bila bi puštena. Za tunu su propisi jako strogi i mora ju pratiti sva dokumentacija, a ovdje nema dokaza o podrijetlu niti nikakve valjane dokumentacije – kazao je Pupić Bakrač, objašnjavajući da tuna može biti uvezena, ali ako nema sve papire tada Ministarstvo, odnosno ribarska inspekcija, treba narediti njezino puštanje.

Otkud vama ta saznanja?

- S obzirom na posao koji obavljam čudno bi bilo da o tome ništa ne znam. Uostalom, o tome svi znaju sve i u Ministarstvu i u ribarskoj industriji. Mene progone na sve moguće načine jer u Ministarstvu vlada korupcija i bezakonje, a ja se tome protivim kao i inače u svom javnom djelovanju – kaže Pupić Bakrač.

- Jedan manji dio tune je pušten, čini mi se 50-ak glava, to je pro forme, ali sve ostalo što je uvezeno stavljeno je u kaveze. Pošto je ta tuna plaćena po dva eura, na tome je ostvaren ogroman profit – ustvrdio je Pupić Bakrač.

Za rješavanje papirologije potreban je i potpis ribarskog inspektora?
- Da, naravno, to se obavlja.

I vi se potpisujete?
- U tome su sudjelovali oni koji su htjeli i stavljali su svoje potpise na nešto što nije trebalo biti potpisano. Ja nisam potpisivao.

Sigurni ste u čije kaveze idu te tune dovezene iz Libije bez ikakve dokumentacije?
- Da, a u Ministarstvu poljoprivrede su držali sastanke kojima je predsjedala ministrica Marija Vučković o tome kako legalizirati tu tunu – kazao je Pupić Bakrač, koji je, kao reakciju na zahtjev za jedno očitovanje iz Ministarstva poljoprivrede napisao Ministarstvu ljutit odgovor, u kojem spominje koruptivne radnje, a taj odgovor je u ponedjeljak podijelio i s javnošću. Navodi slijedeće:

„U Ministarstvu poljoprivrede otkriven je krak korupcijske hobotnice u kojem su uhićene ministričine prijateljice Josipa Rimac i Gabrijela Žalac. O svim tim koruptivnim radnjama kaže ministrica Marija Vučković da pojma nije imala. I danas u Ministarstvu rade se sramotne stvari. Održava se niz sastanaka kako legalizirati uvezenu tunu bez iti jednog valjanog dokumenta, koja se na kraju i legalizira. Postupak protiv mene za laku povredu službene dužnosti, koji vodite po načelu „kadija te tuži kadija ti sudi“ pokrenut je isključivo jer sam na konferenciji za medije, održanu ispred sjedišta HDZ-a u Zadru, upozorio na kriminal, korupciju, nepotizam i kontrolu nad institucijama sistema“ naveo je, među ostalim, Pupić Bakrač u priopćenju poslanom u ponedjeljak navečer.

Na naš upit, iz Ministarstva poljoprivrede stigao je opširan odgovor, koji se načelno odnosi na regulativu izlova i zaštite tuna. Potvrdili su, međutim, da su uzgajališta, spomenuta u našem tekstu, "uistinu 2020. godine imala uvoz tune koju su izvorno legalno ulovila autorizirana plovila pod zastavom Libije."

- Tunu su ulovila plovila pod zastavom Libije, a prethodno je uvezena u EU od strane malteškog uzgajališta. Ministarstvo u ovom predmetu ne može ulaziti u poslovne aspekte niti komentirati cijenu, no ističemo kako je odobrenju spomenutog procesa prethodila dugotrajna detaljna provjera dokumentacije i izvornih snimki. Pored toga, u proces revizije dokumentacije i pripadajuće istrage bili su uključeni predstavnici Europske komisije te administracije Libije, Malte i Italije - navodi se u odgovoru, gdje ostaje nejasno što bi u ovom slučaju trebala značiti "pripadajuća istraga."

- Svaki ulov plavoperajne tune i prebacivanje između transportnih kaveza snima se podvodnim kamerama radi utvrđivanja broja tuna, dok se svako stavljanje tuna u uzgojne kaveze snima i stereoskopskom kamerom radi utvrđivanja njihove mase. Pored toga, svaka promjena je praćena s odgovarajućom dokumentacijom kojom se potvrđuje sljedivost. U tom smislu, ove aktivnosti spadaju u najkontroliraniji dio ribarstva uopće u Republici Hrvatskoj, ali i Europskoj uniji - poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom dana pokušali smo stupiti u kontakt i s predstavnicima Jadran tune i Pelagaos net farme, Milanom Mandićem i Nenadom Horvatom, ali do zaključenja teksta nisu odgovarali na naše pozive.

22. rujan 2023 20:42