StoryEditorOCM
4 kantunaIN MEMORIAM

Košarkaška legenda Pino Giergia prisjetio se svog prijatelja i suradnika Ive Govorčina Picassa

Piše Dražen Žura
25. studenog 2021. - 15:31

Svima je dobro poznato čime se bavio Ivo Govorčin – Picasso koji je preminuo 24. studenoga, međutim, mnogima je zasigurno promaknulo njegovo djelovanje vezano uz zadarsku košarku, odnosno, KK Zadar... Nekih, detalja prisjetio se Giuseppe Giergia, Govorčinov prijatelj i suradnik.

- Kako bi Zadar 1972. godine dobio organizaciju Europskog juniorskog prvenstva, valjalo je napraviti projekt kojeg su uz mene radili Ivo Tomas i Ivo Govorčin – Picaso. Isti taj projekt išao je na reviziju u FIBA-u, točnije na ruke generalnog tajnika, Renata William Jonesa. Nismo dugo čekali na pozitivan odgovor, naprotiv u svojem obrazloženju gospodin Jones je iskazao veliko zadovoljstvo projektom uz srdačnu konstataciju kako mu je iznimno drago što ljudi iz košarke imaju sposobnost, znanje i umijeće na drugim područjima života ne samo na parketu. Bez imalo pretjerivanja generalni tajnik je u našem razgovoru isticao koliko je fasciniran i ponosan načinom na koji se predstavlja KK Zadar – prisjetio se Pino, ustvrdivši kako je tadašnju organizaciju podržala isključivo turistička agencija Kvarnerexpres.

- Onoga trenutka kad je postalo jasno kako se organizacija EP-a nikako ne može izgubiti, otvoren je javni međunarodni natječaj za prigodni amblem prvenstva. Zanimljivo i na tom polju Zadrani su izvojevali boj, briljantno rješenje, dva pijetla okrenuti kljunovima jedan prema drugome, djelo je Ive Govorčina, prisjetio se Pino, istaknuvši kako sva obilježja kojima se i danas kiti KK Zadar, valja zahvaliti zadarskom Picassu.

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo, priznanje i čast što je komisija odabrala moj rad koji je nastao kao moje razmišljanje o borbi "dva pivčića", dva juniora, kako se kljucaju. Znate, nije u to vrijeme bilo digitalne tehnike, ni opreme, sve se radilo ručno, a ipak je bilo i te kako precizno odrađeno - prisjetio se Govorčin koji je, podsjetimo, i autor grba Grada Zadra te cijelog niza prigodnih simbola na svim poljima društvenog života u Zadru.

- Ne samo simbolima, Govorčin, čista umjetnička duša, bio je čovjek koji je godinama pisao povijest TV kamerom u HRT centru u Zadru, ujedno je bio i prvi snimatelj utakmica KK Zadar. Doista, bili smo inventivna družina s osmijehom na licu, ponosni što svojim djelima pridonosimo da Zadar bude grad košarke. Zbogom dragi prijatelju neka te zbor anđela prati u vječnost, obitelji iskazujem duboke izraze sućuti – kazao je Giergia.

Kako je govorio i stvarao Picasso

- Želim podsjetiti kako KK Zadar do tada (EP 1972. op.p.) nije imao ni nikakva klupska obilježja, pa smo i to odradili, odnosno priredili memorandume, privjeske i slično. Posebno sam se zauzeo za klupski grb, prepoznatljiv s nekoliko simbola: slovo Z (Zadar), košarkaška lopta i zalazak sunca u more. Sve to živi i danas u meni – kazivao je svojedobno šjor Ivo, koji je pomogao i u izradi Tehničkog biltena u kojem su bili sadržani svi relevantni podaci vezani uz Europsko juniorsko prvenstvo, uključujući zbirne i pojedinačne statistike. I sve se radilo ručno...

25. travanj 2024 17:40