StoryEditorOCM
4 kantunaGRAD DAJE U NAJAM ATRAKTIVAN PROSTOR ZA BOUTIQUE HOTEL

Kreće bitka za zgradu iznad Atrija, Petričić se nada da će je dobiti, ali zainteresiranih bi moglo biti puno!

Piše M. Kalajžić
5. prosinca 2019. - 23:30
atrij3-051219

Gradonačelnik Branko Dukić raspisao je natječaj za davanje u zakup poslovnih prostora na lokaciji Bedemi zadarskih pobuna 11, površine 382,54 kvadrata na dvije etažne jedinice (2 i 3) za djelatnost heritage boutique hotel s najmanje četiri zvjezdice.

Početna cijena je 12 eura po kvadratu, rok je pet godina, a iznos jamčevine 127 tisuća kuna. Prema uvjetima natječaja, poslovni prostor koji se nalazi u sklopu zaštićene povijesno–kulturne cjeline grada Zadra, daje se u zakup u viđenom stanju, bez prava na povrat uloženih sredstava. Izgrađeni objekt i ostala eventualna dodatna vrijednost poslovnog prostora nakon isteka zakupa vlasništvo su grada Zadra.

Javno otvaranje ponuda je 17. prosinca u 13 sati u Velikoj vjećnici.

U tom se prostoru prije nalazio Ured za obranu, a potom i sjedište Hrvatskih cesta u Zadru. U prizemlju je davno bio Studentski klub, nakon čega je prostor komercijaliziran i iznajmljen za ugostiteljsku namjenu. Hoće li se javiti na natječaj, stoga smo prvog pitali Hrvoja Petričića, poznatog gradskog ugostitelja, koji u prizemlju zgrade ima od Grada Zadra unajmljen prostor za restoran Atrij.

- Jesam, ja sam zainteresiran za najam tog prostora. Natječaj je javan, ne znam tko će se sve javiti, a mi smo zainteresirani. Poznato je da smo imali puno problema s prostorom Atrija u prizemlju, što nas je previše koštalo i novca i živaca i zdravlja. Javit ćemo se na natječaj pa što bude, s tim što je krov zgrade loš i treba se cijeli promijeniti, isto kao i instalacije, zapravo kompletno sve treba promijeniti, potpuno ogoliti zgradu iznutra i sve ponovno napraviti. Prema mojim izračunima, za radove je potrebno najmanje desetak milijuna kuna, bez da se naiđe na neke veće probleme. U tom bi slučaju sve skočilo još 4 do pet milijuna kuna, naravno pod uvjetom da se sve radi kvalitetno, u smjeru boutique hotela kojim bi Zadar u staroj gradskoj jezgri trebao ići. Problem je krov, zatim jedno dvorište koje se naslanja na zgradu... Ima dosta tih detalja za koje nisam prije znao, pa nam je i probijalo zbog toga dolje u Atrij. Dosta je tih negativnih elemenata koje bi trebalo riješiti da bi sve moglo funkcionirati jer će inače uvijek biti problema - kazao je Petričić.

Njegova je tvrtka i dalje ostala u najmu Atrija kojega još za sada neće otvarati dok ne vide ishod natječaja.

- Ako mi pobijedimo na natječaju, idemo automatski u izgradnju hotela, a ako ne, onda ćemo otvoriti Atrij kao kafić-restoran i raditi na taj način. Uspjeli smo riješiti sve probleme na koje smo naišli, od kanalizacije do drugih teškoća. Mislili smo da će ovaj natječaj i prije biti raspisan. Moglo bi se sada svega očekivati. Sam natječaj je vrlo jednostavan, tko se prijavi s najboljom ponudom, taj će dobiti, mislim da nema govora o nekom namještanju za bilo koga. Zainteresiranih ima, ali treba vidjeti tko će se javiti – istaknuo je Petričić.

Kako kaže, bilo je dosta onih koji su se propitkivali oko prostora, a treba tek vidjeti tko će se javiti na natječaj.

- Povratak kapitala u hotelsku industriju je od 15 godina prema gore. Neće tu biti iznimka niti ovaj hotel. Neće tu biti niti puno soba, 10 do 12 maksimalno u tih 380 kvadrata, ako će biti neki visoki nivo, a trebao bi. Vrt kojega smo spomenuli ne pripada toj zgradi, ali je potrebno iskopati teren, zaštiti sve, napraviti hidroizolaciju i vratiti opet u prvobitno stanje, što je opet trošak. Ali ako se to ne napravi, tko god ušao u to, imat će problema – kaže Petričić koji je imao negativna iskustva s prostorom u prizemlju.

Kad je konačno riješio problem kanalizacije, promočila mu je cijela kuhinja, pa je opet sve ispočetka morao sanirati. Najam za Atrij traje još pet godina, s tim što je do sada više vremena restoran bio zatvoren nego što je radio, zbog problema s poplavljivanjem.

- Da mi je to bio osnovni biznis, propao bi s Atrijem, ovako su mi drugi poslovi izvlačili tu situaciju. Teško je sada nabrojati što smo sve prošli s Atrijem, ali recimo da smo do sada više bili poplavljivani i u radovima, nego što smo radili. Mislim da cijena najma nije mala s obzirom na cijenu ulaganja jer će se u tom prostoru trebati dobro namučiti onaj tko uđe u njega. Rok od pet godina je logičan jer kako otkazati nekome to ne plaća najam, a onoga tko plaća uredno neće nitko izbaciti. Iskreno, volio bih da je u Zadru barem 30 hotela visoke kategorije, da ih je samo na Poluotoku 15-tak i to s pet zvjezdica, jer bi bila puno bolja turistička scena u Zadru, puno bolje bi i grad stajao prema turistima s većom platežnom moći, a sve bi to pokrenulo i sadržaje, odnosno pokrenula bi se ekomnomija čitavog grada i to više nitko ne bi mogao zaustaviti. Ako ostanemo samo na apartmanima i hostelima neće biti dobro – zaključio je Petričić.

 

- Sve je počelo već tri mjeseca nakon preuzimanja prostora, nakon prve veće kiše. Najprije smo postavljali nepovratne klapne, rekli su da je riješeno. Onda smo ugradili te pumpe, ali njih nisu održavali kako treba. Svaki put se čitavi posao zaustavi, pa sve ispočetka. Problem je vanjske strukture, nije problem "Atrij" gdje je sve obnovljeno, ne dobro, nego više nego dobro, ali u pitanju je cijela ulica, zapravo na čitavom Poluotoku postoji problem dotrajalih i starih cijevi koje bi trebalo izmijeniti, a sve je to zadnjih godina pogoršano zbog velikog broja novih apartmana i lokala na Poluotoku - naveo je svojevremeno svoja iskustva s Atrijem Petričić koji je lokal preuzeo 2012. godine u lipnju. Samo u podove, zidove i instalacije uložio je 1,5 milijuna kuna, bez ostalog uređenja...

 

Pitali smo i u menadžementu boutique hotela Bastion i Art Kalelarga u vlasništvu poduzetnika Jadranka Lisice, misle li se javiti na natječaj za prostor na lokaciji Bedemi zadarskih pobuna s obzirom da se radi o heritage hotelu s četiri zvjezdice što je upravo njihova specijalnost. Do zaključenja teksta nismo dobili povratni odgovor od Lisice, čim ga dobijemo, objavit ćemo ga.
16. travanj 2024 17:36