StoryEditorOCM
4 kantunaSTRMOGLAV PAD?

Kredit za Liburniju ipak izglasan, a vijećnici su ponovno raspravljali o radu direktora. Koliko zadarske općine subvencioniraju rad tvrtke?

Piše Iva Ivanac
21. lipnja 2022. - 19:30

Gradski vijećnici su ovoga puta Liburniji, uz dugu raspravu, dali suglasnost za kredit od deset milijuna kuna.

Daniel Radeta (SDP) je kazao kako se o kreditu u iznosu od deset milijuna kuna već dugo govori u medijima i kako ga iritira što se govori da plaće radnika ovise ovom kreditu.

- To nije točno, plaće su fiksan dio proračuna i tko kaže da kredit ide za plaće - laže! Govorili smo o subvencijama o ostalim tvrtkama u državi, a pravo pitanje je koliko općine i županija subvencioniraju takvo poduzeće? Subvencioniraju ga samo Grad Zadar i Obrovac s 300 tisuća kuna što je ujedno i razlog zašto se Liburnija nalazi u ovoj situaciji. Poslovanje Liburnije je upitno jer je svima jasno da ne ostvaruju prihod kakav bi mogli, kazao je Radeta objašnjavajući sve iz čega gradska tvrtka ne izvlači prihod, a mogla bi.

Nezavisni vijećnik Rino Rados kazao je kako su posljednjih dana razgovarali s direktorom, radnicima, financijskim djelatnicima i s bankarima te naveo kako nisu ustanovili nikakve anomalije koje bi upućivali na nezakonite radnje.

- Mi ćemo podržati i ovo nije nikakav dogovor s HDZ-om već naše mišljenje koje proizlazi iz činjeničnog stanja, napomenuo je Rados dok je Radeta dodao kako tvrtka, prema dostupnim izvješćima, ima strmoglav pad.

- Direktor, gradonačelnik i uprava se sramotno skrivaju iza leđa potplaćenih radnika koji su stvarali poduzeće. Može ih biti sram, s jedne strane se skrivaju iza leđa radnika, a s druge strane manipuliraju javnost s tim kreditom, kazala je Danijela Vukoša (SDP). 

Adela Frank je kazala kako se, kada je u pitanju Liburnija, osjeća kao dr. House, dok je Enio Meštrović kazao kako ih gradonačelnik optužuje da su zbog amandmana vrijednih 1,7 milijuna kuna srušili likvidnost tvrtke, ali i kako je Liburnija od Grada tražila 17 milijuna kuna, a dobila deset. 

- Niste u dobro sa svojim direktorom pa nas optužujete, kazao je Meštrović dodajući kako žele jednog vijećnika u Nadzornom odboru tvrtke, ali koji nije iz HDZ-a. 

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić je kazao kako bi sve zapravo trebali zanimati radnici.

- Vozači su deficitarno zanimanje, oni rade za pet-šest tisuća kuna, a mogli bi bilo gdje drugdje imati nekoliko tisuća eura plaću. Jasno je da mnogo toga ne funkcionira i ima prostora u kojem je moguće aktivirati sve ono što trenutno nije u funkciji. Brzo ćemo se suočiti s manjkavošću kredita i nemojmo pretvarati u heroja nekoga tko to nije. Direktor Liburnije nije heroj jer njegova tvrtka ima dug i manjak, kazao je Vučetić dodajući kako je sramota to što nitko osim Zadra i Obrovca ne subvencionira javni prijevoz.

 

20. travanj 2024 02:40