StoryEditorOCM
4 kantunaPAMETNI ZADAR

Krenuo ZUM 4.0: uskoro dostupne nove aplikacije koje će vam olakšati snalaženje u javnom prijevozu i pronalazak slobodnog parkirnog mjesta

Piše M. Magaš
31. siječnja 2023. - 14:49

Zadrani i njihovi gosti više ne bi trebali muku mučiti s pronalaženjem praznog parkirališnog mjesta u gradu, već bi, u svega par klikova, mogli saznati gdje ima slobodno ili pak gdje je najoptimalnije da će ga uskoro biti.

Ovo je samo jedna od brojnih prednosti koje nudi nova aplikacija ”Zadar ParkIn” koja je danas puštena u opticaj. Naime, u utorak je u Kneževoj palači službeno predstavljen kraj europskog projekta ”Zum 4.0”, vrijednog gotovo dva milijuna eura.

Osim rješenja sustava pametnog parkiranja, u sklopu ovog projekta razvijena je još jedna aplikacija. Riječ je o ZadarSmartCity, koja prije svega služi građanima i posjetiteljima za javni prijevoz i lakše snalaženje u njemu kroz novorazvijeni sustav informiranja. Srce svega bit će Centralni informacijski sustav.

Cilj ovog projekta je poboljšanje života građana grada Zadra.

Gradonačelnik Branko Dukić pohvalio je prije svega trud i rad članova gradskog Odjela za EU fondove.

image

 gradonacelnik Branko Dukic.
 

Luka Gerlanc/

- Sjećam se koliko smo truda uložili samo u objašnjenje skraćenica svih ovih naziva, a kamo li sve ono što ovi projekti donose građanima u svakodnevnom životu. Drugačije je kad gradiš vrtić: imaš projekt, vizuale koji svi vide i razumiju i jednostavno je lakše objasniti. Ipak, sad će ova kratica ZUM dobiti svoju praktičnu primjenu, time i smisao i svrhu – rekao je gradonačelnik Dukić dodavši kako cilj ovog tehnološki zahtjevnog i opsežnog projekta pojednostavniti pristup javnim uslugama i podići kvalitetu urbanog življenja.

- Vidjet ćete kako ova lagana aplikacija pomaže u svakodnevnom snalaženju u prometu, štedi vrijeme, čuva okoliš, smanjuje gužve... Bit će ujedno moguće slati vozačima informacije o stanju na cestama, privremenim prometnim regulacijama, podešavati semafore prema trenutnim zahtjevima u prometu, preusmjeravati promet na manje opterećene prometnice... - nabrojao je Dukić te istaknuo kako se ovakav koncept razvija već godinama.

image
Jure Miskovic/Cropix/Cropix

- Preduvjet za uvođenje ovih pametnih rješenja je i izgrađena zajednička, bazična infrastruktura koju je Grad Zadar ubrzano razvijao, poput vlastite optičke i WIFI mreže, serverski kapaciteti i slično. Zadar je u tom pogledu neovisan o teleoperaterima i jedan od rijetkih u zemlji koji ima ovako dobro zavijenu gradsku mrežu – jasan je Dukić.

- Prošle su godine ugrađivali senzori na 1200 parkirnih mjesta pod naplatom, a na razini cijelog grada je inače 1800 naplatnih mjesta, pa nam je cilj u budućnosti da sva budu pokrivena senzorima. Naš je cilj nastaviti razvijati tehnološka rješenja koja olakšavaju pristup lokalnim, javnim uslugama. Vjerujem kako ćemo čitav niz javnih usluga ponuditi kroz cjelovitu informaciju i mogućnost plaćanja različitim načinima upravo putem ZadarSmartCity aplikacije – zaključio je Dukić.

image
Luka Gerlanc/
image
Luka Gerlanc/

Dodajmo ovome kako  ova aplikacija sadrži jedan novitet: ZadarSmartCity karticu. Iako će ova kartica će u početku služiti isključivo za plaćanje voznih karti u javnom prijevozu, planova za nju ne nedostaje: u budućnosti će se moći koristiti i za naplatu karata za posjet muzeja, palača, izložbi, kazališta...

Više o samim projektima pročitajte na LINKU.

25. travanj 2024 08:50