StoryEditor
4 kantunaZADRANIN KREŠIMIR DAMJANOVIĆ POBJEDNIK JAPANSKOG NATJEČAJA

Krešimirov projekt pobijedio je među 1.081 radom arhitekata iz cijeloga svijeta

Piše Zadarski.hr
5. listopada 2017. - 17:51
1

Zadranin Krešimir Damjanović, arhitekt u arhitektonskom timu Nikole Bašića „Marinaprojekt d.o.o.“, pobjednik je ovogodišnjeg natječaja Shinkenchiku za 2017. godinu.

Nagrada se dodjeljuje inovativnim projektima na temelju prosudbe jednog žiratora, a ove godine to je bio Go Hasegawa, jedan od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije!

- Izuzetno je važno istaknuti ovaj fantastičan uspjeh osvajanja prve nagrade među čak 1081 radom iz cijelog svijeta! Taj uspjeh značajan je za svjetsku promociju kulture i arhitekture ne samo grada Zadra već i cijele Hrvatske, a usporediv je sa sportskim uspjehom Gorana Ivaniševića prilikom osvajanja Wimbledona 2001. godine ili glazbenim uspjehom zadarskog benda Riva prilikom osvajanja Eurosonga 1989. godine!, poručili su iz Društva arhitekata Zadar.

Tema natječaja bila je "Kuća Dimenzija", a Krešimir je svojim projektom "Kuća Kolaž" najbolje odgovorio na zadanu temu baveći se propitivanjem dimenzija u odnosu prema različitim kulturama, vremenu i ljudima.

Ova nagrada posebna je čast, poticaj, motivacija i potvrda ne samo skromnom mladom arhitektu Krešimiru Damjanoviću i svim hrvatskim arhitektima već i onima koji još uvijek vjeruju kako se upornost, predanost i marljivost ipak isplate.

Dosadašnji hrvatski dobitnici 1. nagrade na natječaju Shinkenchiku su još samo bili arhitektonski dvojci: Ivan Crnković i Emil Šverko 1983. godine te Vinko Penezić i Krešimir Rogina 1984. godine.

Izdvojeno

23. rujan 2020 05:26