StoryEditorOCM
4 kantunaDIREKTOR HTZ-A

Kristjan Staničić: Zadarska županija dosegnula 67 posto lanjskog prometa! Polako se otvara i aviopromet...

Piše Mišel Kalajžić
23. srpnja 2020. - 09:04
Direktor HTZ-a Kristjan Staničić u hotelu 'Kolovare' u Zadru susreo se s predstavnicima županijskih turističkih zajednicaMišel Kalajžić

U srijedu je u Zadru, u hotelu "Kolovare" održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s turističkim zajednicama Zadarske županije.

Uz direktora HTZ-a Kristjana Staničića, koordinacijskom sastanku prisustvovali su direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija te 28 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja Zadarske županije.

– Veseli me što je upravo Zadarska županija jedna od predvodnica turističkog prometa u ovom trenutku u Hrvatskoj, s obzirom na porast koji bilježi praktično u svim segmentima turističkog smještaja. Veseli me također činjenica što se polako otvara i aviopromet koji će dati dodatni doprinos rastu turističkog prometa u Zadarskoj županiji – kazao je Staničić.

– Na današnji dan u Hrvatskoj se bilježi više od 670 tisuća turista, od čega je 100 tisuća domaćih gostiju. Hrvatska je hit destinacija na inozemnom tržištu i jedna od rijetkih zemalja koja danas bilježi turistički promet u odnosu na konkurenciju na Mediteranu – rekao je Staničić.

image
Mišel Kalajžić

Komentirao je i nizozemsko stavljanje Hrvatske na narančastu listu zaraze koronavirusom, kazavši kako je to odraz rasta zaraženih od prošloga tjedna, te da vjeruje da će se situacija promijeniti i Hrvatska vratiti na zelenu listu zbog manjeg broja zaraženih prošlih dana. U ovom se trenutku u Hrvatskoj odmara više od 22 tisuće Nizozemaca, najviše u kampingu.

Što se tiče njemačke objave o partijanju na Zrću, radi se o ciljanom nastojanju da se gosti zadrže u vlastitoj zemlji, što je donekle legitimno, a Hrvatska je reagirala kroz pozitivnu kampanju naglašavajući pozitivnu epidemiološku situaciju i sigurnost destinacije, rekao je Staničić, dodavši kako se i prema primjeru hotela "Kolovare" vidi da se propisane mjere kod nas dobro primjenjuju i poštuju.

Staničić nije znao koliko je oboljelih od koronavirusa na 100 tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana u Hrvatskoj i je li to manje od 16 koliko propisuju pojedine europske zemlje u određivanju sigurnosti putovanja, kazavši kako te procjene ovise o različitim kriterijima kod svake zemlje.

– Važno je da se pridržavamo epidemioloških mjera – zaključio je direktor HTZ-a Staničić.

image
Mišel Kalajžić


ODLIČNI REZULTATI Zadarska županija dosegnula 67 posto prometa

Turistički promet u Zadarskoj županiji dosegnuo je 67 posto lanjskog, od čega je 60 posto komercijalni promet, to su odlični rezultati, zahvaljujući vjernim tržištima, Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Poljskoj, te domaćim gostima, s tim da su neka tržišta imala i 90-postotni promet. Pokazali smo se kao sigurna autodestinacija, a naše nautičke prednosti su također došle do izražaja u pandemijskim uvjetima. I dalje smo treća županija po uspješnosti, a privatni smještaj kreće se oko 60 posto realizacije. Prešli smo 2 milijuna noćenja u tri tjedna srpnja, trenutačno je 110 tisuća turista u našoj županiji – izjavila je direktorica TZ Zadarske županije Mihaela Kadija.

29. svibanj 2024 00:48