StoryEditorOCM
4 kantunaCRVENI KRIŽ ZADAR

"Krizni volonteri su na raspolaganju. Ako bude potrebe, angažirat će se još ljudi". Na Facebooku otvorene grupe za pomoć starijim sugrađanima

Piše Piše Ana Vučetić Škrbić
16. ožujka 2020. - 21:50

Još u petak, zadarski Crveni križ na raspolaganje je stavio 30 svojih interventnih volontera, obučenih za pomaganje u kriznim situacijama. Prvi zadatak bio je postavljanje šatora za karantenu pred ulazom u zadarsku bolnicu, a sada čekaju nove upute Stožera civilne zaštite Zadarske županije. U ovako kriznim situacijama, naime, sve udruge koje se bave volontiranjem taj posao prepuštaju Crvenom križu koji je logistička potpora Stožeru.

- Naši krizni voloteri su obučeni, prošli su sve potrebne edukacije i stavljeni na raspolaganje. Ukoliko bude potrebno, angažirat će se još ljudi. Do sada nikad nismo zakazali, pa nećemo ni ovaj put- kaže Bore Galac, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa odakle su jučer apelirali da se u narednim danima građani u što većem broju odazovu na darivanje krvi, kako na transfuziji tako i na terenima, zato što je trenutna zaliha dragocijene tekućine smanjena je na razini cijele zemlje. Prilikom darivanja krvi potrebno se držati pravila kriznog stožera: udaljen razmak od bar 2 metra između osoba, osoba mora biti zdrava, zabranjen je pristup darivanja krvi ako ste bili u kontaktu sa osobom koja ima Corona virus (COVID-19) ili ako ste u kontaktu sa osobom koja je u samoizolaciji.

Osim instituacija, angažirala se i sama zajednica. Zadarska studentica Jelena Palikuća pokrenula je Facebook grupu "Jedni za druge - Zadar", platformu koja će povezati ljudi koji su u rizičnoj skupini i samoizolaciji, sa sugrađanima koji su u mogućnosti za njih obaviti nabavku namirnica, lijekova ili šetanja pasa.

- Najviše možete pomoći tako da u svojim zgradama ponudite pomoć susjedima i pogotovo starijim osobama kojima se ne preporučuje izlazak vani. Obavijest možete zalijepiti i na ulazna vrata ili ubaciti u kaslić. Radi smanjenja mogućnosti da se virus proširi, apeliramo na to da mreže solidarnosti razvijate prvenstveno u vašoj mikrosredini - započnite u vašem ulazu ili ulici, potom u kvartu. Preuzimajte slučajeve koji su vam bliži, zalijepite obavijest na vrata svoje zgrade kako bi vam se stariji ili bolesni članovi zajednice mogli javiti i kontaktirajte predstavnika stanara kako biste prvo provjerili potrebe vaše neposredne okoline- kaže ova mlada studentica dodajući kako se, osim kupovinom namirnica, starijima može pomoći nabavkom lijekova, iznošenjem smeća, obavljanjem poštanskih usluga, pa i dostavom obroka iz restorana ili pučke kuhinje. U svega nekoliko sati okupila je 300-njak Zadrana.

01. svibanj 2024 04:31