StoryEditorOCM
4 kantunaDAN OTVORENIH VRATA

Kroz učenje jezika upoznali njemačku kulturu i civilizaciju

Piše B.S.
28. studenog 2023. - 11:02

U ponedjeljak, 27. studenog, na Sveučilištu u Zadru održan je Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku. Riječ je o godišnjoj manifestaciji koja je organizirana u svrhu promocije učenja njemačkog jezika i upoznavanja s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja.

Dan otvorenih vrata privukao je ove godine oko 120 učenika iz osnovnih i srednjih škola iz Zadarske i Karlovačke županije. Posjetitelji su imali priliku sudjelovati u brojnim zanimljivim i edukativnim aktivnostima. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku pripremili su 18 različitih radionica kreativnog i istraživačkog sadržaja.

Neke od ponuđenih radionica bile su: “Deutsche Städte und Landschaften”, „Spiel mit zweideutigen Wörtern“, “Ruhrpott - Dialekte”, “Nonverbale Kommunikation”, “Grußformeln”, “Memoryspiel - Berufsnamen”, “Von einer Blume zu einem Wald”, “Falsche Freunde”, “Memory-Deutschland”, „Germalias“ i druge.

Osim toga, posjetitelji su mogli razgledati Odjel za germanistiku, razgovarati sa studentima i nastavnicima, sudjelovati u interaktivnim igrama i pogledati izložbu postera poznatih njemačkih umjetnika.

- Dan otvorenih vrata ima višestruke ciljeve. Prije svega želimo promovirati učenje njemačkog jezika kao stranog jezika i istaknuti njegovu važnost i korist za osobni i profesionalni razvoj učenika, ali i upoznati ih s bogatstvom jezične, kulturne i civilizacijske raznolikosti njemačkog govornog područja i kroz zabavu i druženje u ugodnoj i opuštenoj atmosferi pobuditi zanimanje i motivaciju za učenje njemačkog jezika, ističe v. d. pročelnice Odjela za germanistiku izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč.

Doprinos tomu dala je i spomenuta izložba postera koja je učenicima omogućila da se upoznaju s nekim od najvažnijih i najutjecajnijih njemačkih umjetnika iz različitih razdoblja i stilova. Potaknula je učenike da razvijaju svoje jezične i vizualne vještine, kao što su čitanje, pisanje, slušanje, govor, opisivanje, uspoređivanje, analiziranje, interpretiranje i vrednovanje umjetničkih djela na njemačkom jeziku, i da razmišljaju o povijesnom, društvenom, političkom i kulturnom kontekstu

- Važno nam je povezati učenike i studente Odjela za germanistiku i omogućiti im razmjenu iskustava, znanja i informacija o učenju njemačkog jezika i studiranju na Odjelu za germanistiku. Posebno nam je drago da imamo konstantno vrlo dobru suradnju s našim zadarskim školama, ali i što smo ovaj put uspjeli privući učenike iz opće i jezične gimnazije Bernardina Frankopana Ogulin kojima smo nakon održanih aktivnosti pokazali i naš grad.

Nadamo se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija, poručila je Jeleč.

Dan otvorenih vrata organiziran je na Sveučilištu u Zadru uz podršku sljedećih partnerskih institucija: DAAD, OeAD, Austrijski kulturni forum Zagreb, Veleposlanstvo Švicarske i Veleposlanstvo Austrije u Zagrebu. U organizaciji ove manifestacije sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Marijana Jeleč, doc. dr. sc. Nikolina Miletić, više lektorice Geriena Karačić, Marina Lovrić i Žaklina Radoš, te strane lektorice Judith Hansmeier i Amina Križnik.

Dan otvorenih vrata Odjela za germanistiku bio je uspješan i zanimljiv događaj koji je pokazao da učenje njemačkog jezika može biti zabavno i korisno. Učenici su bili zadovoljni svojim iskustvom i izrazili su želju da ponovno posjete Odjel za germanistiku. Nastavnici i studenti Odjela za germanistiku zahvaljuju svim posjetiteljima i partnerima na sudjelovanju i podršci i nadaju se da će Dan otvorenih vrata postati tradicionalna manifestacija koja će privući i u Zadru okupiti mlade ljubitelje njemačkog jezika iz drugih hrvatskih županija.

02. svibanj 2024 05:13