StoryEditorOCM
4 kantunaRASPUŠTEN ZADARSKI OGRANAK UTEMELJITELJA HDZ-A

Krpina: Ovo je odmazda - nisu mi dali niti da pročitam Kalmetin pamflet s optužnicom. Ovako su komunisti nekad slali na Goli otok!

Piše Zadarski.hr
23. ožujka 2018. - 00:12
krpina

Drago Krpina više nije predsjednik utemeljitelja HDZ-a Zadarske županije. Na sjednici Predsjedništva Zajednice utemeljitelja HDZ-a "dr. Franjo Tuđman", na čijem je čelu Mario Kapulica u četvrtak je popodne donesena odluka o raspuštanju zadarskoga ogranka. Raspuštanje se dogodilo samo nekoliko dana nakon što je Krpina oštro napao vodstvo stranke i u pismu koje je uputio Predsjedništvu HDZ-a zatražio da se provede unutarstranački referendum o Istanbulskoj konvenciji.

Izvor iz HDZ-a, međutim, kaže kako razlog rapuštanja nisu Krpinini napadi, nego je riječ o jednoj od najzatvorenijih i po broju članova "najsiromašnijih" organizacija ove zajednice te da je njezino raspuštanje bilo i ranije planirano. Kada je Krpina preuzeo vodstvo od Zlatka Begonje, zadarski utemeljitelji navodno nisu imali kvorum.

- Na čelu te organizacije desetak godina bio je Zlatko Begonja, planirala se izborna Skupština, ali je Begonja prije dvadesetak dana iznenada dao ostavku i na njegovo mjesto kao jedini kandidat izabran je Krpina. Da motiv raspuštanja nije njegov posljednji istup i da se ne radi ni o kakvim sankcijama govori to što je Krpina ostao zamjenik Marija Kapulice u nacionalnoj organizaciji utemeljitelja, izjavio je Jutarnjem listu izvor iz HDZ-a.

Već je formirano Povjerenstvo u čijem su sastavu Stanko Batur, Mile Marić i Bert Parać koje će u Zadarskoj županiji obaviti reviziju članstva i u roku od šest mjeseci organizirati izbornu Skupštinu na kojoj će biti izabrano novo vodstvo.

Drago Krpina u četvrtak je navečer Jutarnjem listu potvrdio da je ogranak raspušten. Bio je rezigniran i kako je kazao, pomalo u sjetnom raspoloženju.

- Ne znam što reći. Kako čovjek prolazi kroz život i kako prolaze godine, razloga za čuđenje trebalo bi biti što manje. Ali čini se da uvijek ostane dovoljno razloga za zgranutost. Razmišljam o jednom zadovoljstvu koje me očekuje - što ću biti pošteđen toga da sjedam za isti stol s ljudima od kojih treba čuvati svoju čast i dostojanstvo - komentirao je Krpina i dodao:

- Izgleda da posao politike i nije ništa drugo nego varati. A ja na to nisam nikad tako gledao. Nisam bezgrešan, imao sam loših poteza i stvari koje ne bih ponovio, ali svoj sam posao nastojao uvijek časno raditi.

U izjavi za riječki Novi list, Krpina je bio još konkretniji:

-To je odmazda. Županijski odbor utemeljitelja raspustili su zbog mojeg zalaganja protiv Istanbulske konvencije. Da sam prije nekoliko dana uputio potporu tom glasovitom "svetom pismu", vjerojatno bih večeras bio unaprijeđen u savjetnika predsjednika HDZ-a. Svakom razumnom to je jasno. Nažalost, ova unutarstranačka organizacija, koja bi trebala biti prvi jamac moralnosti i dosljednosti u HDZ-u, pretvorila se u svoju suprotnost, izjavio je riječkom dnevniku Krpina nazivajući "običnim budalaštinama" obrazloženje prema kojem je do te odluke došlo zbog nekih organizacijskih propusta.

-Predčasni Božidar Kalmeta, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Zadarske županije, uputio je Predsjedništvu Zajednice utemeljitelja jedan pamflet s nedvojbenim lažima i on je poslužio kao temelj odluke o raspuštanju. Taj je dopis predčasnog Kalmete pročitan na sjednici, ali ga meni, iako sam na tome inzistirao, nisu dali. Optužnicu, dakle, nisam dobio, a niti unaprijed sročenu presudu. To nadilazi i takozvane administrativne odluke bez suda na osnovu kojih su komunisti svoje partijske drugove nekad slali na Goli otok. Čak su i oni dobivali tekst tih administrativnih odluka. Moji drugovi iz HDZ-a nadmašili su tu razinu. Ja nisam dobio niti administrativnu odluku. Istinabog, neće me poslati na Goli otok. I to je nešto, rekao je Krpina Novom listu.

On ističe da "ostaje kod svih iznijetih stavova o ovom famoznom dokumentu".

- Motivacija kojom su isforsirane te pohvale konvenciji toliko je prizemna da čovjek prema tome osjeća prijezir, zaključuje Krpina

Sjednica utemeljitelja trajala je više od tri sata, a u četvrtak navečer su, kako su naveli u priopćenju, podržali odluku Predsjedništva stranke i Vlade da nastavi s procesom potvrđivanja Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, uz interpretativnu izjavu i rezerve financijske prirode.

18. travanj 2024 14:25