StoryEditorOCM
4 kantunaFOTOGALERIJA: SVEČANA AKADEMIJA O AKCIJI MASLENICA

Krstičević: Dokazali smo tada kako zajedno možemo sve!

Piše AVŠ
20. siječnja 2017. - 18:35
vro_akademija1-200117_resize.JPG

Svečanim mimohodom gradskim ulicama svih postrojbi koje su sudjelovale u vojno-redarstvenoj akciji Maslenica, u Zadru je, u petak, obilježena 24. godina od velike i slavne akcije koja je 1993. godine ponovno povezala sjever i jug Hrvatske.

Akcijom koja je krenula 22. siječnja u 6 sati ujutro pod kodnim imenom "Gusar, u pet dana koliko je trajala, oslobođeno je 15-ak okupiranih sela u zadarskom zaleđu, ali i strateška toča Masleničko ždrilo zahvaljujući kojemu je ponovno, nakon godinu i pol dana, ponovno povezana cijela zemlja. Te ratne zime, naime, iz Zagreba se do Zadra putovalo i po 15 sati, a grad i okolica mjesecima su živjeli bez osnovnih uvjeta poput struje i vode.

- Ova akcija bila je prekretnica. Trebalo je u tim vremenima imati viziju i hrabrost za jednu ovakvu operaciju i zato se danas trebamo sjetiti prvog hrvatskog predsjednika Franje tuđmana te generala Janka Bobetka i Ante Gotovine. Akcija Maslenica ojačala je nadu, dokazala kako zajedno možemo sve. Pokazali smo svima kako sami možemo osloboditi svoj okupirani teritorij i stvorili snažnu polugu za pozicioniranje Hrvatske na međunarodnoj sceni. No, ono što je posebno važno, osnažili smo svoj karakter pobjedničke vojske. Naši vojnici danas brend su u Hrvatskoj i izvan nje i upravo zato iznimno mi je drago da je baš ova, Plenkovićeva Vlada, po prvi puta povećala obrambeni proračun- kazao je jučer u Zadru potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, jedan od niza visokih uzvanika na obilježanju akcije Maslenica.

Uz Krstičevića kao izaslanika premijera, u Zadru je bio i ministar branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednice i savjetnik za branitelje Ante Deur, načelnik glavnog stožera oružanih snaga, general Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Marko Srdarević te brojni drugi generali i admirali.

- Kao zapovjednik 4. gardijske brigade koja je sudjelovala u operaciji Maslenica, posebno sam ponosan na sve naše poginule i ranjenje branitelje i suborce te njihove obitelji. Zahvaljujući njima smo pobijedili, i zato smo mi, koji smo ostali živi, dužni čuvati uspomenu na ovu akciju i čuvati njihove snove o boljem životu u ovoj zemlji- kazao je na svečanoj akademiji u zadarskom HNK general Mirko Šundov.

U akciji Maslenica, po prvi put u jednoj vojnoj operaciji, sudjelovale su sve grane oružanih snaga: zrakoplovstvo, mornarica i kopnena vojska, a u samo 72 sata oslobođena su i 92 četvorna kilometra okupiranog hrvatskog teritorija. U Akciji Maslenica i nakon nje poginulo je 127 hrvatskih branitelja, a najveću tragediju doživjela je 3. Gardijska brigada "Kune" koja je u obrani Kašića 1. veljače izgubila 24-ero svojih pripadnika.

Upravo u čast svima poginulima u akciji Maslenica, na Gradskom groblju u Zadru u petak su pred središnjim križem položeni vijenci i zapaljene svijeće, a nakon toga je održana i misa za Domovinu u crkvi Svetog Šime.

08. svibanj 2024 04:04