StoryEditorOCM
4 kantunaSKALPEL NA SPAVANJU

Krvavi obračun u Psihijatrijskoj bolnici na Ugljanu: ‘Nisu me puštali vani jer nisam htio piti tablete. Ušao sam u sobu i napravio cap, cap, cap...‘

Piše Božana Sviličić
8. svibnja 2023. - 20:33

- Ušao sam u sobu dok je spavao. Napravio sam ‘cap, cap, cap,‘ a onda sam začuo jako vrištanje. Bacio sam skalpel, oprao ruke od krvi i otišao na doručak. Tamo sam priznao što sam učinio. Rekli su mi da se smirim - ispričao je 29-godišnji K.E. u ponedjeljak na Županijskom sudu u Zadru gdje je iznio obranu za slučaj pokušaja ubojstva na Odjelu forenzične psihijatrije u Psihijatrijskoj bolnici na otoku Ugljanu 20. studenog prošle godine.

Rekao je kako nije kriv za pokušaj ubojstva, te da nije želio da dođe do ovog scenarija.

- Sada ne mogu vratiti vrijeme, no da mogu ne bih ga više dirao. Tada sam bio tri i pol godine u bolnici, štrajkao sam zbog terapije koja mi nije odgovarala. Nisu me puštali vani i optuživali su me za neke stvari koje nisam učinio - objasnio je.

Vještačenjem je, naime, utvrđeno da je 29-godišnjak tada kao pacijent bio smanjeno ubrojiv, ali svjestan što radi, pa je slučaj dobio svoj epilog na Kaznenom odjelu Županijskog suda u Zadru gdje mu se sudi za pokušaj ubojstva. Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Zadru (ŽDO) tereti se da je u sobi broj četiri oko osam sati pokušao skalpelom ubiti drugog pacijenta.

image

Zastupnik optužbe Ivica Škara

Jure Mišković/Cropix

Oko 8 sati ušao je u sobu pa je pacijenta dok je spavao na krevetu, jednom rukom uhvatio za glavu i pritisnuo o jastuk. Drugom rukom ga je skalpelom dugim 5, 5 centimetara, a širokim jedan centimetar, tri puta porezao po vratu. Kada je ovaj počeo vikati ‘upomoć‘ pobjegao je iz sobe. U napadu je drugi pacijent zadobio lake tjelesne ozlijede u vidu višestrukih otvorenih rana vrata.

- Nisam ga pokušao ubiti. Tu noć nisam uopće spavao. Tablete sam pljuvao, nisam ih htio piti jer sam bio previše sediran, umrtvljen. U bolnici su mi radili pritisak zbog mog štrajkanja tabletama. Ne sjećam se da sam tehničaru rekao da sam to napravio samo da napustim bolnicu i idem u zatvor, no činjenica je da sam htio napustiti bolnicu. Davali su mi neke jake injekcije, pa sam izgubio pamćenje – posvjedočio je 29-godišnjak koji je u sudnicu doveden s lisicama na rukama iz Zatvora u Zadru gdje je prebačen u četvrtak iz Zatvorske bolnice u Zagrebu.

- Poznavao sam ga godinu i pol dana, a upoznali smo se u bolnici. Nismo bili u svađi. Nekad smo bili dobri nekad ne. Dan, dva prije pitao sam ga da mi da nešto jesti. Bio sam gladan, a on mi je bio dužan neke novce jer sam mu dao na dug ‘I phone 3 ili 4‘ za 150 kuna. On to nije htio učiniti, pa sam sam bio malo ljut - opisao je 29-godišnjak situaciju između njega i drugog pacijenta uoči sukoba.

Ispričao je kako su ga u bolnici optuživali za razne stvari jer nije htio piti tablete, a situacija je eskalirala nakon što ga je ovaj prijavio da u sobi ima oštre predmete.

-  U sobi sam imao nožić za rezanje kruha i dva skalpela. Jedan skalpel mi je ostao zaljepljen ispod ladice na stolu u sobi. On me prijavio da imam oštre predmete, sve sam to bio pobacao, ali mi je ostao jedan skalpel koji nije pronađen u pretresu, pa me netko podsjetio da ga imam. Kada sam došao sa skalpelom u njegovoj sobi je mislim bio još jedan pacijent. Nije me nitko zaustavljao. On se taman probudio, a kada sam vidio krv otišao sam ća – rekao je optuženik.

Dodao je kako se sad u zatvoru osjeća puno smirenije.

- Sada se osjećam dobro. Nisam nikog mislio ubiti. Žao mi je što je sve to eskaliralo do te mjere – naveo je.

Sutkinja Dijana Grancarić odbila je, međutim, prijedlog obrane da se u tijeku suđenja sasluša njegov liječnik iz bolnice na Ugljanu smatrajući da takav iskaz ne može biti objektivan.

image

Sutkinja Dijana Grancarić

Cropix/

Odvjetnik optuženog 29-godišnjaka Siniša Katuša zatražio je njegovo oslobađanje od odgovornosti i kaznenog djela jer je riječ o čovjeku koji je u to vrijeme bio pacijent Psihijatrijske bolnice Ugljan, a ne osoba u normalnom okruženju.

- S obzirom na svoje psihološko stanje on je predan na čuvanje i skrb ustanovi zbog čega se mora osloboditi i pustiti iz zatvora. Nije dokazano da je postupao u namjeri. On je pacijenta htio prestrašiti jer da je htio mogao je dodatnim pritiskom doseći vitalne strukture vrata. To nije učinio svojom voljom jer nije htio preći granicu lakšeg ozlijeđivanja. Htio je promijeniti sredinu koja je postala teška i toksična - rekao je Katuša.

Zastupnik optužbe Ivica Škara, međutim, smatra kako se 29-godišnjak mora osuditi na bezuvjetnu zatvrsku kaznu uz obavezno psihijatrijsko liječenje jer je riječ o - višestrukom recidivistu.

- Iako negira da nije želio usmrtiti, nego nanijeti ozlijede, evidentno je da takva obrana nije potkrijepljena dokazima. Iz njegove obrane je vidljivo da je postojao motiv za obračun. Da je htio samo privući pozornost mogao je oštećenika porezati jednom po nekom drugom dijelu tijela. Međutim on ga je tri puta porezao po vratu, a na pitanje oštećenog: ‘hoćeš li me ubiti?‘, odgovorio je: ‘hoću‘ - rekao je Škara, te dodao kako je 29-godišnjak bio smanjeno ubrojiv, ali je ipak shvaćao što radi.

- Unatoč tome što je mlad, on je specijalni recidivist, te je od 2015. do 2019. godine pet puta pravomoćno optuživan za razna kaznena djela, među kojima i za ona protiv života i tijela, što nije utjecalo na njega da korigira ponašanje. Vjestačenjem je utvrđeno da i dalje postoji opasnost da ponovi isto ili teže kazneno djelo. Već je bio na prisilnom psihijatrijskom liječenju, pa nije došlo do oporavka – zaključio je zastupnik optužbe.

Sutkinja Dijana Grancarić najavila je donošenje presude, za četvrtak. 11, svibnja.

image

zgrada Županijskog suda na zadarskom Poluotoku
 

Jure Mišković/Cropix
17. travanj 2024 12:06