StoryEditorOCM
4 kantunaREZULTAT OBDUKCIJE

Kujica Amari uginula je zbog napada parazita, a ne zbog zlostavljanja

Piše Mišel Kalajžić
22. ožujka 2021. - 21:27

Kujica Amari koja je uginula u teškom stanju zbog čega se sumnjalo na zlostavljanje, a bila je stara svega tri mjeseca, stradala je zbog infekcije parazitima i za njenu smrt nije odgovoran vlasnik s Vira - pokazala je obdukcija. To je, kako neslužbeno doznajemo, rezultat istrage koja je pokrenuta nakon što je prijavljen slučaj zlostavljanja psa zbog sumnje na izgladnjivanje i prebijanje. U Zadarskom azilu za pse gdje je kujica dospjela, volonterke su uložile napore da je spase, ali unatoč njihov naporima, pas je na koncu uginuo. Nakon što s eslučaj pojavio u medijima, policija je preuzela slučaj, zajedno s veterinarskom inspekcijom. Obdukcija koju su poduzeli zadarski veterinari, pokazali su da je kujica oboljela zbog napada parazita što je i uzrok smrti. Utvrđeno je da uzrok smrti nije prebijanje i zlostavljanje, kako se u početku sumnjalo.

Volonterke su učinile sve da je održe na životu, a dale su joj ime Amari. Za zlostavljanje je osumnjičen vlasnik s Vira kojega je istraživala policija. Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata izvršila je inspekcijski nadzor na lokaciji u Viru te je utvrdila povredu propisa iz članka 45. st. 1. Zakona o veterinarstvu. Također s obzirom na to da je utvrđeno kako je jedan od šest zatečenih odraslih pasa pothranjen, doneseno je rješenje kojim se vlasniku nalaže osiguravanje kliničkog pregleda i medicinsko mišljenje veterinara u veterinarskoj organizaciji o zdravstvenom stanju psa sukladno članku 6. stavak 2. Zakona o zaštiti životinja. U svrhu zaštite pasa kod istoga vlasnika izvršit će se kontrola izvršenja rješenja.

U početku se tvrdilo da je vlasnik psa lovac s Vira, međutim tamošnja lovačka udruga to je demantirala i ustvrdila kako niti jedan njihov član ne uzgaja takve pse. U međuvremenu smo neslužbeno doznali da je vlasnik kujicu od početka liječio i vodio kod veterinara, ali je njeno stanje bilo loše zbog infekcije parazitima. Nakon što je dospjela u Zadarski azil posumnjalo se na zlostavljanje, međutim obdukcija poduzeta nakon prijave pokazala je da je pas bio bolestan, a ne zlostavljan. Ipak, naloženo mu je da popravi uvjete u leglu. Policija će posebno izvješće o svemu poslati Općinskom državnom odvjetništvu, dok će Veterinarska stanica nadzirati uzgoj pasa kod vlasnika.

Ostali slučajevi pod istragom

Niz slučajeva zlostavljanja i usmrćivanja životinja nastavljen je na zadarskom području masovnim trovanjem životinja u Radovinu. Tamo je stotinjak životinja stradalo zbog trovanja, mačaka i pasa, zbog čega su mještani uznemireni. Zadarska policija u Radovinu obavlja izvide kako bi otrkili tko stoji iza masovnog usmrćivanja životinja. Na zadarskom području u zadnje vrijeme prijavljeno je više slučajeva zlostavljanja životinja. Kuja Elza do smrti je izgladnjivana u Sukošanu, u istom su mjestu mačke gađane samostrelom, dok su u Poličniku pijevci gađani iz zračne puške. U svim slučajevima policija je pronašla i prijavila počinitelje.

24. travanj 2024 12:18