StoryEditorOCM
4 kantunaKAKO SE SKUĆITI?

Kupnja stana ili iznajmljivanje? Sva novogradnja ide za turizam, a mlade obitelji nemaju gdje živjeti. Agenti: Subvencije poskuplju stambene kvadrate!

Piše Barbara Čemeljić
9. svibnja 2022. - 11:41

Cijene stambenih nekretnina i najam u Zadru sve je veći problem. Obiteljima na početku svojih poslovnih karijera često su i nedostižne. Život za mlade u gradu postaje sve skuplji. Svake godine sve manje mladih se odseli od roditelja i ide u potragu za stanom. Takvo stanje traje već duže vrijeme te ni pandemija nije mogla zaustaviti rast cijene nekretnina.

“Korona period, pogotovo u početku je na neki način pomogla građevinskom sektoru, jer dok ništa ili dosta toga nije radilo, građevinski sektor je neometano funkcionirao. Dosta toga se izgradilo u relativno malom periodu, sukladno tomu, tržište nekretnina je na taj način obogaćeno novim nekretninama, od kojih je velika većina građena za daljnju prodaju” – kaže Vedran Vinketa iz agencije Idassa.

Osim pandemije, tržište nekretnina suočava se s potencijalnim rizicima rata u Ukrajini i uvođenjem eura u Hrvatskoj. Što se tiče rata i kako će on utjecati na rast cijena u Zadru prerano je za reći. Za sada stanje na tržištu funkcionira te cijene rastu ali više zbog samog ljeta koji se bliži. 

image

U Zadru je preko APN-a izgrađeno nekoliko stotina stanova

Jure Miskovic/Cropix

“Situacija je je u najmanju ruku neizvjesna i ovisi o puno raznih faktora koji će se na kraju odraziti na stanje ekonomije na europskoj razini, pa tako i na naše stanje u Hrvatskoj. Uvođenjem eura smatra se da će se stabilizirati tržište nekretnina. Rast cijena na tržištu se događa i to laganim koracima” – kazao je Vinketa.

Prema Vinketi, periodične subvencije kao što je APN dobrodošle su na tržište. To je period kada je povećan interes kupaca za nekretninama na tržištu. Mlade obitelji izražavaju veću potražnju upravo radi stambenog kredita uz državnu subvenciju. No prema HNB istraživanju pojava APN kredita uzrokovala je rast cijena. Koliko god je želja bila pomoći mladima uz subvencioniranje toliko je došlo do još većeg rasta cijena nekretnina. Agent za promet nekretninama, Vedran Vinketa, kazao je kako korisnici ipak imaju neke beneficije koje klasični krediti nemaju nekoj mjeri. Istaknuo je kako su uvjeti sve bolji, te mladi to prepoznaju i kreću na put “osamostaljenja” po pitanju krova nad glavom.

Situacija mjesečnog najma u Zadru je dobra i velika je potražnja iako su cijene u rastu. Što je zapravo logičan redoslijed s obzirom na veliku potražnju i malu ponudu. Razlog tome je što je Zadar turistički grad te se većina slobodnih stanova gravitira prema turističkom najmu. Nešto više takvih stanova je u opticaju u tijeku zimskog perioda, međutim takvi najmovi su kratkotrajni i kao takvi nisu poželjni kod najmoprimaca.

image

Ilustracija

Jure Miskovic/Cropix

Jedno od rješenja za problematiku mladih u Zadru je izgradnja višestambene građevine iz programa POS-a na lokaciji Crvene kuće. Na stranici grada Zadra 2021. godine, gradonačelnik Dukić opisao je kako projekt nudi obiteljima mogućnost da dođu do svoje nekretnine. Istaknuo je kako je do sada u Zadru izgrađeno 436 stanova POS-a čime je omogućeno mladima da ostanu živjeti i raditi u gradu. U budućnosti će biti još projekata koji će se pobrinuti da mladi žive što lake i sigurnije.

Ono što Vinketa preprouča mladim obiteljima i mladima općenito je da treba biti oprezan. Treba dobro odvagnuti i isfiltrirati tržište. Mladi ljudi najčešće ne vole imati posla sa administracijom, prikupljanjem dokumentacije, procedure oko kupnje i sl., te se nerado upuštaju u takvo što sami. Poželjno je za takvo nešto odabrati i stručnjaka koji će taj proces kupnje nekretnine maksimalno olakšati na način da će tehnički odraditi posao kupoprodaje od početka do kraja.

03. svibanj 2024 15:32