StoryEditorOCM
4 kantunaSTUDENAC PREUZIMA SONIK

Lanac od 88 zadarskih "kvartovskih dućana" u 100 postotnom udjelu preuzeli novi vlasnici iz Poljske, 500 radnika ima novog poslodavca. Nikola Sorić: Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj!

Piše M.K.
10. studenog 2019. - 16:48
razbojnistvo_zadar1-121109

Zadarski lanac trgovina Sonik, preuzeo je maloprodajni trgovački lanac Studenac, vijest je to koja je odjeknula u petak na Kalelargi. Sonik je imao skoro 90 "kvartovskih dućana" i bio je jedan od najznačajnijih trgovačkih lanaca s trgovinama u svakom kvartu. Stoga je vijest o preuzimanju izazvala dosta reakcija Zadrana među kojima nije mal broj onih koji su svakoidnevne potrepštine kupovali u nekoj od trgovina Sonika.

Studenac, glavni maloprodajni trgovački lanac na Jadranskoj obali i jedan od vodećih u Hrvatskoj potpisao je ugovor o strateškom partnerstvu sa Sonikom, zadarskim trgovačkim lancem koji posluje u 88 prodavaonica te ima 500 zaposlenika - objavila je u službenom priopćenju ta tvrtka.

Nakon odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN-a) i ispunjavanja svih uvjeta dogovorenih između stranaka, Studenac će steći 100 posto udjela Sonika.

Michal Senczuk, predsjednik uprave Studenca, izjavio je: - Ova je poslovna odluka od iznimne strateške važnosti jer će dodatno ojačati pozicioniranje Studenca na Jadranu kao tržišnog lidera u maloprodaji. Studenac i Sonik su oboje vrlo dobro upoznati s potrebama kupaca što će nas u budućnosti približiti lokalnoj zajednici i pomoći da još brže odgovorimo na njihove zahtjeve.

Nikola Sorić, osnivač Sonika, dodao je: - Vjerujemo da ova poslovna transakcija predstavlja velik i važan korak u razvoju naše kompanije. Integracija sa Studencem omogućit će nam uzajamni razvoj i sinergijski efekt koji će nam dati priliku za povećanje tržišnog udjela unutar regije.

Pokušali smo u petak čuti objašnjenja prvog čovjeka Sonika Nikole Sorića o razlozima zbog kojih ih je preuzeo Studenac, ali se nije javljao na mobitel. Preuzimanje je prema svemu sudeći gotova stvar, a hoće li uz Studenac ostati i naziv Sonik, tek treba vidjeti.

Trgovački lanac Sonik osnovan je 1990. godine i svoje poslovanje započeo je jednom malom prodavaonicom u Zadru. Vrlo brzo su se proširili na veleprodaju, potom bilježe kontinuirani rast i razvoj poslovanja. Ukupno je Sonik na usluzi kupcima u Zadru i Zadarskoj županiji postojao kroz 110 prodavaonica.

Sonik je bio jedan od najpoznatijih zadarskih lanaca maloprodajnih trgovina, nezaobilazno ime u zadarskoj trgovini na veliko i malo. Nakon uočene potrebe za lokalnim, "kvartovskim butigama", skoro da nije bilo kvarta u Zadru, kao ni mjesta u Zadarskoj županiji, bilo na otocima ili na kopnu, u kojem nije postojao. Poseban je utjecaj Sonika bio na razvoj lokalne poljoprivrede i poticanje malih proizvođača kroz kampanju “Kupujmo lokalno”. Sonik je otkupljivao voće i povrće od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva i tvrtki u Zadarskoj županiji čime je poticao razvoj malih gospodarstva županije. U razdoblju od 2005. godine do danas zabilježen je rast sa 70 prodajnih jedinica na 110, a broj zaposlenika, u istom razdoblju, narastao je s 380 na više od 500.

Dobitnici su i Zlatne kune 2008. godine - nagrade Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Zadar, za najuspješnije trgovačko društvo u kategoriji velikih trgovačkih društava.

Trgovački lanac Studenac jedan je od vodećih maloprodajnih lanaca s više od 400 prodavaonica. Tvrtka trenutno zapošljava više od 3.500 stalnih zaposlenika. Studenac je nastao kao mali obiteljski obrt 1973. godine, a svoje je poslovanje proširio u maloprodaju kasnih 1990-ih. Kontinuiranim rastom i razvojem Studenac se etablirao u top 10 najboljih maloprodajnih lanaca u Hrvatskoj.

Danas je Studenac u vlasništvu Poljskog investicijskog fonda Enterprise Investors. Uz novu akviziciju istarskih supermarketa, Studenac je svoje poslovanje proširio i na područje Istre.

22. travanj 2024 15:41