StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: USPJEŠNO OKONČAN EUROPSKI PROJEKT TEŽAK 45 MILIJUNA KUNA

"Liburnija" dobila 25 novih autobusa, najavljena obnova kolodvora u Zadru, Benkovcu i Biogradu, ali i izmještanje pruge iz Bibinja

5. rujna 2019. - 15:12
liburnija2-050919

Od petka će zadarskim prometnicama voziti svih 25 novih autobusa čime će biti okončan 45 milijuna kuna vrijedan projekt nabave novih autobusa za "Liburniju". Iz Kohezijskog fonda Europske unije povučeno je 30,5 bespovratnih milijuna kuna, a iz državnog je proračuna stiglo dodatnih 5,4 milijuna kuna. U kontingentu "Liburnijinih" novih autobusa nabavljeno je šest gradskih niskopodnih autobusa s rampom za osobe smanjene pokretljivosti, osam prigradskih autobusa ima podiznu rampu i u potpunosti su prilagođeni prijevozu osoba s invaliditetom, a 11 prigradskih autobusa nema rampu za osobe u invalidskim kolicima, ali su prilagođeni ostalim invalidima i u njima su smještena dva posebno konstruirana sjedala namijenjena putnicima sa smanjenom pokretljivosti.

Novi autobusi već voze gradske i prigradske linije, a u četvrtak je na zadarskom autobusnom kolodvoru organizirana prezentacija novonabavljenih autobusa i svečanost kojom je obilježen završetak ovog izuzetno vrijednog EU projekta.

- U Zadru je danas prekrasan dan, rekao je u svojoj prvoj rečenici direktor "Liburnije" Edvin Šimunov obraćajući se gostima na skupu priređenom u Hotelu "Kolovare" i odmah objasnio zbog čega:

- Prije sedam mjeseci smo javnost upoznali s ovim projektom, a samo prije desetak godina, ovo nismo mogli ni sanjati! Za "Liburniju" je ovo "projekt svih projekata", rekao je direktor Šimunov.

- "Liburnija", Grad Zadar i njegovi građani i gosti, uspješnom provedbom ovog projekta bogatiji su za kvalitetnu uslugu prijevoza na gradskim i prigradskim linijama. Ovime je zamijenjena trećina ukupnog voznog parka "Liburnije" koji je danas možda i najmlađi u sustavu javnog prijevoza u Hrvatskoj. Značajan je to korak u cilju razvoja i unaprjeđenja našeg prometnog sustava prihvatljivog za okoliš te većeg korištenja javnog prijevoza uz smanjenje korištenja osobnih automobila, izjavio je gradonačelnik Branko Dukić podsjećajući da "Zadar uvijek mora stremiti najvišim standardima, a ovaj uspješno ostvareni projekt je još jedan korak ka tome".

- Provedbom ovih aktivnosti podržavamo ravnomjeran razvoj svih dijelova Zadarske županije. Ovo je odličan primjer korištenja europskih sredstava za poboljšanje kvalitete života u svim županijskim jedinicama lokalne samouprave. Dosada smo u gradskom prijevozu imali autobuse prosječno stare deset godina, dok je starost autobusa u prigradskom prometu bila 16 godina, kazao je zadarski župan Božidar Longin smatrajući da je nabavka novih autobusa kako "zajedničkim snagama i uz pomoć Vlade, Zadarska županija postaje ugodno mjesto za život".

I državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Josip Bilaver skrenuo je pažnju na važnost nabavke novih autobusa za ostala mjesta u županiji kojima se omogućuje kvalitetniji, udobniji i brži javni prijevoz kao preduvjet gospodarskog i pogotovo turističkog razvoja.

- Zadar i Zadarska županija su šampioni u povlačenju europskih sredstava. Ministarstvo ovdje trenutno radi trajektnu luku u Tkonu, potpisali smo 56 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju luke u Salima, a u planu je i modernizacija trajektnog pristaništa u Biogradu i na Vrgadi. Radi se i uskoro će biti prezentirana studija obnove željezničke pruge Knin-Zadar i pronalazi se rješenje za njeno izmještanje iz Bibinja. Mogu najaviti i obnovu autobusnih kolodvora u Zadru, Biogradu i Benkovcu, rekao je Josip Bilaver najavljujući da će uskoro krenuti i druga faza nabavke novih autobusa kojom će cjelokupni vozni park "Liburnije" biti zamijenjen.

 

ŠTO JE ZUM 4.0?

- Ovo je prvi korak u provedbi kapitalnog projekta "ZUM 4.0 (Zadar Urban Mobility) vrijednog 15 milijuna kuna. Taj je projekt Grad Zadar, zajedno s "Inovativnim Zadrom", kandidirao kao strateški projekt kroz ITU instrument. Projekt je prijavljen i očekuje se da će se sve procedure za potpisivanje ugovora o dodjeli EU bespovratnih sredstava završiti do kraja godine, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Tim se projektom planira sve autobuse "Liburnije" opremiti sustavom elektroničke naplate koji će omogućiti suvremene načine plaćanja, te povezane usluge putem mobilnih aplikacija. Razvijat će se sustav praćenja i obavještavanja putnika u javnom prijevozu putem digitalnih displeja na autobusnim stanicama, a bit će postavljene i dvije pametne autobusne stanice opremljene posebnim displejima i wi-fi-ijem, a sve će biti povezano jedinstvenom smartphone aplikacijom za informiranje putnika koja će im u realnom vremenu pružati informacije o lokaciji autobusa i rasporedu dolazaka, podsjetio je gradonačelnik Dukić i naveo da se u Zadru razvija još šest EU projekata iz područja prometa i urbane mobilnosti.

23. travanj 2024 11:06