StoryEditorOCM
4 kantunaDŽABA SMO KREČILI

"Liburnija" je u gubitku od preko 5 milijuna kuna, a od ponedjeljka poskupljuje prijevoz: znači li to da im kredit od 10 milijuna nije pomogao?

Piše P.O.
18. kolovoza 2022. - 16:10

Od ponedjeljka zadarska "Liburnija” će početi naplaćivati skuplje karte u gradskom i prigradskom prijevozu, pa će cijena jedne gradske karte iznositi 12 umjesto dosadašnjih 10 kuna. Poskupljenjem su obuhvaćene i pokazne karte: radnička skače s 250 na 300 kuna, đačka sa 135 na 180 kuna, a umirovljenička sa 135 na 150.

Znači li to da "Liburniji” nije pomogao kredit od deset milijun kuna oko kojega je nedavno izbio krš i lom na Gradskom vijeću, pa je suglasnost dana tek iz drugog pokušaja?

- Ne, kredit smo jednostavno morali uzeti! Ili javni prijevoz i tvrtku prepustiti potpunom kaosu, rezolutan je direktor „Liburnije” Edvin Šimunov.

Njegova se poslovna matematika svodi na neumoljive brojke koje pokazuju da je u prvih šest mjeseci ove godine „Liburnija” imala gubitak od čak 5,6 milijuna kuna. U tih istih šest mjeseci samo je za gorivo utrošeno dva milijuna i 770.000 kuna više u odnosu na prijašnju godinu. Netipični tržišni uvjeti i divljanje cijena nafte u slične su probleme doveli sve prijevoznike u Hrvatskoj, pa „Liburnija” nije ni mogla biti izuzetak.

image

Edvin Šimunov, direktor "Liburnije"

- Kredit nam je omogućio da tvrtka ostane likvidna i pokriva svoje obveze, a ovim ćemo poskupljenjem bitno olakšati ne samo vraćanje kredita, nego će to imati utjecaja i na ukupan iznos kredita kojega ćemo „povući”, jer je riječ o revolving kreditu, kaže direktor Šimunov po kojemu ne stoje ni primjedbe da je poskupljenjem karata teret krize svaljen na građane:

- Ne može se govoriti o udaru na građane, jer mi smo i dosada imali preko 8.000 besplatnih umirovljeničkih pokaza! Pritom je cijena pojedinačne karte još uvijek manja od cijene jedne litre goriva, dodaje Šimunov koji je, unatoč tome, jako oprezan kada su procjene u pitanju jer, unatoč nadi da bi se kaos oko cijena goriva na jesen mogao smiriti, praktično nitko ne zna što će se na tržištu događati i kakve će to posljedice ostaviti na ukupno poslovanje cijelog gospodarstva, ne samo prijevoznika.

Na sjednici Gradskog vijeća na kojoj je odbijena suglasnost Grada za podizanje kredita dosta se govorilo i o plaćama, uz upozorenje da će „Liburnija” bez zaduživanja do ljeta moći isplatiti dvije ili tri plaće.

- U međuvremenu je u pregovorima s predstavnicima sindikata postignut dogovor o izvjesnom povećanju plaća i mi smo dosada uspjeli ispoštivati dogovor i isplatiti dvije plaće u povećanom iznosu, a uspjet ćemo i treću. Međutim, problem je u tome što je jednostavno nepredvidivo što će se na globalnom tržištu događati u skorijoj budućnosti. Zato je taj kredit bio neizbježan jer bismo se već bili suočili s puno pogubnijim posljedicama od ovih s kojima se sada borimo, zaključuje Edvin Šimunov.

22. travanj 2024 21:51