StoryEditorOCM
4 kantunaNEPOTIZAM U BOLNICI

Liječnici Ivana Mrđen, Klaudia Duka-Glavor i Ante Tolić nisu se pojavili na sudu po treći put. ‘Izbjegavaju svjedočenje, zahtijevam da se prisilno dovedu‘

Piše Iva Ivanac
13. prosinca 2022. - 15:08
Šefica Odjela za neurologiju, dr. Anamarija Mrđen, čija je kćer dobila specijalizaciju na istom odjeluLuka Gerlanc/Cropix/Cropix

Troje ključnih svjedoka iz Opće bolnice Zadar u utorak se po treći put nisu pojavili na suđenju u kojem liječnica Marija Krpina tuži zadarsku bolnicu zbog kršenja pravilnika i diskriminacije prilikom ocjenjivanja kandidata za specijalizaciju na Odjelu za neurologiju. Na klupi za svjedoke nisu se pojavili dr. Ivana Mrđen te članovi povjerenstva za prijem kandidata, neurolozi dr. Klaudia Duka-Glavor i dr. Ante Tolić, koji sudu trebaju objasniti kriterije po kojima su primili drugog kandidata, za kojeg je, prema mišljenju tužiteljice dr. Krpina, natječaj bio namješten.

Podsjetimo kako je na natječaju za specijalizaciju iz neurologije koji je bio raspisan u rujnu prošle godine, primljena Ivana Mrđen, kći šefice Odjela za neurologiju, dr. Anamarije Mrđen, koja je od drugih kandidata bila bolja za 0,03 bodova.

Zašto se troje svjedoka nije u utorak pojavilo na sud ostalo je nepoznato jer raspravnog suca Tomislava Bagu o tom nisu obavijestili.

- Nitko od svjedoka, ali ni iz Opće bolnice Zadar, nije došao na ročište. Putem sustava eSpis utvrđeno je kako im je poziv poslan. Međutim, nema dokaza o tome je li svjedocima i tuženiku poziv uredno uručen, kazao je sudac Bago.

Odvjetnik tužiteljice, Toni Primorac, zaključio je kako se iz postupanja tuženika, odnosno OB Zadar i svjedoka vidi da namjeravaju što je duže moguće prolongirati ovaj spor koji je, kako navodi, hitne naravi. 

- OB Zadar ničim nije opravdala svoj izostanak s ročišta niti su to napravili svjedoci koji se već dva puta nisu odazvali na rasprave navodeći apsurdne razloge nedolaska, u vidu poslovne spriječenosti jer dežuraju ili su na seminarima. Takvo ponašanje je začuđujuće jer je njihov poslodavac stranka u postupku te je za zaključiti i logično da će zadarska bolnica prilagoditi njihove smjene kako bi se odazvali suđenju. Međutim, zadarska bolnica čini upravo suprotno. Navedenu situaciju iskorištavaju kako se ti svjedoci ne bi pojavili. Smatramo da se treba spriječiti takvo ponašanje svjedoka i to prisilnim dovođenje svjedoka jer će u suprotnom ovakvo postupanje tuženika, odnosno zadarske bolnice i svjedoka učiniti ovaj sudski postupak jednim od najdužih na Općinskom sudu u Zadru. Izmišljanjem neopravdanih razloga suđenje se može prolongirati do u nedogled, zaključio je odvjetnik Primorac.

Sudac Tomislav Bago kazao je kako će sa sudskom pisarnicom provjeriti jesu li svjedoci zaprimili pozive te će ovisno o tome jesu li zaprimili poziv ili ne, odlučiti o prijedlogu odvjetniku Primorca za izdavanje naloga za prisilno dovođenje. 

Iduća rasprava zakazana je za kraj siječnja. 

21. travanj 2024 23:03