StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE POZADINA?

Ljekarna Varoš s Četiri kantuna seli na Dvi pumpe! Ravnatelj Čolak: "Ovo je isključivo ekonomska odluka, sve drugo su obične laži!"

Piše AVŠ
22. studenog 2021. - 21:13

Na idućoj sjednici skupštine Zadarske županije jedna od točaka bit će preseljenje jedne od najstarijih zadarskih ljekarni, one kod Četiri kantuna, iz samog centra povijesne gradske jezgre, u prigradsko naselje Dvi pumpe, koje se nalazi na ulazu u grad. Upravno vijeće donijelo je odluku o višegodišnjem zakupu u Ulici Antuna Dobronića gdje će godišnje plaćati 225 tisuća kuna. 

Ljekarna Varoš već desetljećima radi u gradskom prostoru gdje su plaćali najam oko 15 tisuća kuna, međutim, u veljači ove godine, objavljen je natječaj za dugoročni zakup ili kupovinu poslovnog prostora od 90 kvadrata uz Benkovačku cestu i Ulicu IV gardijske brigade. Paralelno s time, počela su propitivanja odluke o preseljenju, isplativosti tog poteza, kao i činjenice da Poluotok ostaje bez još jednog dijela svog identiteta.

Sve to, tvrdi ravnatelj Ljekarne Zadar, Božo Čolak, „nema veze s istinom niti sa zdravom pameti.“

- Diglo se previše pompe ni oko čega i zato ne želim o tome razgovarati prije županijske Skupštine. Sve što imam reći, uključujući i ono odakle dolaze ovi napadi, reći ću tamo- kazao nam je Čolak, dodajući kako je ovdje riječ samo i isključivo o poslovnoj odluci.

- Još prije tri godine od mene kao ravnatelja traženo je da se pronađe adekvatan prostor za ljekarnu u rubnom dijelu grada koji naseljava sve više ljudi, a istovremeno je jako slabo pokriven ljekarničkom mrežom. Prostor, koji mora zadovoljiti brojke kriterije, jedva smo uspjeli pronaći. Da skratim, ja sam ovime samo pokušao riješiti problem na najbolji mogući način kako se od mene tražilo. Naravno da to ne mora biti prihvaćeno ni usvojeno, niti da time išta gubim ili dobivam. Do odlaska u mirovinu imam još godinu i pol dana- kaže Čolak.

Na pitanje u čijem je vlasništvu novi prostor i je li točno da je najam skuplji nego u centru grada, Čolak ponavlja kako će o tome govoriti na Skupštini. Ipak, tvrdi kako ekonomska isplativnost ove odluke nije upitna.

- Ljekarna Varoš već godinama radi s gubicima, što i nije čudno jer na 3800 stanovnika Poluotoka imate čak tri velike apoteke i 30 zaposlenih ljudi. Razlika u cijeni novog prostora je mala, gotovo zanemariva, ako uzmete u obzir koliki su gubici u tom prostoru. I želim naglasiti kako to nije najstarija ljekarna u Zadru, kao što se uporno nameće zadnjih dana, najstarija je ona na Narodnom trgu. I nitko ne radi pompu oko odlaska drugih ustanova iz povijesne jezgre, samo oko ovog slučaja. I to nije slučajno- zaključuje Čolak kojemu je potporu dalo i Upravno vijeće.

"Upravno vijeće ustanove Ljekarne Zadar je jednoglasno dalo podršku ravnatelju i njegovim stručnim službama oko mogućeg preseljenja jedne od tri postojeće ljekarničke jedinice s područja Poluotoka, uz uvjet da se napravi kvalitetna analiza potencijalne nove lokacije, a za koju prethodno treba dobiti i suglasnost Ministarstva zdravstva te predstavničkog tijela Zadarske županije", stoji u njihovoj priopćenju.

Konača odluka o preseljenu na Dvi pumpe bit će donesena na županijskoj Skupštini.

23. travanj 2024 17:52