StoryEditorOCM
4 kantunaU SVETOM PETRU

Ljubavni par iz okolice Splita htio oteti 16-godišnjaka iz okolice Zagreba. Zadarska policija prešutjela događaj. ‘Djeca su mi tri dana bila u strahu‘

Piše Ivica Nevešćanin
30. rujna 2021. - 10:36

Iza pokušaja otmice 16-godišnjeg dječaka u mjestu Sveti Petar ovoga ljeta stoje nezaposleni 44-godišnji konobar R.M. i 28-godišnja medicinska sestra T.J. koji su u ljubavnoj vezi. Državno odvjetništvo u Zadru u srijedu je podiglo optužnicu protiv njih zbog protupravnog oduzimanja slobode. Dvojac je policiji otprije poznat, uhićivani su i osuđivani za razna kaznena djela, od kojih su neka povezana sa zloupotrebom narkotika. U pokušaju otmice imali su, prema optužnici, pomoć dvojice muškaraca, koji još nisu pronađeni.

Pokušaj otmice dogodio se 18. srpnja na Jadranskoj magistrali u mjestu Sveti Petar kod Turnja. Šesnaestogodišnji dječak hodao je rubom ceste kad mu se približio crni kombi. Žena na suvozačevom mjestu ponudila mu je prijevoz, a kombi je vozio muškarac. Kad ih je dječak odbio i nastavio prema Zadru oni su mu prepriječili put. Prema riječima dječakovog oca, koji je događaj ispričao za 24 sata, iz vozila su tada iskočile tri muške osobe, vozač i dvojica nepoznatih muškaraca, koje su njegovog sina htjele ugurati kroz stražnja vrata kombija. Dječak se međutim dao u bijeg, a oni su ga pokušali uhvatiti. Dotrčao je do autokampa Filko kad je vidio da ga trojica više ne proganjaju. U kafiću San Pedro je zatražio vode i potom otišao kući gdje je sve ispričao svojim roditeljima.

Njegov otac tvrdi da ne zna zašto bi netko htio oteti njegovog sina, a za počinitelje, koje ne poznaje, rekao je da su ovisnici. Kako doznajemo, optuženi muškarac i žena su navodno iz zaleđa Splita, a dječakov otac je iz okolice Zagreba. 

Optuženi 44-godišnjak i 28-godišnjakinja u istrazi su odbacili optužbe da su pokušali oteti dječaka, ali su potvrdili da uzimaju amfetamine i da je muškarac na metadonu. Također su rekli da nitko osim njih nije bio u kombiju te da su dječaku samo htjeli ponuditi prijevoz.

- Moja djeca su mi rekla za taj događaj, ja sam tako za njega saznao. Mislio sam da pretjeruju, ali sve što ste mi ispričali, prije toga su mi rekla i djeca, što znači da je sve najvjerojatnije bilo točno - kazao nam je Zoran Pelicarić, načelnik općine Sv. Filip i Jakov, kojem pripada i Sv. Petar, šokiran događajem.

- Moja najmlađa djeca nekoliko dana nisu htjela izlaziti iz kuće. Bila su u strahu da se i njima nešto slično moglo dogoditi. Danima je vladala velika nervoza, ne samo među mojom djecom, već i drugim obiteljima jer su djeca među sobom pričala o tom događaju. Dobro je da su počinitelji uhićeni, no kao roditelj teško mi je prihvatiti da se takve stvari događaju - kazao nam je Pelicarić.

Iako je riječ o događaju od iznimnog javnog interesa, iz zadarske policije o njemu nisu izvijestili javnost u svojim dnevnim izvješćima, čak ni nakon što su podnesene kaznene prijave protiv počinitelja, što je dalo povoda raznim nagađanjima da se opet radi o pokušaju zataškavanja informacija, odnosno o niskim standardima i profesionalnim propustima ureda za odnose s javnošću PU zadarske. 

- Vezano uz Vaš upit izvješćujemo Vas kako su policijski službenici Policijske uprave zadarske u srpnju 2021. godine, u svezi kaznenog djela Protupravno oduzimanje slobode u pokušaju na štetu maloljetne osobe, proveli kriminalističko istraživanje nad dvije osobe, nakon čega je, zbog sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela, protiv obje osobe podnesena kaznena prijava nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Napominjemo kako o događajima u kojima su sudionici maloljetne osobe poštujemo zakonske odredbe o tajnosti postupka (sukladno čl. 60. Zakona o sudovima za mladež postupak u kojem sudjeluju maloljetnici je tajan) te zaštite privatnosti djeteta (Povreda privatnosti djeteta - članak 178. Kaznenog zakona), a prije svega zbog najboljeg interesa djece žrtava, ali i mladih počinitelja kažnjivih radnji te zaštite digniteta žrtve - odgovorila nam je u četvrtak ujutro glasnogovornica zadarske policije Ivana Grbin.

Zanimljivo je kako neke druge policijske uprave, poput PU Šibensko-kninske, uredno izvješćuju javnost o kaznenim djelima na štetu maloljetnih osoba, pogotovo kad su u pitanju pokušaji otmice djece.  

02. svibanj 2024 05:38