StoryEditorOCM
4 kantunaKUKAVIČJE JAJE

Ljubitelj NDH kroz kaotični HSU želio u koaliciju ‘Srcem za Zadar‘. Vučetić: "Za takve nema mjesta - to je ideologija koja donosi samo smrt i nered!"

Piše Predrag Opačić
10. travnja 2021. - 13:45

Bivši zadarski pravaš Robert Gregorić baš nema sreće s lokalnim izborima. Prije četiri godine, kao čelnik HSP-a dogovorio je koaliciju s Rudolfom Dvorskim i njegovim Modesom, a sporazum su trebali ovjeriti Ivica Vlakić i Ivan Matković iz Modesa, te Ivanka Špralja i Robert Gregorić iz HSP-a, ali je Gregorić na potpisivanje došao - zaboravivši službeni stranački pečat! Nije, naravno, zbog tog gafa propao sporazum, ali je koalicija propala na izborima.

Četiri godine kasnije, Gregorić neće stići ni blizu potpisivanja nekakvog koalicijskog ugovora. A ne može se prigovoriti da nije pokušao.

Nekadašnji pravaš je početkom 2019. godine izbačen iz HSP-a, ali se onda posve iznenada pojavio u zadarskom ogranku Hrvatske stranke umirovljenika i to nakon što je lokalne „umirovljenike” zahvatilo rasulo, a stranka praktično ugašena poslije odlaska Branislava Jelenića, Duška Vukovića i skupine njihovih istomišljenika koji su koaliciju s HDZ-om nastavili kao Stranka umirovljenika. Nova će stranka biti HDZ-ov partner i na ovim izborima, a HSU je ostao obezglavljen i na ulici.

U toj je situaciji iz ruševina HSU-a izniknuo bivši pravaš Robert Gregorić koji se pod nejasnim okolnostima čak pojavio na jednom sastanku koalicije "Srcem za Zadar". Gregorić je potom medijima odaslao priopćenje u kojemu je naveo da se HSU „pridružila koaliciji „Srcem za Zadar” predvođenoj Markom Vučetićem kao kandidatom za gradonačelnika Zadra” i potpisao se kao predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Zadarske županije.

Samo nekoliko sati nakon toga, stranački vrh HSU-a iz Zagreba šalje – demanti!

- Gospodin Gregorić je vodio razgovore s Vučetićem u ime HSU-a, no nije došlo do konačnog dogovora te nije istina da je HSU službeno podržao kandidaturu g. Vučetića, stajalo je u tom demantiju.

Gregorićevo pojavljivanje na razgovorima oko suradnje s koalicijom Srcem za Zadar zaintrigiralo je i neke od koalicijskih pregovarača kojima je kratko guglanje Gregorićevog imena bilo dovoljno za otkrivanje njegovog „krajnje desničarskog političkog profila kojeg je nemoguće na bilo koji način povezati s koalicijom Srcem za Zadar”. Tako se pojavila sumnja da je Gregorić „zna se čije kukavičje jaje podmetnuto radi kompromitacije opozicijske koalicije”.

- Pa njegov Facebook profil je krcat krajnje desničarskih, ekstremističkih stavova! Puno je tu nostalgije za vremenom NDH i glorificiranja ustaša. To su za našu koaliciju potpuno neprihvatljive pozicije, a Gregorić bi svoje mjesto možda mogao pronaći u HSP-u Mate Lukića koji je izjavljivao da se „protivi svakomu, otvorenom ili prikrivenom, veličanju ZAVNOH-a”. Odluke ZAVNOH-a su ugrađene u Ustav Republike Hrvatske, ali takvi stavovi njihovog pouzdanog koalicijskog partnera, kojega su mediji prozvali „baby ustašom”, očito nisu smetali HDZ-u, izjavio nam je jedan od koalicijskih pregovarača uvjeren da im se željelo podmetnuti.

Sve je zapečatila Gregorićeva fotografija u majici s natpisom „Živio 10. travnja, Dan NDH” i geografskom kartom „Hrvatske do Drine”.

- Mi smo otvoreni za suradnju, pa i s HSU-om, ali ni u kom slučaju ne može biti suradnje s ljudima s takvim političkim stavovima i zagovornicima opasnih ideologija. Takvi ljudi se neće pojaviti na našim listama niti ćemo mi s takvim strankama ući u bilo kakvu suradnju, jasan je Erol Gaši (SDP) dodajući da s HSU ništa nije dogovoreno ni potpisano, te da se radilo samo o početnom razgovoru.

- Ne želim ulaziti u stanje unutar HSU-a, ali želim biti jasan: s ljudima i strankama takvog profila mi nećemo surađivati, zaključuje Gaši.

Na čelu HSU-a od konca prošle godine nalazi se Veselko Gabričević.

- Ako se stvarno fotografirao s takvim natpisima, njemu nema mjesta u našoj stranci i logično je što su u koaliciji tako reagirali! On nije ni bio ovlašten za razgovore, za njih je zadužen Vinko Piližota, jedan od podpredsjednika HSU-a koji je iz Šibenika. Koliko znam, Gregorić je bio zadužen izvidjeti mogućnosti izlaska na izbore na području Obrovca i Karina i zaista ne znam kako se uopće našao na koalicijskim pregovorima, izjavio nam je Veselko Gabričević.

A kako se Gregorić „našao” u NDH-majici?

- Što je to vas briga? Napišite to i tužit ću vas. Ja takvu majicu nemam, to je fotomontaža, rekao nam je Gregorić u kratkom telefonskom razgovoru.

Po dogovoru, Gregoriću smo poslali fotografiju i čekamo komentar. Ako ikada dođe, rado ćemo ga objaviti.

Marko Vučetić: Za takve u našoj koaliciji nema mjesta - to je ideologija koja donosi samo smrt i nered!

- Ako HSU želi promjene i ako želi biti dio antihadezeovske koalicije, surađivat ćemo, ali za takve ljude u našoj koaliciji nema mjesta. Nema suradnje s onima koji propagiraju ustaštvo i bave se opskurnim povijesnim revizionizmom. To je ideologija koja na ovim prostorima donosi samo smrt i nered, kaže Marko Vučetić, gradonačelnički kandidat koalicije „Srcem za Zadar”.

25. travanj 2024 06:06