StoryEditorOCM
4 kantunaČEKAJU SE POSTOCI

Longin kreše plaće za 10 posto, Dukić važe između 10 i 15 posto, odluka sljedećeg tjedna. Kako je biogradska bolnica plaćama pretekla zadarsku?

Piše Predrag Opačić
13. travnja 2020. - 22:13

Zbog utjecaja ekonomske krize izazvane koronavirusom, zadarski gradonačelnik Branko Dukić još je 30. ožujka najavio smanjivanje plaća gradskoj upravi, te gradskim ustanovama i poduzećima. Restriktivne je mjere obećao i zadarski župan Božidar Longin, a konkretni postoci i učinci na oba proračuna trebali bi biti poznati sljedećeg tjedna, što znači da će županijska i gradska uprava, kao i korisnici oba proračuna, kresanje osjetiti sljedećeg mjeseca, na plaći za travanj.
-Planiramo proračunske intervencije koje će uključivati smanjenje plaća gradskoj upravi, ustanovama i trgovačkim društvima u većinskom vlasništvu 3 + 3 mjeseca, rekao je gradonačelnik Dukić.

Prošlo je i ukidanje naknada članovima Gradskog vijeća, te upravnim vijećima javnih ustanova, nadzornim odborima trgovačkih društava u većinskom vlasništvu Grada Zadra, obustavljeno je financiranje programa rada udruga na tri mjeseca, smanjit će se i troškovi javne rasvjete, odgođen je novi načina naplate odvoza otpada na 3 + 3 mjeseca te za vrijeme pandemije minimaliziranje svih troškova osim neophodnih. Dakako, kresanje plaća ne bi trebali osjetiti zdravstveni radnici i vatrogasci.

Gradski pročelnik za financije Ivan Mijolović potvrdio nam je da će plaće biti smanjene od idućeg mjeseca, ali nam nije mogao otkriti o kolikim se postocima radi. Neslužbene informacije govore da je prijedlog već napravljen, te da se razrađuju dva različita modela s različitim postocima.

Po jednom od njih, gradonačelnik i njegovi zamjenici, gradski pročelnici i njihovi zamjenici, te direktori gradskih poduzeća i ustanova mogli bi u svibnju dobiti 15 posto manje plaće, dok bi zaposlenici gradske uprave, poduzeća i ustanova ostali bez 10 posto prihoda, a plaće ne bi bile smanjene ljudima koji sada mjesečno zarađuju do 4.000 kuna. Tek će sljedećeg tjedna biti poznati svi detalji Dukićevog „kresanja plaća“, ali je već sada sigurno da su u praksi mogući različite nelogičnosti.

Primjerice, smanjivanje plaća direktorima nekih gradskih poduzeća za 15 posto, dovelo bi do toga da bi neki njihovi zaposlenici mogli imati jednaku plaću kao i direktori, pa čak i veću. Ali, to su rješivi detalji koji samo pokazuju koliko je sustav javnih poduzeća bio preopterećen visokim koeficijentima za „zaslužne pojedince“, pa se ove resetiranje plaća može ukazati i kao prilika za njihovo pretresanje.

U Zadarskoj županiji je situacija još kompliciranija.

-U fazi smo usklađivanja plaća nakon što je Ured državne uprave pripojen Županiji. Taj bi posao trebao biti okončan sljedećeg tjedna, pa će nakon toga ići i konkretizacija plana o desetpostotnom smanjivanju plaća za županijsku upravu, naše ustanove i poduzeća, kaže župan Božidar Longin.

Usklađivanje o kojem govori Longin je još jednom skrenulo pažnju na notornu činjenicu da su vodeći ljudi nekih županijskih poduzeća i ustanova imali veća primanja od župana, njegovih zamjenika i pročelnika. Plaće su se razlikovale i od ustanove do ustanove, od poduzeća do poduzeća, a nesklad je vidljiv i, primjerice, u zdravstvenim ustanovama gdje je uočeno da Ortopedska bolnica Biograd isplaćuje 15-ak plaća većih od onih u Općoj bolnici Zadar!

Zbog tih i sličnih „neusklađenosti“, sada iz Zadarske županije stižu najave kako će svi čelnici i svi zaposlenici istog ranga ubuduće imati iste koeficijente bez obzira radili u županijskoj upravi ili ustanovama i poduzećima vezanima uz županijski proračun.

Kolike su uštede?

- Što zbog izravnih, a što neizravnih mjera kojima se nastojalo pomoći gospodarstvu, županijski je proračun ostao bez 17 posto sredstava iz svojih izvornih prihoda. Kada završimo usklađivanje plaća i koeficijenata, moći ćemo precizno kazati i kolike će uštede biti od smanjivanja plaća za deset posto, kaže župan Božidar Longin.

Za plaće se u gradskoj upravi dosada trošilo 26,8 milijuna godišnje, mjesečno je to 2,2 milijuna kuna. Kada bi Dukićevom odlukom plaće bile smanjene za 10 posto, to bi donijelo mjesečnu uštedu od 220.000 kuna. U tri sljedeća mjeseca to je 660.000 kuna, ali će taj iznos bitno narasti kada se svemu pribroje i uštede na plaćama gradskih ustanova i poduzeća.

23. travanj 2024 23:57