StoryEditorOCM
4 kantunaODGOVOR SDP-U

Longin: Ponosan sam što će učenici u Biogradu dobiti bolje uvjete za školovanje

Piše M.K.
14. svibnja 2020. - 18:05

Nije dugo trebalo čekati odgovor župana Božidara Longina kojega je prozvao SDP zbog održavanja elektronske sjednice i davanja suglasnosti srednjoj školi Biograd na Moru za kupnju nekretnine, za kreditno zaduživanje, dovršetak radova i opremanje poslovne zgrade u zoni Bučine.

- Paušalni pristup, potvrdilo se i u ovom slučaju, za posljedicu ima donošenje krivih zaključaka. Zbog površnog čitanja dostavljenih materijala vijećnici SDP-a zabili su tipični politički autogol. Naime, uopće se ne radi se o izgradnji nove škole, nego o prostoru u kojem će se provoditi praktikum za tri strukovna programa iz sektora strojarstva.

Ovu ideju podržale su stručne službe, jedinice lokalne samouprave, a pismenu preporuku za kupnju zgrade dobili smo i od resornog ministarstva koje je upravo spomenutu zgradu naznačilo kao idealno rješenje za kvalitetno provođenje obrazovnih programa. Također, važno je istaknuti da su ravnatelj škole i nastavnici inicirali ovu ideju te iskazali interes za taj prostor smatrajući ga adekvatnim za izvođenje praktične nastave.

Ovaj projekt od interesa je za razvoj škole i deficitarnih zanimanja u brodogradnji jer Srednja škola u Biogradu jedina u Republici Hrvatskoj školuje učenike za zanimanja brodograditelj i brodograditelj nemetalnih brodova. Smatram da je ulaganje u školstvo najbolja investicija jer gospodarstvo ne može biti uspješno bez konkurentne radne snage, a u ovom slučaju javni novac ulaže se u svrhu razvoja strukovnog obrazovanja u deficitarnim zanimanjima.

Ako vijećnici SDP-a to ne znaju, onda ćemo ih podsjetiti da učenici u strukovnim zanimanjima nemaju samo teoretsku učioničku nastavu, nego i praktičnu koja se održava ili u samoj školi, ili kod nekog obrtnika. Kupnjom spomenute zgrade već tijekom iduće školske godine učenici će praktičnu nastavu obavljati u njoj, jer je objekt rađen kao poslovni prostor u kojem se mogu servisirati i proizvoditi plovila. Nadalje, važno je napomenuti da iznosom od oko pet milijuna kuna ne bi bilo moguće kupiti građevinsko zemljište te potom izgraditi i opremiti učenički praktikum površine oko 700 m2.

Kao župan mogu reći da mi je dužnost brinuti o svakoj školi i cilj nam je da svi učenici u Zadarskoj županiji imaju najkvalitetnije moguće uvjete za školovanje. Ponosan sam što ćemo ovim projektom u Srednjoj školi Biograd na moru stvoriti optimalne uvjete za rad naših učenika i nastavnika. Kao što sam ponosan i na dva Regionalna centra kompetentnosti koje kao županija imamo i kroz čiju ćemo realizaciju dobiti više od 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava za razvoj našeg srednjeg strukovnog obrazovanja.

Ulaganje u školstvo je ulaganje u ljude. Stvaranje novih, boljih uvjeta za obrazovanje ne bi trebalo biti kritizirano pa niti u dnevno-političke svrhe. Biti protiv odluke kojom se potiče i osigurava razvoj Srednje škole Biograd na moru znači biti protiv Grada Biograda, protiv biogradskog kraja i protiv škole, protiv interesa sadašnjih i budućih učenika te njihovih obitelji - poručio je župan Longin.

19. travanj 2024 16:04